Ville Haapasaloa ryöpytetään Venäjällä – ”Kaataa likaa päälle”

Näyttelijä Ville Haapasalon uusi aluevaltaus, Ukraina-ruokakärry, tuomitaan ankarasti Venäjän mediassa. Haapasaloa nimitellään muun muassa ”petturiksi” ja hänen epäillään joutuvan pian luokitelluksi ”ulkomaiseksi agentiksi”.

Ville Haapasalo oli aiemmin Venäjällä suosittu näyttelijä. Hänen uusin aluevaltauksensa Suomessa ovat Ukraina-kärryt, joista myydään ukrainalaista ruokaa. Osan tuotosta hän lupaa antaa ukrainalaisten lasten hyväksi.

16.2. 10:41

Näyttelijä Ville Haapasalo on ryhtynyt myymään georgialaisten hatsapurien ohella myös ukrainalaisia ruokia, joiden tuotosta hän lupaa ohjata osan hädässä olevien ukrainalaisten lasten auttamiseen. Haapasalo on nähty helmikuun alussa Ukraina-kärryineen muun muassa Helsingissä päärautatieaseman edustalla.

Venäjän mediassa Haapasalon Ukraina-apu tuomitaan harvinaisen kitkerin sanankääntein.

Vladimir Putinin sotaa tukeva Kremlin-mielinen Tsargrad-sivusto kuvailee Haapasaloa esimerkiksi näin:

– Menestynyt näyttelijä, tv-juontaja ja… petturi. Vielä muutama vuosi sitten Ville edisti venäläisyyttä Suomessa, mutta nyt pinnalla on ukrainalaisuus – ilmeisesti siitä maksetaan enemmän.

Tsargrad muistuttaa, että Haapasalo on yksi tunnetuimmista suomalaisista Venäjällä. Hän näytteli suosituissa elokuvissa, joista ensimmäinen oli nimeltään Metsästyksen kansallisia erikoisuuksia. Sittemmin Haapasalosta tuli Venäjällä myös tunnettu tv-kasvo, juontaja sekä lukuisten mainosten tähti.

– Kannattaa muistaa, kuinka Ville vannoi oman venäläisyytensä nimiin ja tunnusti jopa, että monien Venäjällä elettyjen vuosien jälkeen hän ei voi enää koskaan tuntea itseään täysin suomalaiseksi, Tsargrad kirjoittaa.

– Voisi luulla, että hänen täytyisi ymmärtää myös meidän sotilaallisen erikoisoperaatiomme todelliset syyt ja venäläisten päätös suojella heikkoja natseilta. Mutta ei, Tsargrad jatkaa.

Vuonna 2008 Ville Haapasalo vietti aikaansa Suzdalissa venäläisen elokuvan kuvauksissa. Filmi kertoi Iivana Julmasta.

Tsargard on julkaissut Haapasalosta vastikään useita artikkeleita, joissa pilkataan Haapasalon päätöstä ryhtyä myymään ukrainalaisia ruokia. Sivusto antaa ymmärtää, että sen paremmin Haapasalon ruoat kuin hänen muukaan tukensa Ukrainalle eivät ole täysin aitoja.

Haapasalon kuvaillaan ”haluavan syödä” eli rahastaa ruoillaan, joten hänen kerrotaan muuttaneen aiemman venäläisen borssinsa ukrainalaiseksi lisäämällä oheen tarjottavaksi ukrainalaisesta keittiöstä tunnettuja vaaleita pampushka-pullia.

– Kaikkialle ulottuvan ukrainalaisten natsien tukemisen aallossa Ville teki venäläisestä borssista ukrainalaista ja lisäsi sen oheen pampushkoja. Hän muistaa myös kuvauttaa itseään keltasinisten värien edustalla, Tsargrad ironisoi.

Donetskij Tormozok -sivusto väittää lisäksi, että Haapasalo lähettäisi osan Ukraina-kärryjensä tuotosta Ukrainan armeijalle.

Haapasalo itse kertoo kuitenkin muun muassa Facebookissa, että hänen Ukraina-kärrynsä ruoat ovat Suomessa asuvien ukrainalaisten valmistamia ja että tuotosta osa menee hädänalaisten ukrainalaisten lasten auttamiseen.

Useissa Venäjän median artikkeleissa muistutetaan myös Haapasalon itsensä kertomasta tarinasta, jonka mukaan hänen isoäitinsä halusi antaa hänelle kiväärin mukaan, kun hän lähti Venäjälle aikanaan opiskelemaan näyttelijäksi. Tarinan mukaan sota-aikoja muistellut isoäiti oli epäillyt tuolloin, että Villellä olisi kiväärille vielä käyttöä, sillä ”venäläiset tiedetään”.

– Nyt Haapasalo on ilmeisesti päättänyt elää hänen (mummonsa) neuvojen mukaan, kun hän on valinnut työn Ukrainan hyväksi ja kun hän kaataa likaa Venäjän päälle, kirjoittaa Novostivl-sivusto.

Sivuston mukaan Haapasalo on nyt pettänyt venäläiset faninsa ja katsojansa.

– Venäjällä rakastettu suomalaisnäyttelijä on pettänyt katsojansa asettamalla Ukrainan etusijalle. Hän on vaarassa tulla julistetuksi uudeksi ulkomaalaiseksi agentiksi, mikä voi tapahtua hänen kansalaisuutensa ansiosta hyvin helposti, Novostivl kirjoittaa.

Ville Haapasalo esiintyi Käki-elokuvassa, joka tuli Suomessa levitykseen 2003.

Venäjän duuman ex-kansanedustaja Roman Hudjakov on myös ottanut kantaa Haapasalon päätökseen asettua Ukrainan tueksi.

Hudjakovin mukaan Haapasalo vietti ensin mielellään aikaansa Venäjällä ja kertoi rakkaudestaan Venäjää kohtaan, mutta nyt Haapasalo on havainnut voivansa tehdä rahaa Ukrainan avulla. Hudjakov epäilee Haapasalon moraalia ja väittää niin ikään, että Haapasalo tukisi suoraan Ukrainan asevoimia ruokiensa tuotolla.

– Tämä on tyypillinen esimerkki siitä, että kun Venäjä tekee hyvää, niin se saa vastaukseksi sylkäisyn kasvoilleen, Hudjakov luonnehtii postauksessaan.

Hudjakovin seuraajat kommentoivat tähän, että Haapasalon tapaiset henkilöt ”osaavat sylkeä kaivoon, josta he ovat aiemmin juoneet”.

Ukraina-kärryjen tuotoista osa ohjataan todellisuudessa Pelastakaa lapset ry:lle.

Hudjakovin mukaan Haapasalo oli Venäjällä sentään kuuluisa näyttelijä, mutta nyt hän kelpaa Suomessa vain myymään ruokaa katukeittiöstä.

– Ville Haapasalo on kylläinen, itseensä tyytyväinen suomalaislurjus, todellinen häpeäpilkku, ex-kansanedustaja kirjoittaa Telegramissa.

Haapasaloa itseään venäläissivustojen ja ex-kansanedustajan kommentit eivät hetkauta.

– Me kaikki tiedämme hyvin, mihin tämä liittyy – halutaan mustamaalata ihmisiä, jotka ovat eri mieltä Venäjän hallinnon kanssa. Minulle nuo kommentit eivät tarkoita käytännössä mitään, Haapasalo kommentoi.

Vaikka venäläissivustot kommentoivat Haapasalon tekemisiä ärhäkästi, hän ei ole saanut vastaavaa palautetta omissa kanavissaan. Venäläisfaniensa pettämisestä Haapasalo on Novostivl-sivuston kanssa täysin eri mieltä.

– Joku muu on pettänyt Venäjän ihmiset, en minä mielipiteitäni ilmaisemalla.

Mahdollinen ulkomaalaiseksi agentiksi julistaminen ei huoleta Haapasaloa.

– Tänä päivänä kaikki on mahdollista. Jos se tapahtuu, niin se tapahtuu, sille en voi mitään, Haapasalo toteaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?