7 hurjaa tapausta: Näin aikuiset tekeytyivät lapseksi – yksi etsi rakkautta, toinen muutti kadonneen pojan perheeseen

Suomi ei ole ainoa maa, jossa aikuinen on tekeytynyt lapseksi. Räikeimmissä tapauksissa huijari on tekeytynyt kadonneeksi lapseksi ja päätynyt asumaan tämän perheeseen.

Nämä kaikki aikuiset tekeytyivät lapsiksi.

15.2. 9:07

Viime viikonloppuna moni joutui räpyttelemään silmiään erikoisen uutisen edessä: lähes 40-vuotias nainen oli tekeytynyt 13-vuotiaaksi lapseksi ja osallistunut seurakunnan järjestämään ala-asteikäisten lasten kerhoon useiden kuukausien ajan. Nainen osallistui seurakunnan kerhoon vuosina 2020–21.

Lue lisää: Nelikymppinen nainen meni täydestä lapsesta Vaasan seura­kunnan kerhossa – Kirkko­herra: ”Hän oli ilmeisesti aika taitava”

Seurakunnan kirkkoherra Tuomo Klapuri kertoi IS:lle, että seurakunta sai tiedon naisen todellisesta iästä kerhossa käyneiden vanhempien otettua yhteyttä.

– Henkilökunta oli ihmetellyt hiukan, miten hänen fyysinen olemuksensa ja käyttäytymisensä olivat hiukan ristiriitaisia. Mutta käyttäytyminen oli lapsenomaista, joten se oli mennyt läpi, Klapuri kertoi.

IS:n selvityksen perusteella naisella ei ole rikostaustaa eikä hän ole ollut syytettynä mistään rikoksesta ainakaan kymmenen viime vuoden aikana. Poliisi ei epäile tapauksessa rikosta.

Lue lisää: Poliisi: Seura­kunnan kerhossa lapseksi tekeytynyttä naista ei epäillä rikoksesta

Lapseksi tekeytyminen kuulostaa kummalliselta, mutta ei suinkaan ainutlaatuiselta. Maailmalta – erityisesti Yhdysvalloista – tiedetään useita tapauksia, joissa lasta tai nuorta esittänyt on lopulta jäänyt kiinni.

Adoptiohuijaus

Asher Potts menestyi Pennsylvanian Harrisburgin John Harris High Schoolissa mainiosti. Keskiarvo oli komea 4,16. Potts oli lukioaktiivi, joka osallistui muun muassa elintarvikepankkien toimintaa koskevaan projektiin ja oli mukana paneelikeskustelussa, jossa käsiteltiin Harrisburgin alueella virinnyttä nuorten tekemää ja nuoriin kohdistuvaa väkivaltaa.

Potts oli ihannenuori, jolle povattiin loistavaa tulevaisuutta.

Paitsi että hän ei ollut nuori. Eikä hänen oikea nimensä ollut Asher Potts.

Todellisuudessa hän oli kiinni jäädessään 23-vuotias ukrainalainen Artur Samarin. Huijaus oli tuolloin, vuonna 2016, kestänyt peräti neljä vuotta.

Artur Samarin saapui oikeuden eteen vuonna 2016.

Samarinin oleskelulupa Yhdysvalloissa oli umpeutunut vuonna 2012, jolloin mies oli 19-vuotias. Maassa ollessaan Samarin oli tavannut Michael ja Stephayne Pottsin, joihin oli ystävystynyt ja joiden luokse hän oli muuttanut. Samarinin mukaan perhe oli auttanut häntä hankkimaan väärennetyn syntymätodistuksen ja henkilökortin Asher Pottsin nimellä. Samalla perhe adoptoi hänet.

Vuosien saatossa perheen ja Samarinin välit huononivat. Perhe uhkaili useasti kertovansa koululle, ettei Samarin ole henkilö, joka väittää olevansa. Näin perhe tekikin sen jälkeen, kun Samarin oli muuttanut pois heidän luotaan.

Perhe väitti viranomaisille, ettei tiennyt Samarinin oikeaa ikää ja että hän olisi uhannut aloittavansa ammuskelun lukiossa.

Samarin pidätettiin helmikuussa vuonna 2016. Hänet tuomittiin kahdeksi kuukaudeksi vankeuteen identiteettivarkaudesta ja petoksesta. Samarinin mukaan idea identiteettivarkaudesta ja adoptiosta olisi tullut Pottsin perheeltä.

Samarin tuomittiin myös seksin harrastamisesta 15-vuotiaan tytön kanssa. Hänet karkotettiin takaisin Ukrainaan.

Asher Pottsin – eli Artur Samarinin – unelmana oli työskennellä Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto NASAssa.

Kadonneiksi tekeytyneet

Ranskalainen sarjahuijari Frédéric Bourdin onnistui jollain ilveellä uskottelemaan yhdysvaltalaisperheelle olevansa heidän kadonnut lapsensa. Perheen 13-vuotias lapsi Nicholas Barclay katosi perheen San Antonion kodin lähistöltä vuonna 1994.

Kolme ja puoli vuotta myöhemmin Bourdin kertoi Espanjassa Linaresin kaupungin viranomaisille olevansa kadonnut Barclay. Hän kertoi tulleensa siepatuksi, lennätetyksi Eurooppaan ja pedofiilipiirin pahoinpitelemäksi ennen kuin onnistui pakenemaan.

Barclayn sukulaiset lensivät Espanjaan hakemaan kadonneen Nicholas-pojan kotiin. Nicholas Barclayn ikä olisi ollut tuolloin 16 vuotta. Espanjassa koneeseen hyppäsi kuitenkin 23-vuotias Bourdin.

On vaikeaa ymmärtää, miksi ja miten huijaus meni täydestä perheen lisäksi myös Espanjan ja Yhdysvaltojen viranomaisille sekä FBI:lle. Bourdinin ulkonäkö kun ei muistuttanut Barclayta. Barclay oli ollut vaaleahiuksinen ja sinisilmäinen, Bourdin taas tummahiuksinen ja ruskeasilmäinen. Lisäksi Bourdin puhui englantia ranskalaisella korostuksella.

Bourdinin huijaus piti useamman kuukauden ajan, kunnes kadonneen pojan sukulainen oli alkanut kyseenalaistamaan pojan henkilöllisyyttä. Yksityisetsivä Charlie Parker oli tutkinut tapausta ja pyysi sukulaiselta haastattelua. Pian pyynnön jälkeen sukulainen kuoli huumeiden yliannostukseen.

Lopulta Bourdin myönsi olevansa huijari. Hänet tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankeuteen. Bourdin tunnetaan Ranskassa nimellä ”kameleontti”. Nimi juontaa siihen, että hänellä on ollut yli 500 valehenkilöllisyyttä.

Nicholas Barclayta ei ole löydetty.

Jossain määrin vastaava tapaus tuli ilmi vuonna 2020.

Timmothy Pitzen -niminen 6-vuotias poika oli kadonnut Illinoisin osavaltiossa vuonna 2011. Pitzenin perhe odotti kahdeksan pitkää vuotta tietoa siitä, että poika on löytynyt – elävänä tai kuolleena.

Brian Michael Rini

Sitten, huhtikuussa 2019, Brian Michael Rini ilmoitti viranomaisille olevansa kadonnut Pitzen. Hän väitti, että oli onnistunut pakenemaan kaappaajiltaan, jotka olivat käyttäneet häntä seksuaalisesti ja väkivaltaisesti hyväkseen vuoksien ajan. Mies vietiin tutkittavaksi paikalliseen lastensairaalaan.

DNA-testit todistivat kuitenkin varsin pian, että mies ei ollut Pitzen, jonka ikä olisi tuolloin ollut 14 vuotta. Rini oli 23-vuotias.

Rini tuomittiin vankeuteen kahdeksi vuodeksi. Teon motiivi jäi epäselväksi.

Timmothy Pitzeniä ei ole löydetty.

Huijaavat urheilijat

Urheilustipendi yhdysvaltalaisessa koulussa voi olla kullanarvoinen. Niin arvokas, että sellaisen eteen on valmis huijaamaan.

Sidney Bouvier Gilstrap-Portley

Sidney Bouvier Gilstrap-Portley oli aikanaan pelannut dallasilaisen lukion koripallojoukkueessa valmistumiseensa eli vuoteen 2011 saakka.

Vuonna 2017 Harvey-hirmumyrsky runteli Texasin ja Louisianan osavaltioita. Gilstrap-Portley tekeytyi 17-vuotiaaksi myrskystä selvinneeksi Rashun Richardson -nimiseksi teiniksi, joka janosi paikkaa lukion koripallojoukkueessa – ja sen myös sai.

Kaudella 2017–18 huijari valittiin alueensa parhaaksi hyökkääväksi pelaajaksi.

Gilstrap-Portleyn huijaus tuli päivänvaloon toukokuussa 2018, kun hänen vanhan lukionsa valmentaja tunnisti hänet turnauksen aikana. Kävi ilmi, että kyseessä ei ollut lukioikäinen nuorukainen, vaan 25-vuotias aikuinen.

Gilstrap-Portley tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankeuteen sekä asiakirjojen väärentämisestä että siveettömyydestä. Teini-ikäistä esittäessään mies oli seurustellut 14-vuotiaan tytön kanssa.

Guerdwich Montimere kentällä vuonna 2010.

Hyvin samanlainen tapaus oli tullut ilmi muutamaa vuotta aiemmin. Tuolloin Guerdwich Montimere oli esittänyt haitilaista orpolasta päästäkseen pelaamaan koripalloa teksasilaiseen lukioon vuonna 2009 nimellä Jerry Joseph. Montimere oli tuolloin 22-vuotias mutta esitti 15-vuotiasta.

Montimerellä oli vankka koripallotausta, sillä hän oli pelannut floridalaisen lukion koripallojoukkueessa vielä paria vuotta aiemmin.

Montimere hyväksyttiin lukioon väärennetyn henkilöllisyyden turvin. Taidot riittivät heittämällä lukion koripallojengiin. Montimere valittiin alueensa vuoden tulokkaaksi.

Montimere jäi kiinni pitkälti samalla tavalla kuin Sidney Bouvier Gilstrap-Portley: miehen vanhan lukion koripallojoukkueen valmentaja bongasi hänet turnauksessa.

Gilstrap-Portleyn tavoin myös Montimerella oli ollut suhde nuoren tytön kanssa. Hänet tuomittiin vankeuteen kolmeksi vuodeksi.

Kolmikymppiset lukiossa

Jos joku nyt luuli, että ulkomaalaiset huijarit ovat miehiä, niin ehei!

Michaelann Goodrich

Vuonna 2018 tuolloin 32-vuotias Michaelann Goodrich esiintyi kodittomana 15-vuotiaana Rowley Madisonina. Goodrich oli ilmeisesti halunnut osallistua Cairo-Dunhamin lukion oppitunneille New Yorkin osavaltiossa.

Kyseisen koulupiirin lain mukaan kodittomille on turvattava mahdollisuus koulutukseen, vaikka he eivät voisi todistaa ikäänsä.

Goodrich oli ilmoittautunut ja osallistui oppitunneille joulukuun 20. päivänä. Seuraavana päivänä hän oli ollut poissa. Koulun viranomaiset olivat epäileväisiä naisen suhteen ja ilmoittivat hänestä poliisille.

Miksi Goodrich oli ilmoittautunut lukioon ja osallistui opetukseen vain yhtenä päivänä? Vastausta kysymykseen ei ole. Tilannetta ei ainakaan selvennä se, että Goodrich oli jo aiemmin valmistunut lukiosta.

Goodrich sai tuomion asiakirjojen väärentämisestä.

Charity Anne Johnson

Toinen päälle kolmikymppinen nainen, Charity Anne Johnson, esitti lukion toisen vuoden opiskelijaa lähes koko kouluvuoden Teksasissa vuosina 2013–14. Hän oli tuolloin 34-vuotias.

Johnson oli aloittanut toisen vuoden opinnot lokakuussa 2013. Huijaus paljastui toukokuussa 2014, kun hän näytti poliisille väärennettyä henkilöllisyystodistusta. Sen mukaan naisen nimi olisi ollut Charity Stevens.

Johnson kertoi viranomaisille, että oli joutunut perheensä hylkäämäksi. Huijauksen syy taas oli perin mielenkiintoinen: Johnson oli etsimässä rakkautta. Jossain määrin hän sellaisen löysikin. Lukiossa ollessaan Johnson seurusteli 23-vuotiaan miehen kanssa, jolle oli kertonut olevansa 18-vuotias.

Johnson työskenteli koulun ohella hampurilaisravintolassa. Johnsonin työkaverin mukaan hän oli käyttäytynyt kuin lapsi.

Johnson tuomittiin vankilaan 85 päiväksi, mutta hän vapautui jo 29 päivän kuluttua hyvän käytöksen vuoksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?