Virolaismies tallensi rajulle videolle avustustyöntekijän tappaneen ohjusiskun – tapahtuuko tässä sotarikos?

Virolainen avustustyöntekijä Erko Laidinen kuvasi yhden sodan karmaisevimmista videoista Ukrainan rintamalla.

15.2. 13:59

Amerikkalaisen lääkintämiehen ja avustustyöntekijän Pete Reedin, 33, kuolema on tallentunut ainutlaatuiselle videolle Ukrainan etulinjassa Bahmutissa.

2. helmikuuta kuvattu video vaikuttaa paljastavan myös selvän sotarikoksen, sillä Reedin valkoista pakettiautoa ammutaan laserohjautuvalla panssarintorjuntaohjuksella, jonka ampujan on hyvin todennäköisesti pitänyt tietää mihin tähtää.

Vain parin sekunnin mittainen video ei ole herkimmille katsojille. Se on nähtävissä yllä olevassa videoikkunassa.

Videolta otetuissa pysäytyskuvissa näkyy sekä vaakasuoraan kohti autoa lentävä panssarintorjuntaohjus että Pete Reed auton vieressä juuri ennen kuolemaansa.

– Ohjus osui autoon ja sitten kuului bang, kuvaili videon lähietäisyydeltä kuvannut Erko Laidinen virolaiselle Postimees -lehdelle.

Virolaismies kuvasi kännykällään auttajia Bahmutissa, kun videolle tallentui panssarintorjuntaohjuksen isku. Tumma-asuinen Pete Reed näkyy pysäytyskuvassa ohjuksen takana selkä kohti pakettiautoa.

IS tavoitti Laidisen keskiviikkona. Hänen mukaansa ei ole epäilystäkään, etteikö kyseessä olisi ollut venäläisten tarkoituksellinen isku auttajia vastaan.

– Se oli selvä venäläisten sotarikos. Meitä ammuttiin kahdesta suunnasta ja heti perään päälle alkoi tulla kranaatinheittimen ammuksia, Laidinen kertoi.

– Nämä venäläisten rikokset pitää saada julki.

Hän ei itse loukkaantunut iskussa, koska hän oli toisessa ajoneuvossa odottamassa tarvittaisiinko paikalla lisäapua.

Laidisen puhelin lensi räjähdyshetkellä käsistä, joten heti iskun jälkeisistä tuhoista ei ole kuvaa.

Myöhemmin paikalta kuvatuissa muissa videoissa näkyy ainakin yksi ruumis ja auton romu.

Pete Reedin lisäksi iskussa kuoli aiemmin haavoittunut ukrainalaisnainen, jota Reed oli pysähtynyt evakuoimaan. Lisäksi kaksi Reedin vieressä ollutta auttajaa haavoittui.

New York Times julkaisi Laidisen videon ja siitä tehdyn analyysin tiistaina. Lehden mukaan ammuttu ohjus oli mitä ilmeisimmin venäläisvalmisteinen Kornet-panssarintorjuntaohjus. Sellaisen kantama on jopa kolme kilometriä.

Bahmutin taistelut ovat Ukrainan tämän hetken kovimpia, joten tarkkaa käsitystä tapahtumista on vaikea saada, koska paikalle ei enää päästä tutkimaan.

Ukrainalaissotilaat poistuivat panssaroidusta ajoneuvostaan Bahmutissa 9, helmikuuta.

Osittain Reediin kohdistuneesta iskusta johtuen Ukrainan armeija sulki viime viikolla median ja avustustyöntekijöiden pääsyn Bahmutiin, koska turvallisuustilanne on heikentynyt rajusti.

New York Timesin haastattelema sotarikostutkija Marc Garlasco totesi, että tapaus vaatii lisäselvityksiä, mutta hän kutsui sitä ”mahdolliseksi sotarikokseksi”.

New York Timesin mukaan on teoriassa mahdollista, että auttajaryhmää olisi voinut luulla sotilaiksi. Ainakin yhdellä auttajalla oli tapahtumahetkellä maastopukutyylinen asustus.

Paikalla olleiden mukaan lähistöllä ei kuitenkaan iskuhetkellä ollut Ukrainan sotilasyksiköitä. Lisäksi auttajien yhdessä ajoneuvossa oli selkeät ambulanssitunnukset. Heidän mukaansa myös toista ajoneuvoa kohti ammuttiin, mutta ohjus meni ohi.

Pete Reed oli kokenut kriisialueiden auttaja.

Pete Reed oli entinen Yhdysvaltain merijalkaväen sotilas, joka soti Afganistanissa kahteen otteeseen. Myöhemmin hän suuntautui humanitaariseen työhön.

Hän oli kokenut kriisialueiden etulinjan auttaja, joka oli ylläpitänyt kenttäsairaalaa Irakissa Isisin vastaisessa sodassa.

Ukrainassa hän oli ollut vuoden alusta lähtien Global Outreach Doctors -avustusjärjestön nimissä.

Erko Laidinen puolestaan on vapaaehtoinen, joka on työskennellyt Ukrainassa Frontline Medics -avustusjärjestössä.

Laidinen kertoi olevansa nyt kotimaassaan Virossa hankkimassa uusia ambulanssi- ja sairaalavarusteita Ukrainaan ja aikovansa suunnata pian takaisin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?