Sekava vuodatus Suomesta Venäjän televisiossa – ”Viikinkien kultti”

Lyhyestä videoklipistä ei käy ilmi, minkälaista keskustelua käytiin ennen Suomea koskenutta osiota.

Venäjän valtiollisella tv-kanavalla puhuttiin Suomesta.

17.2. 21:30

Ukrainan sisäministeriön neuvonantaja Anton Herashtshenko on jakanut Twitterissä videoklipin Venäjän valtiollisella Rossija 1 -televisiokanavalla käydystä keskustelusta, joka koski Suomea. Valtiollinen media toistaa Venäjän propagandaa.

– Huomio Suomi! Herashtshenko kirjoittaa.

Video on peräisin ilmeisesti eilen torstaina lähetetystä keskusteluohjelmasta, jonka nimi kääntyy suomeksi ”60 minuuttia”.

Lyhyestä klipistä ei käy ilmi, mitä Suomea koskevaa kommenttia ennen on puhuttu. Joka tapauksessa yksi puhujista, Moskovan valitonyliopiston professori Aleksei Fenenko, sanoo olevansa huolissaan Suomesta.

– Loppujen lopuksi Suomi huolestuttaa minua, hän sanoo Herashtshenkon käännöksen mukaan.

Puhuja viittaa natsien käyttämiin symboleihin, joita esitellään suurella tv-ruudulla, ja väittää lännen sallivan natsisymbolien käytön. Kuvien alkuperä ja konteksti eivät tule selväksi.

– Tiedämme, että on olemassa todella vakavia liikkeitä kuten viikinkien kultti ja kaikki muut, mies jatkaa.

– Voi hyvinkin olla, että Suomessa on nationalistiliike nousevan russofobian taustaa vasten. Meidän pitää olla hyvin tarkkaavaisia havaitaksemme, missä vaarallinen ”Saakashvili” ehkä nousee. Kuka yhdistää demokratian retoriikan, nationalismin ja tarpeen hyökätä venäläisiä tai jotain Venäjää lähellä olevaa etnistä yhteisöä vastaan.

Puhujan mainitsema ”Saakashvili” viittaa Georgian länsimyönteiseen entiseen presidenttiin Mihail Saakashviliin, joka johti Georgiaa vuonna 2008, kun Venäjä hyökkäsi maahan. Saakashvili on parhaillaan vankilassa Georgiassa. Hänen on sanottu kärsivän myrkytysoireista.

Fenenkon toistama propaganda Venäjän televisiossa on aiemminkin noussut kansainvälisiin uutisiin. Viime toukokuussa hän sanoi Rossija 1 -kanavan keskusteluohjelmassa, että Ukrainan konflikti voi olla Venäjälle ”harjoitus” jotain laajempaa konfliktia varten. Asiasta uutisoi tuolloin ainakin yhdysvaltalainen tabloidi New York Post.

Lue lisää: Myrkytysoireista kärsivä Georgian ex-presidentti Saakashvili haluaa vapaaksi: ”Olen kuolemassa”

Venäjällä on kavennettu viime aikoina sananvapautta ja lehdistönvapautta, minkä takia riippumattoman median toiminta on lähes mahdotonta ja valtiollinen media toistaa käytännössä Kremlin propagandaa.

Venäjän mediassa on viime aikoina julkaistu Suomesta valheellisia ja mielikuvituksellisia ”uutisia” totena. Venäjä-asiantuntija Hanna Smithin mukaan tämä olikin odotettavissa Suomen Nato-jäsenyyttä edeltävänä ”harmaana aikana”.

– Venäjän puolelta on lähdetty tieten tahtoen murentamaan sitä hyvää suhdetta, mikä on kuitenkin ollut kansalaisten välillä, turvallisuuspoliittinen asiantuntija Smith sanoi aiemmin tällä viikolla ISTV:n Ukraina-studiossa.

Smithin mukaan Venäjän retoriikan trendi ei ole uusi, mutta se on saanut vähän uusia kierroksia.

– Kyllä se nyt siitä kertoo, että jotain siellä yritetään järjestelmällisemmin rakentaa, että saataisiin Suomi-kuvaa heikennettyä.

– On hyvä muistaa, että tällaisia samanlaisia tarinoita käytetään muuallakin. Sitä saa arvuutella, kuka nämä kaikki on keksinyt ja miksi niitä käytetään.

– Mistä pitää huolestua hiukan enemmän, on että tällaista tarinaa syötettiin Ukrainastakin jo useampia vuosia. Eli lähdettiin tekemään määrätynlaista viholliskuvaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?