Kuinka Ukrainan sotavuosi on muuttanut yksinvaltias Vladimir Putinia? Milloin Venäjän armeijan massiiviset tappiot alkavat syödä hänen kansansuosiotaan? Näihin ja moneen muuhun ajankohtaiseen kysymykseen vastasi Venäjä-asiantuntija Hanna Smith ISTV:n Ukraina-studiossa. Toimittaja oli Antti Virolainen.
Haastattelun alkumetreillä Smith pureutui kysymykseen Naton muuttuneesta signaalista koskien Suomen ja Ruotsin jäsenyysprosesseja. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ilmoitti tiistaina, ettei pääkysymys Suomen ja Ruotsin Nato-prosessissa ole enää se, tehdäänkö ratifioinnit yhtä aikaa, vaan se, että ne tehdään mahdollisimman pikaisesti.
Virolainen tiedusteli Smithiltä, kuinka Naton muuttunut kanta vaikuttaa Suomen Nato-prosessiin kotimaan päässä.
– Ei se vaikuta Suomen päässä sinänsä ollenkaan, vaan kyse on siitä, kuinka kokonaisuus analysoidaan. Tämä on signaali Turkille siitä, että maa saa tehdä omat päätöksensä siinä järjestyksessä kuin tekee. Nato tietysti toivoo, että ne tehdään mahdollisimman nopeasti, Smith sanoi.
Smithin mukaan suljettujen ovien takana on jo varmasti keskusteltu siitä, kuinka toimittaisiin tilanteessa, jossa Turkki ja Unkari ratifioisivat Suomen, mutteivät Ruotsin jäsenyyttä. Hän uskoo, että virallinen linjaus pysyy koko ajan samana.
– Nato-jäsenyyttä haetaan virallisesti yhteistyössä Ruotsin kanssa, mutta jos päätetään, että käsikirjoitukseen tulee uusi luku, mennään sen mukaan, Smith arvioi.
Lisäksi pöydälle nousi kysymys Putinin tämänhetkisestä mielenmaisemasta. Smithin mukaan presidentin ajatteluun on tullut mukaan lisää realismia verrattuna vuodentakaiseen.
Smith kertoi, että Putinilta on nähty paljon tunnekuohuja ja purkauksia, mutta kokonaisuuteen on täytynyt pakon edessä ottaa mukaan rationaalisuutta.
”Enää ei voi tuosta noin vain päättää, että nyt tehdään niin kuin Putin haluaa.
– Nyt Putinin on pakko alkaa kuunnella neuvonantajia ympärillään. Enää ei voi tuosta noin vain päättää, että nyt tehdään niin kuin Putin haluaa, Smith sanoi.
Seurasimme keskustelua alla hetki hetkeltä.