Järjestö: Turkki estänyt toimittajia tekemästä työtään maanjäristys­alueilla

Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -sanan- ja lehdistönvapausjärjestön mukaan viranomaiset ovat muun muassa pidättäneet ja hyökänneet toimittajien kimppuun.

Turkkilaiset sotilaat kävelivät raunioiden keskellä Hatayssa keskiviikkona.

16.2. 0:42

Turkin viranomaiset ovat estäneet toimittajia tekemästä työtään koskien tuhoisia maanjäristyksiä ja niiden jälkiseurauksia, kertoo kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja (RSF) -sanan- ja lehdistönvapausjärjestö.

Toimittajia on muun muassa pidätetty ja pahoinpidelty, minkä lisäksi heitä vastaan on hyökätty verkossa. Turkin viranomaiset myös rajoittivat internet-yhteyksiä aikana, jolloin hallitsevaa Oikeus ja kehitys (AKP) -puoluetta kritisoitiin verkossa katastrofin huonosta hoitamisesta.

Toimittajia on syytetty muun muassa ”poliisin tai valtion” halventamisesta.

– Turkin viranomaiset eivät saa käyttää hyväkseen Turkkiin iskenyttä tragediaa heikentääkseen lehdistönvapautta entisestään. Näiden monien toimittajiin kohdistuneiden rajoitusten, hyökkäysten, pidätysten ja uhkailujen täytyy loppua välittömästi, RSF:n Turkin-edustaja Erol Önderoğlu sanoi tiedotteessa.

– Tuhottuihin kaupunkeihin lähetetyt toimittajat tekevät vain työtään ja työskentelevät kammottavissa olosuhteissa."

Lisäksi Turkin viranomaiset ovat estäneet ainakin yhden ulkomaisen toimittajan akkreditoinnin maahan.

Televisio- ja radiotoimintaa valvova ja sääntelevä viranomainen (RTÜK) antoi puolestaan tiukat ohjeet eri medioille pian järistysten jälkeen. RTÜK on RSF:n mukaan tiukasti AKP:n ja sen hallituskumppanipuolue MHP:n hallussa.

Eri mediat olivat muun muassa välittäneet tietoa uhrien tilanteista eri puolilta Turkkia.

RTÜK:in johtajan Ebubekir Şahinin mukaan median ei pitäisi välittää disinformaatiota tai ajaa ihmisiä paniikkiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?