Kommentti: Turkki ei taivu – ovi aukeaa Suomelle, mutta Ruotsi pysyy Naton porstuassa

Naton pääsihteeri ja Turkin ulkoministeri ovat eri mieltä Madridin yhteisymmärrysasiakirjan toimeenpanosta, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu tapasivat torstaina Ankarassa.

16.2. 13:27

Ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg esiintyivät vieretysten mediatilaisuudessa Ankarassa torstaina.

Henki oli diplomaattinen ja kohtelias. Kumpikin kiitti toista hyvästä tapaamisesta.

Samalla tuli kuitenkin täysin selväksi, ettei Turkki ole vieläkään valmis päästämään Ruotsia Naton täysjäseneksi. Liittymisasiakirjojen ratifiointi Turkissa on Suomen osalta selvä, mutta ei Ruotsin.

Stoltenbergin viesti Turkille oli hyvin selkeä: nyt on jo aika ratifioida kummankin maan liittymisasiakirjat Natoon. Molemmat ovat hänen mielestään jo täyttäneet kaikki Madridin huippukokouksessa viime kesänä solmitun yhteisymmärrysasiakirjan ehdot.

Stoltenberg myös luetteli Suomen ja Ruotsin toimet. Ensiksi, hakijamaat ovat poistaneet rajoituksia aseiden viennille Turkkiin ja vahvistaneet terrorismia koskevaa lainsäädäntöään. Toiseksi, Ruotsi on muuttamassa perustuslakiaan ja tiivistänyt yhteistyötään Turkin kanssa taistelussa terrorismia vastaan. Ja vielä lisäksi: Ruotsi ei enää salli Koraanin polttamisen kaltaisia häpeällisiä ja tuomittavia tekoja mielenosoituksissa.

Cavusoglulle nämä toimet eivät vieläkään kelvanneet. Hänen mukaansa olisi ”epärealistista” sanoa, että Ruotsi olisi pannut kokonaan täytäntöön Madridin asiakirjan. Ulkoministeri valitti, että terroristijärjestö PKK ja sen sympatisoijat saavat edelleen toimia Ruotsissa.

– Ruotsi on ottanut askelia, mutta terrorismin rahoittaminen ja viharikokset jatkuvat, sanoi Cavusoglu.

Stoltenberg tapaa torstaina vielä presidentti Recep Tayyip Erdoganin. Turkin viesti tuskin muuttuu tämänkään tapaamisen jälkeen.

Lue lisää: Turkin ulkoministeri: ”Voisimme arvioida Suomen ja Ruotsin jäsenhakemukset erikseen” – Erdogan ja Stoltenberg tapaavat vielä tänään

Mitä ilmaisunvapaudesta, oikeusvaltioperiaatteesta ja demokratiasta kiinni pitävä Ruotsi voi vielä tehdä, jotta Turkki päästäisi sen juuri näitä arvoja puolustavaan liittokuntaan? Ruotsin roikottaminen Naton ulkopuolella ei ole myöskään Suomen etu.

Lepyttelemisen ja myöntyvyyspolitiikan aika on ohi. Ruotsi ja Suomi ovat parhaita kandidaatteja Naton uusiksi jäseniksi koko liittokunnan laajentumisen historiassa. Turkki sen sijaan on ollut ongelma Natolle jo vuosikymmeniä.

Naton on vihdoinkin pantava Turkin pelaamiselle piste. Muuten liittokunta menettää uskottavuutensa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?