Borrell huolissaan Ukrainasta: ”Ammus­pula pitää ratkaista nopeasti, kyse on viikoista”

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Josep Borrellin EU-jäsenmaiden pitää käyttää omia varastojaan Ukrainan tukemiseen.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell maanantaina Münchenin turvallisuuskonferenssissa.

21.2. 8:52

Ukrainan sota loppuu, jos EU ei tee lähiviikkoina päätöksiä nopeuttaa ammusten toimittamista Ukrainaan, varoittaa EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell.

Borrell kertoi näkemyksestään Münchenin turvallisuus­konferenssissa maanantaina.

Hänen mukaansa EU:n puolustus­ministerien maaliskuinen tapaaminen on hyvä mahdollisuus EU-maille tarjota ammuksia omista varastoistaan. Hän myös korosti, että Euroopan armeijoilla kestää jopa kymmenen kuukautta uusien ammusten saamisessa tehtailta.

– Olemme kiireellisessä sotatilassa. Ammuspula pitää ratkaista nopeasti, kyse on viikoista.

Borrell sanoi myös aikovansa ehdottaa EU:n ulko­ministereille, että EU käyttää olemassa olevia varoja ammusten hankkimiseen samoin kuin koronapandemian aikana varoja käytettiin rokotteiden hankkimiseen.

Silti Borrell uskoo, että EU-maiden pitää käyttää Ukrainan tukemiseen varastossa olevia ammuksia.

– Meidän pitää käyttää sitä, mitä jäsenmailla on.

– Pitää tehdä paljon enemmän ja nopeammin. Tehtävää on vielä paljon. Meidän pitää lisätä ja nopeuttaa sotilaallista tukea.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?