Lentoyhtiö Lufthansan lennot olivat keskiviikkoiltana hiljalleen palautumassa ennalleen tunteja kestäneen katkoksen jälkeen. Tietokoneongelmat saivat aikaan liikennekaaoksen saksalaiskentillä.
Lufthansa ei heti kertonut, kuinka paljon lentoja jouduttiin perumaan tai kuinka moniin ihmisiin katkos vaikutti.
Lentoliikennettä seuraavan Flightaware -sivuston mukaan Lufthansan lentoja olisi peruttu keskiviikkona kaikkiaan 131, minkä lisäksi 191 oli myöhässä aikataulusta.
Lentoyhtiön mukaan sen tietokoneongelmat johtuivat laajakaistaisten kuitukaapelien katkeamisesta Frankfurtin seudulla. Telejätti Deutsche Telekomin mukaan neljä yhtiön kaapelia vahingoittui valtiollisen rautatieyhtiö Deutsche Bahnin rakennustöissä.
Saksalaislehti Bildin mukaan ainakin Lufthansan tärkeimmällä kentällä Frankfurtissa sekä Münchenissä oli päivällä täysi liikennekaaos.
Lue lisää: Euroopan kolmanneksi suurin lentokenttä suljettiin saapuvalta liikenteeltä – ei tilaa koneille
Frankfurtin lennonjohto esti välillä koneita laskeutumasta, koska kenttä oli jo entuudestaan täpösen täynnä, kun lennot eivät päässeet nousemaan.
Bildin mukaan kaikki Saksan kotimaan lennot peruttiin aluksi ja matkustajia pyydettiin vaihtamaan junaan.
Lufthansa on Euroopan suurin lentoyhtiö. Lufthansaan kuuluvat myös tytäryhtiöt Eurowings, Swiss International Air Lines, Brussels Airlines ja Austrian Airlines.
Saksalaiskentille on luvassa lisää kaaosta perjantaina, kun yhteensä seitsemällä kentällä alkaa päivän kestävä työnseisaus. Mukana seitsikossa ovat jo keskiviikkona pahoin kärsineet Münchenin ja Frankfurtin kentät.
Lakon myötä tuhansien matkustajien matkasuunnitelmien uskotaan peruuntuvan tai menevän uusiksi.
SAS verkkohyökkäyksen kohteena - matkustajatietoja näkyville
Myös toinen eurooppalaisyhtiö on kohdannut ongelmia tällä viikolla. Useille ruotsalaissivustoille tehtiin tiistaina palvelunestohyökkäyksiä, ja verkkohäirinnän kohteeksi joutui myös pohjoismainen lentoyhtiö SAS.
Tiistaina lentoyhtiön verkkosivut menivät hetkellisesti nurin. Lisäksi lentoyhtiö kertoi matkustajatietoja päätyneen virheellisesti näkyviin muille matkustajille, jotka olivat olleet aktiivisena hyökkäyksen aikana.
Verkkohyökkäyksen aikaan matkustajia pyydettiin olemaan käyttämättä SASin sovellusta. Yhtiön mukaan muiden matkustajien näkyville tuli joidenkin matkustajien yhteystietoja, tietoja heidän menneistä ja tulevista matkoistaan sekä heidän luottokorttinsa neljä viimeistä numeroa.
SASin mukaan arkaluontoisia luottokortti- tai passitietoja ei ole päätynyt hukkateille verkkohyökkäyksen vuoksi.
– Haluamme vakuuttaa asiakkaille, että lomakkeessa näkyi vain luottokortin neljä viimeistä numeroa. Ei ole ollut riskiä, että tuota tietoa olisi voinut käyttää, sanoi yhtiön viestintäjohtaja Karin Nyman ruotsalaisuutistoimisto TT:n mukaan.