Espanja hyväksyi palkallisen kuukautis­vapaan ensimmäisenä maana Euroopassa

Vapaa vaatii lääkärinlausunnon.

17.2. 1:50

Espanja hyväksyi torstaina lakisääteisen palkallisen vapaan naisille, jotka kärsivät työkykyä heikentävistä kuukautiskivuista. Vastaavaa lakia ei ole missään muussa Euroopan maassa.

Asiasta uutisoivat muun muassa sanomalehdet El País ja La Vanguardia.

Kuukautisvapaat olivat osa lakipakettia, joka helpottaa pääsyä aborttiin julkisen sairaanhoidon piirissä. Espanjan parlamentin alahuone hyväksyi lain äänin 185–154. Ylähuone oli hyväksynyt lain jo aiemmin.

El Paísin mukaan kuukautisvapaan peruspituus on kolme päivää, ja sitä voidaan pidentää viiteen päivään. Vapaa vaatii lääkärinlausunnon. Sen aikana palkan maksaa valtion sosiaaliturva, ei työnantaja.

Espanjan gynekologiliitto on arvioinut uutistoimisto AFP:n mukaan, että kolmasosa naisista kärsii kuukautiskivuista.

– Jatkossa kuukautiset eivät ole enää tabu, Espanjan tasa-arvoministeri Irene Montero sanoi AFP:n mukaan viime toukokuussa, jolloin pääministeri Pedro Sánchezin vasemmistohallitus lähetti lakiesityksen parlamentin käsittelyyn.

– Ei enää töihinmenoa kivun keskellä, ei enää pillereitä ennen töihinmenoa, ei enää sen seikan peittelyä, että kipu vie meitä työkyvyn.

Palkallisia kuukausivapaita on ollut vain muutamissa maissa Euroopan ulkopuolella, kuten Japanissa, Indonesiassa ja Sambiassa, kertoo AFP.

Espanjan parlamentissa lakia kannatti vasemmisto ja vastusti oikeisto. Myös suurten ammattiliittojen näkemykset kuukautisvapaista jakautuivat.

UGT-liitto kytkeytyy pääministerin sosialistipuolueeseen, mutta silti se AFP:n mukaan myötäili opposition konservatiivipuolueen kantaa, jonka mukaan laki voi heikentää naisten työllistymismahdollisuuksia.

Espanjan parlamentti hyväksyi torstaina myös translain, joka muun muassa sallii kenen tahansa 16 vuotta täyttäneen muuttaa sukupuolensa henkilökortissa pelkällä omalla ilmoituksellaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?