Norjan tiedustelu: Venäjän Pohjoinen laivasto aseistettu taas ydinaseilla

Venäjän Ukrainassa kärsimien tappioiden pelätään alentavan Venäjän kynnystä ydinaseiden käyttöön myös pohjoisilla alueilla.

Olenjan lentotukikohta Kuolan niemimaalla Venäjällä

14.2. 16:24

Venäjän Kuolan niemimaalla alunperin olleiden sotilasjoukkojen määrä on supistunut viidesosaan Ukrainan sotaa edeltäneestä vahvuudesta, sanoo Norjan tiedustelupalvelun johtaja vara-amiraali Nils Andreas Stensönes Barents Observer -lehden haastattelussa.

Norjan ja Suomen rajoille Kuolaan sijoitetun 200. erillisen motorisoidun prikaatin Ukrainassa kärsimät tappiot ovat jopa suurempia kuin aiemmin oli arveltu, kerrotaan Norjan tiedustelupalvelun maanantaina julkistetussa vuosiraportissa.

Raportissa kerrotaan muun muassa, että Petshengan (Petsamon) alueelta on lähetetty Ukrainan taisteluihin kolme pataljoonan taisteluosastoa eli noin 3 000 sotilasta. Jopa puolet heistä on saanut surmansa, raportissa arvioidaan.

Lisäksi Venäjän Pohjoinen laivasto on menettänyt yli 100 panssarivaunua ja -ajoneuvoa.

Kokonaisuudessaan Norjan tiedustelu arvioi Venäjän menettäneen Ukrainassa noin puolet alkuperäisestä 200 000 sotilaan hyökkäysjoukosta kaatuneina tai haavoittuneina.

Venäjän Murmanskin alueen maajoukot koostuvat 200. erillisestä moottoroidusta jalkaväkiprikaatista Petsamossa, 80. moottoroidusta jalkaväkiprikaatista Alakurtissa ja 61. merijalkaväen prikaatista Sputnikissa.

Lue lisää: Washington Postin selvitys paljastaa: näin Petsamon 200. moottoroitu jalkaväkiprikaati tuhoutui Ukrainassa

Barents Observerin mukaan suurin uusi tieto tiedusteluraportissa on, että Venäjän Pohjoisen laivaston pinta-aluksia on jälleen varustettu taktisilla ydinaseilla.

– Merkittävä osa ydinaseista on sijoitettu Pohjoisen laivaston sukellusveneisiin ja pinta-aluksiin. Etenkin taktiset ydinaseet muodostavat vakavasti otettavan uhan Nato-maita koskevissa operaatioskenaarioissa, lukee raportissa.

Venäjän Ukrainassa kärsimien tappioiden pelätäänkin alentavan Venäjän kynnystä ydinaseiden käyttöön myös pohjoisilla alueilla.

Neuvostoliiton aikaan pohjoisen tukikohdista operoi taktisilla ydinaseilla aseistettuja sotalaivoja, mutta Kylmän sodan päättymisen jälkeen niistä ei ole raportoitu julkisesti.

Lue lisää: Tämä tiedetään Suomen lähellä normaalisti olevista Venäjän joukoista – ”Kyky uhata Suomea on heikentynyt”

Vara-amiraali Stensönes huomauttaa, että Venäjän joukkojen heikentyminen pohjoisessa on vain väliaikaista.

– Venäjä tekee muutoksia sotilaskaluston ja joukko-osastojen suhteen Ukrainan hyökkäyksessä paljastuneiden heikkouksien vuoksi.

– Ottaen huomioon, että Venäjä kykenee ottamaan opiksi ja oikaisee virheitään, vahvistuu Venäjän perinteinen taistelukyky pitkällä tähtäimellä, Stensönes sanoo Barents Observerille.

Siinä, missä Venäjän tavanomainen sotilaallinen kyky on heikentynyt, ydinaseiden merkitys on hänen mukaansa kasvanut. Kuolan niemimaalle sijoitetut strategiset meri- ja ilmavoimat sekä elektronisen sodankäynnin kyvyt eivät ole käytännössä kärsineet lainkaan Ukrainan sodasta, Stensönes arvioi.

Päinvastoin alueelle on muun muassa siirretty etelämmästä strategisia pommikoneita parempaan turvaan ukrainalaisten lennokki-iskuilta. Venäjän ydinasekyvyn merkittävä osa sijaitsee Pohjoisen laivaston pinta-aluksissa ja sukellusveneissä.

Norjan tiedusteluraportin mukaan Venäjän puolustusbudjetti kasvaa tänä vuonna 34 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?