Hänenlaisensa kourissa Eurooppa ei ole ollut 400 vuoteen. Jevgeni Prigozhin on mantereen suurin yksityisen sotaherra Albrecht von Wallensteinin jälkeen.
Wagner-päällikkö Prigozhin on vienyt Ukrainaan kymmenien tuhansien miesten armeijan presidentti Vladimir Putinin sotaan. Wallenstein vei kymmeniä tuhansia miehiä 30-vuotiseen sotaan.
30-vuotinen sota käytiin 1600-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Böömiläisen sotaherran Wallensteinin asiakas oli Pyhä Saksalaisroomalainen Keisarikunta.
30-vuotisen sodan jälkeen Euroopan suurvallat pyrkivät pitämään armeijansa omissa käsissään eivätkä luottaneet palkkasotureihin. Kunnes koitti Putinin Venäjän sotien aika.
Albrecht von Wallenstein oli 1600-luvun suuri sotaherra, aikansa Prigozhin.
Prigozhin on värvännyt sotaan vankeja lupaamalla näille armahduksen, minkä pitäisi Venäjällä olla valtion ja Putinin asia. Mutta Prigozhin on jo oma lakinsa.
Syksyllä hänen Wagner-armeijansa saattoi estää Venäjän rintamien täyden romahduksen Ukrainan hyökkäyksiin. Nyt vankiarmeija on tulessa Donbasissa, jossa Venäjä yrittää edetä.
Wagnerin joukot taistelivat Putinin puolesta myös Syyriassa. Ne toimivat Libyassa ja muissa Afrikan maissa. Usein maksu otetaan luonnonvaroina.
Wagner ei ole Venäjän ainoa yksityisarmeija. Tshetshenian johtaja Ramzan Kadyrov on tuonut taistelijansa Ukrainaan. Puolustusministeri Sergei Shoigu yhdistetään Patriot-nimiseen ryhmään. Suomen kansalaisuuden saaneella oligarkilla Gennadi Timtshenkolla on asemiesjoukko Redut.
Ryhmät kilpailevat vaikutusvallasta. Tämä on joissain tulkinnoissa yhdistetty siihen, että Prigozhin hiljan ilmoitti lopettavansa vankien värväämisen. Heille voi olla muitakin ottajia. Venäjän oikea armeijakin haluaisi hypätä kärryihin.
Yksityisarmeijat eivät ole vain venäläinen ilmiö. 2000-luvun sodissaan Yhdysvaltain armeija käytti ”alihankkijoita”, joista tunnetuin oli pahamaineinen Blackwater. 1990-luvulla Afrikan sodissa tunnetuksi tuli etelä-afrikkalainen Executive Outcomes.
Ne toimivat vaivihkaa. Prigozhin on nykyään suorastaan julkisuudenkipeä.
Wagnerin pääkonttori toimii avoimesti Pietarissa.
Prigozhin ilmoittautui virallisesti Wagnerin perustajaksi vasta viime syksynä. Aiemmin järjestön luojana oli pidetty myös ammattisotilas Dmitri Utkinia.
Pietarilaisen Prigozhinin on väitetty viettäneen isoimman osan 1980-luvusta Neuvostoliiton vankiloissa vakavista rikoksista tuomittuna. Hän tekee linnakundin maineesta osan imagoaan.
On spekuloitu jopa, että Prigozhin haluaisi Putinin paikalle. Toisen tulkinnan mukaan tämä palvelee Putinia muistuttamalla kansalle, että häntä huonompiakin vaihtoehtoja olisi tarjolla.
Josif Stalinin mieleenkään ei olisi tullut vaarantaa Neuvostoliiton tulevaisuutta ulkoistamalla Puna-armeijaa yksityisille sotaherroille.
Ukrainan sodan tuloksesta riippumatta venäläiset yksityisarmeijat voivat olla tulleet jäädäkseen. Jos sota päättyy Venäjän tappioon, ennustellaan Putinin kaatumista ja sisällissotaa. Siinä yksityisarmeijat olisivat valmiita osapuolia. Ne olisivat Putinin perintö kansalleen.
Jos yksityisarmeijat menestyvät Ukrainassa, maailman muissa suurvalloissa voidaan monistaa konseptia. Reserviläisten lähettäminen tuleen ei ole suosiossa missään.
Vladimir Putinia juhlitaan Malissa. Kun jihadisteja vastaan taistelleet ranskalaisjoukot vetäytyivät, tilalle tuli Wagnerin taistelijoita.
Helmikuussa 1634 Albrecht von Wallensteinin tuomionpäivä koitti. Hän oli yöpuulla, kun joukko sotilaita mursi huoneen oven. Wallensteinin läpi lyötiin keihäs. Keisari maksoi palvelijansa murhaajille. Wallenstenista oli tullut liian mahtava ja arvaamaton.
Prigozhinille on ennustettu jo monesti Wallensteinin kohtaloa. Mutta heidän kaltaisilleen koittaa aina tilaisuus, kun sotaratsut korskuvat.