Yhdysvalloissa rajoitettiin taas ilma­tilan käyttöä – asevoimat tuhosi Huronjärven yllä havaitun ”esineen”

Päivää aiemmin Montanassa ilmatila suljettiin hetkellisesti.

Kongressiedustaja Jack Bergman antoi ymmärtää Twitterissä, että Huronjärven yllä nähty esine olisi sittemmin tuhottu armeijan toimesta.

12.2. 21:46 | Päivitetty 13.2. 3:25

Yhdysvalloissa viranomaiset asettivat Suomen aikaa sunnuntaina illalla väliaikaisen lentorajoituksen Michiganjärven ylle. Maan ilmailuhallinto FAA kertoi, että ilmatila suljettiin lyhyeksi aikaa puolustusministeriön toimien tueksi. Ilmatila kuitenkin avattiin nopeasti.

Michiganjärvi on yksi Yhdysvaltojen ja Kanadan rajalla sijaitsevista Isoistajärvistä. Myöhemmin kongressiedustaja Elissa Slotkin Michiganista twiittasi, että Yhdysvaltojen armeija tarkkaili esinettä, joka oli havaittu Huronjärven yläpuolella. Myös Huronjärvi kuuluu Isoihinjärviin.

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan kohde ammuttiin alas, koska sillä oli ”potentiaalisia valvontakykyjä”. Esine oli myös lentänyt arkaluonteisten sotilaskohteiden lähellä.

Yhdysvallat on kertonut, että presidentti Joe Biden oli määrännyt ampumaan esineen alas. Presidentin hallinnon virkamiehen mukaan ampuminen tehtiin varmuuden vuoksi. Kohteen ei arvioitu aiheuttavan sotilaallista uhkaa, mutta se olisi voinut aiheuttaa vaaratilanteen siviili-ilmailulle, koska se lensi 6 000 metrin korkeudessa.

Maanantaina aamuyöstä Suomen aikaa Yhdysvaltain pohjoisen alueen komentaja kenraali Glen VanHerck sanoi, ettei vielä ole selvää, miten viimeisimmät kolme esinettä ovat pysyneet ilmassa. Hän painotti, ettei tästä syystä käytä termiä ”ilmapallo” kuvaillessaan niitä.

Huronjärven yllä alas ammuttu esine putosi VanHerckin mukaan Kanadan aluevesille. Päätökset ampua esineet alas tehdään hänen mukaansa jokaisen tapauksen kohdalla erikseen.

Kysyttäessä tiedotustilaisuudessa, voisivatko maapallon ulkopuoliset olennot olla vastuussa esineistä, VanHerck ei suostunut sulkemaan mitään mahdollisuuksien ulkopuolelle.

– Annan tiedustelu- ja vastatiedusteluviranomaisten selvittää sen. En ole sulkenut mitään pois.

Pian VanHerckin tiedotustilaisuuden jälkeen toinen yhdysvaltalainen puolustus­viranomainen kertoi uutistoimisto Reutersille, etteivät asevoimat ole nähneet mitään todisteita maapallon ulkopuolisten olentojen osuudesta tapahtumiin.

– Tällä hetkellä jatkamme kaikkien uhkien ja mahdollisten uhkien arviointia, mitkä suuntautuvat kohti Pohjois-Amerikkaa ja tarkoituksenamme on tunnistaa ne, VanHerck kertoi.

Uutistoimisto Reutersille aiemmin sunnuntaina puhuneet yhdysvaltalaiset viranomaislähteet kertoivat, esineen muoto oli kahdeksankulmio. Sillä ei ollut mukanaan selkeästi havaittavaa lastia, eikä se aiheuttanut sotilaallista uhkaa Yhdysvalloille.

Esineellä ei myöskään ollut lähteiden mukaan vakoilukykyä ja se oli havaittu Montanan osavaltion yllä lauantaina.

Kongressiedustaja Jack Bergman antoi ymmärtää Twitterissä, että Huronjärven yllä nähty esine olisi sittemmin tuhottu armeijan toimesta.

Yhdysvaltalaisviranomaiset vahvistivat tiedon myöhemmin Reutersille.

Lauantaina Montanan osavaltiossa osa ilmatilasta suljettiin hetkellisesti tutkassa havaitun poikkeavuuden vuoksi. Yhdysvaltojen asevoimat kertoivat, että hävittäjä lähetettiin tutkimaan havaintoa, mutta se ei löytänyt taivaalta mitään tavallisesta poikkeavaa.

Wall Street Journalin lähteiden mukaan sunnuntaina alas ammuttu esine oli sama, jota viranomaiset olivat seuranneet lauantaista lähtien ja, joka oli johtanut Montanan ja Michiganjärven lentorajoituksiin.

Viranomaisten mukaan ilmatilan valvontaa on tehostettu sen jälkeen, kun kiinalainen epäilty vakoilupallo päätyi Yhdysvaltojen ilmatilaan viikko sitten.

WSJ:n lähteen mukaan F-16-hävittäjä ampui alas esineen, joka oli kahdeksankulmion muotoinen ja lensi reilun kuuden kilometrin korkeudessa, muodostaen uhan kaupallisille lentokoneille.

Sunnuntaina myös Kanada määräsi lentorajoituksen Tobermoryn läheiselle alueelle Ontariossa ”ilmapuolustusoperaation” takia.

Kanadassa ja Yhdysvalloissa on viime aikoina ammuttu alas yhteensä kolme maiden ilmatilassa havaittua esinettä. Yhdysvaltojen mukaan ensimmäinen niistä oli Kiinan vakoilupallo.

Väitetty vakoilupallo löytyi korkealta Yhdysvaltojen ilmatilasta tammikuussa, ja se ammuttiin alas helmikuun alussa Etelä-Carolinan rannikolla. Kiinan mukaan kyseessä ei ollut vakoilupallo vaan säähavaintoihin käytettävä siviili-ilma-alus, joka ajautui Yhdysvaltain ylle vikaannuttuaan. Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan alus kuitenkin oli kykenevä suorittamaan tarkkailua.

Lauantaina Kanadan luoteisosassa yhdysvaltalaishävittäjä ampui alas ”tuntemattoman esineen”, jonka Kanadan puolustusministeri Anita Anand sanoi aiheuttaneen uhan siviililennoille. Päivää aiemmin Yhdysvaltain viranomaiset kertoivat ampuneensa alas kohteen Alaskassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?