Biden tapasi Zelenskyin Kiovassa – ilmahälytys soi kaupungissa

Presidentti Biden teki yllätysvierailun Ukrainaan.

20.2. 13:25

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on saapunut yllätysvierailulle Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan, jossa hän tapasi presidentti Volodymyr Zelenskyin. Biden vahvisti asian Valkoisen talon sivustolla julkaistussa lausunnossaan maanantaina.

Tapaaminen tuli julkisuuteen, kun Guardianin toimittaja Kiovassa twiittasi videon, jossa pukuun sonnustautunut Biden kävelee Zelenskyin vierellä Kiovan keskustassa.

Joe Biden ja Voilodymyr Zelenskyi kävelivät yhdessä Pyhän Mikaelin luostarin edustalla Kiovassa.

Presidentit halasivat lämpimästi Kiovassa.

Presidentit pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden.

Bidenin virallisen matkasuunnitelman mukaan hänen oli määrä vierailla ainoastaan Puolassa. Vierailusta Kiovaan ei ollut ilmoitettu aiemmin turvallisuussyistä.

Historialliseksi luonnehdittu vierailu ajoittuu lähelle Venäjän hyökkäyssodan alkamisen vuosipäivää, joka on perjantaina.

Valkoisen talon sivuilla on julkaistu presidentti Joe Bidenin lausunto hänen matkastaan Kiovaan.

– Kun maailma valmistautuu Venäjän Ukrainaan kohdistaman brutaalin hyökkäyksen vuosipäivään, olen Kiovassa tänään tavatakseni presidentti (Volodymyr) Zelenskyin ja vahvistaakseni horjumattoman sitoutumisemme Ukrainan demokratiaan, suvereniteettiin ja alueelliseen koskemattomuuteen, Biden sanoo.

Presidentti Zelenskyin vaimo Olena Zelenska osallistui myös tapaamiseen.

– Kun Putin käynnisti hyökkäyksensä lähes vuosi sitten, hän piti Ukrainaa heikkona ja länttä jakautuneena. Hän luuli voivansa kestää pidempään kuin me. Mutta hän oli täysin väärässä.

Lausunnon mukaan Biden aikoo ilmoittaa Ukrainalle luovutettavasta sotakalustosta, kuten tykistön ammuksista, panssarintorjuntajärjestelmistä ja ilmavalvontatutkista. Bidenin mukaan myöhemmin tällä viikolla Yhdysvallat kertoo uusista pakotteista, jotka kohdistuvat yrityksiin ja Venäjän eliittiin.

Biden sanoi myös odottavansa matkaansa Puolaan, jossa hän tapaa Puolan presidentin Andrzej Dudan ja Yhdysvaltojen itäeurooppalaisia liittolaisia.

  • Presidentit pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden. Voit katsoa klipin alla olevasta videoikkunasta:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?