Raiteiltaan suistunut juna jätti jälkeensä myrkky­pilven, jonka jäljet huolettavat yhä Ohiossa

Onnettomuudesta on kulunut jo lähes puolitoista viikkoa, mutta ympäristöön levinneet kemikaalit herättävät yhä huolta. Sittemmin on selvinnyt, että junassa oli enemmän myrkyllisiä kemikaaleja kuin alun perin ilmoitettiin.

14.2. 12:31

Paikalliset pelkäävät yhä terveytensä ja elinympäristönsä puolesta Ohion osavaltiossa Yhdysvalloissa, missä myrkyllisiä kemikaaleja kuljettanut juna suistui raiteiltaan puolitoista viikkoa sitten.

Onnettomuuden seurauksena East Palestinen kaupunki peittyi sankkaan savuun ja asukkaita evakuoitiin kodeistaan laajalla alueella räjähdyksen pelossa. Alueen koulut suljettiin loppuviikon ajaksi.

Sittemmin on selvinnyt, että junan kyydissä oli enemmän myrkyllisiä kemikaaleja kuin alunperin ilmoitettiin, kertoo uutiskanava ABC.

Osavaltion terveysviranomaiset olivat aluksi huolissaan vinyylikloridista, kaupallisiin tarkoituksiin valmistettavasta värittömästä kaasusta. Myös hyvin myrkyllistä kaasua fosgeenia ja vetykloridia vapautui ympäristöön suurina savupilvinä.

Myöhemmin on käynyt ilmi, että raiteiltaan suistuneissa vaunuissa oli myös muun muassa etyleeniglykoli­monobutyyli­eetteriä, etyyliheksyyli­akrylaattia ja isobuteenia.

Kemikaalien terveydelle aiheuttamien haittojen kirjo on laaja: ne altistavat syövälle, ärsyttävät hengitysteitä, aiheuttavat huimausta ja uneliaisuutta, lamaavat hermostoa ja voivat saada aikaan päänsärkyä ja oksentelua.

Aineiden leviäminen ympäristöön on nostattanut myös huolta ilman, maaperän ja vesistön saastumisesta, New York Times uutisoi. Viranomaisten mukaan kemikaalien pitoisuudet eivät ole huolestuttavalla tasolla, mutta ihmiset pystyvät yhä haistamaan reilun viikon takaisen onnettomuuden hajujälkiä.

New York Timesin mukaan onnettomuus ei ole aiheuttanut loukkaantumisia tai kuolemantapauksia, mutta monet kyseenalaistavat alueen turvallisuuden.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt tietoja, joiden mukaan paikallisten purojen sammakot ja kalat ovat kuolleet. Asukkaat ovat valittaneet päänsärystä ja pahoinvoinnista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?