Mies piti kiinni raunioihin jääneestä tyttärestään viimeiseen asti – hetken tallentanut kuvaaja kertoi isän koskettavasta pyynnöstä

Mesut Hançer menetti 15-vuotiaan tyttärensä Turkin maanjäristyksessä.

Mesut Hançer piti maanjäristyksessä kuolleen tyttärensä kädestä kiinni.

11.2. 21:04

Kuva, jossa oranssiin takkiin pukeutunut mies pitää kiinni raunioiden keskeltä pilkottavasta kädestä, on levinnyt maailmalla symbolina Turkkia ja Pohjois-Syyriaa ravistelleen maanjäristyksen aiheuttamasta inhimillisestä kärsimyksestä. Koskettavassa otoksessa on Mesut Hançer, joka pitää kiinni kuolleen tyttärensä Irmakin kädestä.

Hançer kertoi saksalaislehti Bildille olleensa jo leipomossa töissä, kun maanjäristys iski. Mies soitti heti vaimolleen, joka kertoi olevansa turvassa parin pojan ja kahden tyttären kanssa.

Perheen nuorin tyttö, 15-vuotias Irmak, oli kuitenkin ollut yökyläilemässä isoäidillään. Kun isoäiti ei vastannut puheluihin, Hançer juoksi tämän talolle ja rukoili, että talo olisi yhä pystyssä. Kymmenkerroksinen rakennus oli kuitenkin romahtanut.

– Yritin paljain käsin kaivaa ylös minun prinsessaani. Mutta loppujen lopuiksi minun oli pakko jättää hänet raunioihin.

Irmak haudattiin perjantaina.

Mesut Hançer oli tyttärensä luona, kunnes tyttö saatiin kaivettua pois raunioista.

Kuuluisan kuvan otti tiistaina AFP:n kuvaaja Adem Altan, joka on työskennellyt kuvajournalistina yli 40 vuotta. Altan kertoi The Guardianille huomanneensa ensin hiljaa istuneen Hançerin ja vasta sitten, että mies piti romun alle jäänyttä henkilöä kädestä.

Altanin mukaan Hançer huomasi valokuvaajan ja kehotti tätä jatkamaan.

– Ota kuva tyttärestäni, mies pyysi Altanin mukaan.

Kymmenkerroksinen kerrostalo romahti maan tasalle maanjäristyksessä.

Altan sanoo jatkaneensa kuvien ottamista, mutta ajatelleensa samalla kuvien kohteena olevan suunnatonta tuskaa.

– Silmäni olivat täynnä kyyneliä ja minun oli vaikea pidättää itkua, kun otin kuvia. Odotin hetken aikaa kuvien ottamisen jälkeen, että joku tulisi ja veisi tytön. Mutta valitettavasti, kukaan ei tullut.

Altan vieraili paikalla vielä seuraavana päivänä, sillä isä ja tyttö jäivät kuvaajan mieleen. Keskiviikkona tyttö oli kuitenkin saatu kaivettua ylös eikä isäkään ollut enää paikalla.

Adem Altan on työskennellyt kuvajournalistina jo useita vuosikymmeniä.

Turkissa maanantaisen maanjäristyksen uhriluku on jo yli 22 000. Reutersin mukaan Turkissa ja Syyriassa on yhteensä kuollut noin 25 000 ihmistä, joskin uhriluvun odotetaan kuitenkin vielä nousevan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?