Ulkoministeriö varoittaa: kaksoiskansalaisia voi uhata karu kohtalo Venäjällä

Yhdysvaltain suurlähetystö varoitti kansalaisiaan samasta asiasta maanantaina.

Kaksoiskansalaiset voivat pahimmassa tapauksessa joutua asepalvelukseen tai liikekannallepannuiksi Venäjällä olonsa aikana.

15.2. 0:36

Suomen ulkoministeriö ja Yhdysvaltain Venäjän-suurlähetystö kehottavat kaikkia kansalaisiaan välttämään matkustamasta Venäjälle.

Erityisessä riskissä ovat kaksoiskansalaiset.

Ulkoministeriö muistuttaa, että ”on mahdollista, että Venäjän kaksois- tai monikansalaiseen sovelletaan ainoastaan Venäjän kansallista lainsäädäntöä eikä oteta huomioon mahdollista toista kansalaisuutta”.

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti viime vuonna 14. marraskuuta asetuksen, jossa todetaan, että kutsunnat koskevat myös kaksoiskansalaisia jatkossa.

– Asetus sallii kaksoiskansalaisten kutsumisen palvelukseen Venäjän asevoimiin, ulkoministeriö muistuttaa.

– Venäjä voi kieltäytyä tunnustamasta kaksoiskansalaisuutta, kieltää heidän pääsynsä Yhdysvaltain konsuliapuun, ohjata heidät liikekannallepanoon, estää heidän poistumisensa Venäjältä ja/tai kutsua heidät asepalvelukseen, kerrotaan puolestaan Yhdysvaltain suurlähetystön verkkosivuilla.

Suurlähetystö varoittaa myös laittomista pidätyksistä sekä mahdollisesti yleisestä vihamielisyydestä yhdysvaltalaisia kohtaan Venäjällä. Lähetystö muistuttaa myös, että yhdysvaltalaiset pankki- ja luottokortit eivät toimi enää Venäjällä, eikä sähköinen rahansiirtokaan välttämättä onnistu venäläispankkeihin kohdistettujen pakotteiden takia.

Vladimir Putin allekirjoitti asepalvelusta muuttaneen asetuksen 14. marraskuuta viime vuonna.

Putinin allekirjoittaman asetuksen päätarkoitus oli mahdollistaa vieraiden valtioiden kansalaisten hakeutuminen Venäjän armeijaan sopimussotilaiksi.

Asetukseen sisältyy kuitenkin määräys, että asepalvelus ulotetaan jatkossa myös kaksoiskansalaisiin. Ei siis ehdollisena vaan määräävänä. Aikaisemmin asepalvelus koski vain Venäjän kansalaisia.

– Asepalvelus varusmiespalveluksena toteutetaan niille, jotka Venäjän kansalaisia mukaan lukien toisen maan kansalaiset tai joilla on asumislupa tai muu asiakirja, joka oikeuttaa pysyvään oleskeluun vieraan valtion alueella, Putinin allekirjoittamassa asetuksessa lukee venäläisen RBK:n mukaan.

Kirgisia ja Uzbekistan varoittivat heti lain voimaantulon jälkeen kansalaisiaan rikosvastuusta, jos nämä osallistuvat Venäjän erikoisoperaatioon. Molemmissa maissa sotaan osallistuminen voi johtaa jopa kymmenen vuoden vankeustuomioon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?