Turkissa vieraileva Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg piti torstaina tiedotustilaisuuden Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun kanssa.
Tiedotustilaisuudessa toimittaja kysyi Suomen ja Ruotsin Nato-ratifiointien samanaikaisuudesta.
– On aika ratifioida kummatkin jäsenyydet. Kummatkin ovat tehneet suuria harppauksia heinäkuun Madrid-yhteisymmärryspöytäkirjan allekirjoittamisen jälkeen. Yhteistyötä on parannettu Turkin kanssa terrorisminvastaisessa taistelussa, Stoltenberg totesi.
Cavusoglu sanoi, että Turkki voisi arvioida Suomen ja Ruotsin jäsenhakemukset erikseen. Cavusoglu kertoi aiemmin, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapaa tänään Stoltenbergin.
– Uskon, että mahdollisuus Suomen erillisestä Nato-jäsenyysprosessista on tänään esillä tapaamisessa presidentti Erdoganin kanssa, Cavusoglu sanoi.
Turkilla on todellisia turvallisuushuolia, Stoltenberg muistutti. Siksi huoli terrorisminvastaisesta taistelusta on aito.
Stoltenbergin mielestä Suomi ja Ruotsi vahvistaisivat Natoa myös terrorisminvastaisessa taistelussa.
– Kummatkin pitäisi ratifioida nyt. Pääkysymys ei ole se, että pitää ratifioida samaan aikaan. Pääasia on, että ratifioidaan pian.
Stoltenberg kommentoi myös hiljattain Ruotsissa tapahtunutta Koraanin polttoa, joka järkytti muun muassa Turkin muslimeja.
– Koraanin polttaminen oli epäkunnioittava teko, hän totesi.
Stoltenberg kertoi ymmärtävänsä muslimien tunteet. Stoltenberg tuomitsi polttamisen, ja muistutti, että Ruotsin johto on selkeästi tuominnut teon.
Tällä viikolla keskustelua ovat herättäneet Suomen ja Ruotsin Nato-ratifiointien eteneminen.
Stoltenbergin ratifiointipohdinnat nousivat keskustelunaiheeksi puolustusministerien kokouksessa virallisen asialistan ohi. Stoltenberg kertoi keskiviikkona kiirehtineensä Turkkia ja Unkaria ratifioimaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet yhdessä jo viime syksynä.
– Olen kiirehtinyt niitä useita kuukausia ratifioimaan molemmat yhtäaikaisesti. Ja kantani ei ole koskaan muuttunut, hän sanoi.
Pääsihteerin mukaan on kuitenkin Turkin asia päättää, miten se käsittelee kahta sillä olevaa erillistä dokumenttia. Turkin käsissä on toisin sanoen se, ratifioiko se molemmat jäsenyydet Stoltenbergin suosituksen mukaisesti eli yhdessä vaiko vain toisen niistä.
Tiistaina Stoltenberg sanoi, että pääkysymys Suomen ja Ruotsin Nato-prosessissa ei ole, tehdäänkö ratifioinnit yhtä aikaa. Tämä herätti luonnollisesti kysymyksiä Pohjoismaissa. Pääkysymys on Stoltenbergin mukaan se, että molemmat ratifioidaan jäseniksi mahdollisimman nopeasti.
Viestin katsottiin tiistaina muuttuneen aiemmasta yhtäaikaista etenemistä korostavasta linjasta.