Moldovan poikkeuksellinen viikko: Venäjän väitettiin suunnittelevan vallan­kaappausta – sitten ilmatila suljettiin yllättäen

Viime päivinä vallankaappausspekulaatiot ovat vilisseet moldovalaismedioiden otsikoissa. Tiedotusvälineissä seurataan tarkoin silmin Romanian ja Euroopan unionin reaktioita, mutta oligarkkitaustaisissa medioissa tilannetta vähätellään.

Moldovan presidentti Maia Sandu on syyttänyt Venäjää vallankaappauksen suunnittelusta.

17.2. 7:30

Alle kolmen miljoonan asukkaan Moldova nousi aiemmin tällä viikolla otsikoihin, kun maan EU-mielinen presidentti Maia Sandu syytti tiedotustilaisuudessa Venäjää vallankaappauksen suunnittelusta.

Sandun mukaan Venäjä pyrkisi syrjäyttämään maan johdon itselleen mieluisella kokoonpanolla hyödyntäen ”sotilastaustaisia sabotöörejä”.

Moldovan presidentti Maia Sandu.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi viime viikolla maansa paljastaneen venäläisen vallankaappaussuunnitelman Moldovassa.

Ystävänpäivänä Moldova puolestaan sulki ilmatilansa muutamaksi tunniksi vedoten turvallisuussyihin. Sosiaalisessa mediassa huhuttiin venäläisdroonista, mutta ilmatilan sulkemisen tarkka syy on jäänyt epäselväksi.

Lue lisää: Moldova syyttää Venäjää vallankaappauksen suunnittelusta

Lue lisää: Moldova sulki ilma­tilansa väli­aikaisesti turvallisuus­uhan vuoksi

Vaaralliselta vaikuttava tilanne heijastuu myös moldovalaiseen mediakenttään.

Keskiviikkoiltana esimerkiksi TV8 raportoi Maia Sandun haastattelusta TVR1-kanavalla, jossa hän totesi, että ”tällä hetkellä ei ole välitöntä sotilaallisen hyökkäyksen vaaraa”.

– Olen puhunut [vallankaappauksesta], koska haluan kansalaisten tietävän näistä riskeistä, Sandu totesi haastattelussa.

– Venäjä ei ole asemassa, jossa se voisi antaa meille demokratiaoppitunteja, Sandu jatkoi.

Venäjä ei ole asemassa, jossa se voisi antaa meille demokratiaoppitunteja.

Tutkivaan journalismiin erikoistunut Ziarul de Gardă puolestaan julkaisi kahden entisen Moldovan puolustusministerin, Anatol Șalarun ja Vitalie Marinuțan haastattelun. Ex-ministerit totesivat Venäjän olevan Moldovan turvallisuudelle uhka, tosin myös kritisoiden hallituksen kykyä toimia sota-aikana.

– Ilmateitse on olemassa mahdollisuus, kuten Tšekkoslovakiassa vuonna 1968, kun neuvostoliittolainen siviililentokone pyysi lupaa laskeutua ongelmista johtuen ja 200 laskuvarjojääkäriä miehitti lentokentän, Șalaru kuvailee mahdollista skenaariota.

Turvallisuuspoliittiseen analyysiin innostui myös maan suurimpiin lukeutuva JurnalTV, jonka haastattelemat asiantuntijat uskoivat, että Moldovan voi olla myös kyvykäs kestämään mahdolliset Venäjän operaatiot.

Maan ulkoministeri Nicu Popescu totesikin Moldovan sijaitsevan ”alueella, jossa on ollut hyvin paljon turvallisuusriskejä vuoden 2021 lopusta alkaen”.

Moldovan ulkoministeri Nicu Popescu.

Monet maan tiedotusvälineistä raportoivat perinpohjaisesti läntisten kumppaneiden, kuten Romanian ja Euroopan unionin lausunnot liittyen vallankaappaushuhuihin.

Esimerkiksi Radio Chișinău avasi keskiviikkona tarkasti Romanian ulkoministerin Bogdan Aurescun YK:ssa antamaa lausuntoa, jossa hän vakuutti Romanian tukevan naapurimaansa vakautta konkreettisilla ja kokonaisvaltaisilla toimilla.

EU- ja Nato-maa Romania jakaa Moldovan kanssa yhteisen kielen ja osin historiankin. Maiden tiivis suhde – Moldova oli jopa osa Romaniaa maailmansotien välisenä aikana – pakottaa romanialaisjohdon reagoimaan Moldovan kehityskulkuihin nopeasti.

Myös Romanian presidentti Klaus Iohannisin kommentit saavat luonnollisesti palstatilaa. Iohannis totesi keskiviikkona ”tuomitsevansa lujasti” mahdolliset Moldovan epävakauttamisyritykset ja tukevansa maan EU-polkua.

Moldovalle myönnettiin Euroopan unionin ehdokasmaan asema kesäkuussa.

Venäläistenkin reaktiot tietysti kiinnostavat Moldovassa. Unimedia-sivusto raportoi maanantaina Venäjän Moldovan-suurlähettilään Oleg Vasnetsovin lausunnosta, jossa tämä vakuutti Venäjän kunnioittavan Moldovan suvereniteettia samalla, kun Transnistrian separatistialueen tilanteeseen etsitään ratkaisua.

Myös Venäjän ulkoministeriön kommenteista raportoidaan tiuhaan. Ulkoministeriö väitti Sandun vallankaappaussyytösten jälkeen, että maan johto pyrkii kääntämään huomion poispäin maan sisäisistä ongelmista ”russofobisilla narratiiveilla”.

Moldovassa on myös venäläis­mielisiä sivustoja, joiden taustalla ovat usein maan ökyrikkaat oligarkit. Ne toistavat mielellään Moskovan viestejä.

Syksyllä Chișinăussa nähtiin Kreml-mielisiä protesteja, joiden takapiruna toiminut vaikutus­valtainen oligarkki Ilan Shor pyörittää Orhei TV -nimistä sivustoa. Keski­viikkona Orhei TV julkaisi entisen korkeimman oikeuden tuomarin Victor Pușcașin kirjoitukseen pohjautuvan artikkelin otsikolla ”Jos vihollinen puuttuu, se täytyy keksiä. Pușcaș: Hallituksen edistämä hysteria tähtää PAS:in kunnostautumiseen ja pitämiseen vallassa”.

PAS on presidentti Sandun EU-myönteinen ja reformeihin tähtäävä puolue.

Orhei TV on julkaissut viime päivinä muitakin vastaavia artikkeleja, joissa keskiössä on vallankaappauspuheiden vähättely ja tilanteen leimaaminen sisäpoliittiseksi peliksi.

Aiemmin mainitussa JurnalTV:n artikkelissa Orhei TV:tä pyörittävää Shoria pidetäänkin suoranaisena osana Venäjän suunnitelmia Moldovan epävakauttamiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?