Pohjois-Amerikan taivaalla on havaittu jo kolme mystistä esinettä – tämä niistä tiedetään

Viikonlopun aikana on ammuttu alas kaksi tunnistamatonta esinettä. Toinen putosi merenjäälle Alaskassa. Toisen kerrotaan olleen sylinterinmuotoinen.

12.2. 11:49

Kanadan ilmavoimat ja Yhdysvaltojen ilmavoimat ampuivat lauantaina alas tunnistamattoman lentävän esineen Kanadan pohjoisosassa Yukonissa.

Kyseessä oli jo toinen selittämätön ilmatilarikkomus Pohjois-Amerikassa tämän viikonlopun aikana, sillä perjantaina ammuttiin alas tunnistamaton esine Yhdysvaltain ilmatilassa Alaskassa. Se havaittiin ensimmäisen kerran torstaina. Esine putosi merijäälle, eikä sitä ole vielä löydetty. Yhdysvaltain asevoimat ja kansalliskaarti etsivät sitä.

Kanadan Yukon sijaitsee Alaskan vieressä. Lauantain lentävä esine ammuttiin alas Yukonnin keskivaiheilla noin 160 kilometrin päässä Alaskan ja Kanadan rajalta. Perjantain esine puolestaan havaittiin Alaskan pohjoisosissa, North Slopen piirikunnassa. The Washington Postin mukaan se pudotettiin jonnekin alueella sijaitsevan Prudhoe Bayn lähistölle pohjoisrannikolle.

Vain viikko sitten Yhdysvalloissa Etelä-Carolinassa ammuttiin alas Kiinan vakoilupallo. CNN:n mukaan tällä hetkellä ei kuitenkaan ole merkkejä siitä, että Alaskan ja Kanadan tunnistamattomat esineet liittyisivät Kiinan lähettämään vakoilupalloon. Kuitenkin myös vakoilupallo havaittiin WP:n mukaan ensimmäisenä Alaskan rannikolla.

Lauantain esine lensi noin 12 kilometrin korkeudella, kun taas vakoilupallo oli lentänyt huomattavasti alempana.

Lauantaina Kanadassa alas ammuttua esinettä oli Pentagonin tiedottajan prikaatinkenraali Patrick Ryderin mukaan seurattu perjantai-illasta lähtien.

Kohteen havaitsi Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskomentokeskus (Norad). Kaksi F-22-hävittäjää Alaskasta lähetettiin sen perään.

Lue lisää: Tuoreet kuvat: Alasammuttu kiinalainen vakoilupallo nostettiin merestä

Yhdysvaltalaismedian mukaan tuntemattoman esineen Kanadassa ampui alas F-22 Raptor-hävittäjä.

Kanadan puolustusministerin Anita Anandin mukaan alas ammuttu kohde oli sylinterinmuotoinen. Anand kertoi asiasta viranomaisten järjestämässä tiedotustilaisuudessa (Suomen ajassa sunnuntaina aamuyöllä).

WP:n mukaan viranomaiset ovat kuvailleet sekä perjantain että lauantain esineitä Volkswagen Beetlen kokoisiksi. Vaikka esineet olivat samankokoisia, ne olivat kuitenkin lehden haastattelemien nimettömän viranomaisen mukaan ”erilaisia profiililtaan”.

Molemmat kohteet olivat pienempiä kuin alas ammuttu Kiinan vakoilupallo. Niiden käyttämästä teknologiasta ei ole vielä tietoa ainakaan julkisuudessa.

Sekä Kanadan pääministeri Justin Trudeau että Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ovat vahvistaneet alasampumisen. Valkoinen talo lähetti asiasta tiedotteen. Tiedotteen mukaan lentävän esineen alkuperä ja tarkoitus aiotaan selvittää. Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI tutkii asiaa yhdessä Kanadan viranomaisten kanssa.

Joitakin tunteja lauantain esineen alasampumisen jälkeen Yhdysvalloissa suljettiin hetkeksi Montanan osavaltion ilmatila. Tutkassa oli havaittu poikkeavuus. Yhdysvaltain asevoimat kertoi lähettäneensä hävittäjän tutkimaan havaintoa, mutta mitään ei löytynyt. Montana sijaitsee Kanadan rajalla.

CNN kertoo Yhdysvaltain tiedusteluun kuuluvan lähteensä perusteella, että hävittäjälentävät olivat kuvailleet perjantaina pudotettua esinettä eri tavoin. Osan mukaan kohde oli vaikuttanut hävittäjän sensoreihin, mutta osa ei ollut havainnut vastaavaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?