Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vierailee sunnuntaina Turkissa keskustelemassa maanjäristysalueelle lähetettävästä tuesta.
Blinken vierailee Incirlikin ilmatukikohdassa, jota on käytetty Yhdysvaltain avustuslähetyksiin katastrofialueelle. Tämän jälkeen Blinken matkustaa keskusteluihin pääkaupunki Ankaraan.
Turkin ja Syyrian rajaseutua ravistelleen voimakkaan maanjäristyksen ja jälkijäristysten seurauksena on kuollut noin 40 000 ihmistä. Yhdysvallat on toimittanut alueelle noin 200 pelastustyöntekijää ja avustustarvikkeita 85 miljoonan dollarin edestä.
Blinken vierailee Turkissa ensimmäistä kertaa ulkoministerikaudellaan. Vierailua oli suunniteltu jo ennen helmikuun alun maanjäristystä.
Samalla matkalla Blinken osallistuu Saksassa viikonloppuna pidettävään Münchenin turvallisuuskonferenssiin sekä vierailee myös Turkin naapurimaan Kreikan puolella.
Viime aikoina Turkin vastaanhangoittelu muun muassa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysasiassa on hiertänyt maan välejä Yhdysvaltoihin. Sotilasliitto Naton sisäisiä jännitteitä on kasvattanut myös Turkin uhkailu Kreikan suuntaan.
Toimittajat ilman rajoja -järjestö arvostelee puolestaan Turkin viranomaisia lehdistönvapauden rajoittamisesta maan kaakkoisosien maanjäristysalueella.
Järjestö kertoo tiedotteessa, että toimittajia on estetty tekemästä työtään muun muassa väkivalloin, pidätyksin ja viestintäalusta Twitterin käyttöestoin. Järjestön mukaan maanjäristyksestä ja pelastustöistä raportoivia toimittajia on syytetty poliisin ja valtion herjaamisesta.
– Turkin viranomaisten ei pitäisi käyttää tragediaa tekosyynä lehdistönvapauden rajoittamiseen entisestään. Toimittajiin kohdistettujen hyökkäysten, pidätysten ja pelottelun on loputtava heti. Tuhoutuneisiin kaupunkeihin lähetetyt toimittajat tekevät vain työtään, sanoo tiedotteessa järjestöä Turkissa edustava Erol Önderoğlu.
Järjestö mainitsee esimerkkinä 8. helmikuuta tehdyt kolmen eri toimittajan pidätykset, joita järjestö pitää mielivaltaisina. Kiinniotettujen joukossa oli kurdimielisen uutistoimisto MA:n toimittaja Mahmut Altıntaş.
Toimittajat kertovat myös kokeneensa väkivaltaa. Hallitukseen kriittisesti suhtautuvan Halk TV -televisiokanavan toimittaja Ferit Demir kertoi tulleensa terrorisminvastaisen poliisiyksikön potkimaksi.
Järjestön moitteista uutisoi myös Helsingin Sanomat ja Iltasanomat. Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä Turkki on 180 maan listalla sijalla 149. Lehdistönvapauden tilaa maassa pidetään huonona, ja tilanne on kehittynyt vain pahempaan suuntaan.