Ainakin viisi ihmistä kuollut Uudessa-Seelannissa syklonin takia

Viranomaiset varoittavat, ettei vaara ole vielä täysin ohi.

Uuden-Seelannin puolustusvoimien jakamassa kuvassa näkyy, kuinka ihmisiä pelastetaan helikopterin avulla tiistaina lähellä Napierin kaupunkia.

15.2. 2:21 | Päivitetty 16.2. 5:09

Ainakin viisi ihmistä on kuollut Uudessa-Seelannissa Gabrielle-syklonin takia, uutistoimisto AFP kertoo.

Lisäksi sata ihmistä on kateissa ja noin 10 500 joutunut jättämään kotinsa Pohjoissaarella. Neljä päivää jatkuneet rajut tuulet ja sateet aiheuttivat maanvyöryjä ja tulvia. Saaren tieverkosto on kärsinyt mittavia vahinkoja, mikä on vaikeuttanut avun saantia ihmisille.

Viranomaiset ovat käyttäneet muun muassa puolustusvoimien helikoptereita ja merialuksia avustusoperaatioissaan. Uusi-Seelanti on pääministeri Chris Hipkinsin mukaan saanut ja ottanut vastaan avuntarjouksia muilta valtioilta.

Yhden ihmisen ruumis löydettiin alueelta, jossa pelastaja oli kadonnut. Kaksi muuta ruumista löydettiin Hawke's Bayn alueelta. Lisäksi yksi pelastaja on kateissa Länsi-Aucklandin alueella.

Vaikka myrskyn pahin vaihe on ohitse, viranomaiset varoittavat, ettei vaara ole täysin ohi.

Myrsky on eristänyt lukuisia kyliä ja kaupunkeja. Esimerkiksi Wairoan pormestari Craig Little kertoi The New Zealand Herald -sanomalehden mukaan, että alue on täysin eristyksissä, koska muun muassa siltoja on tuhoutunut myrskyssä.

– Tällä hetkellä meillä on riittävästi ruokaa, vettä ja polttoainetta muutamaksi päiväksi. Tieverkoston kokemat tuhot, internet- ja puhelinyhteyksien puute on johtanut siihen, että moniin ihmisiin ei ole vielä saatu yhteyttä.

Kyseessä on Littlen mukaan ”katastrofaalisin” sääilmiö, joka on osunut alueelle miesmuistiin.

Yhteensä yli 10 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa myrskyn takia Uuden-Seelannin Pohjoissaarella. Myrsky on aiheuttanut myös muun muassa maavyöryjä. Asiantuntijoiden mukaan ilmastonmuutos on pahentanut ja voimistanut sään ääri-ilmiöitä, kuten myrskyjä.

Uusi-Seelanti julisti tiistaina kansallisen hätätilan syklonin takia.

– Tämä on ennennäkemätön sääilmiö, jolla on valtavia vaikutuksia läpi suurimman osan Pohjoissaarta, sanoi hätätilanteiden hallinnoinnista vastaava ministeri Kieran McAnulty tiistaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?