Äiti ja tytär juoksivat pimeässä läpi peltojen kohti rajaa – näin Putinia murhaajaksi kutsunut toimittaja Marina Ovsjannikova pakeni Venäjältä

Venäjän hyökkäyssotaa vastustanut Ovsjannikova pakeni kotimaastaan lokakuussa. Nyt hän kertoo, miten se tapahtui.

Venäläinen televisiotoimittaja Marina Ovsjannikova on syntynyt Ukrainassa. Hänen isänsä on ukrainalainen ja äiti venäläinen.

11.2. 14:27

Venäjällä televisiotoimittaja Marina Ovsjannikovan ystävät pelkäsivät jatkuvasti hänen joutumistaan selittämättömään auto-onnettomuuteen. Tai myrkytetyksi.

Ovsjannikova protestoi Ukrainan sotaa viime vuoden maaliskuussa pitelemällä Venäjän ykköskanavan pääuutislähetyksen ohjelmassa kylttiä, jossa luki: ”Ei sotaa.” Heinäkuussa Ovsjannikova puolestaan osoitti mieltä Kremlin lähellä. Silloin hänen kyltissään kutsuttiin Putinia murhaajaksi.

Ovsjannikova tuomittiin kotiarestiin odottamaan lopullista tuomiota, ja hänen liikkeitään alettiin valvoa ranteeseen pujotetulla seurantalaitteella. Lopulta tuomio tuli: 10 vuotta vankeutta.

Hän pakeni Venäjältä lokakuussa. Paosta kertoneen The Guardianin mukaan Ovsjannikova kuvailee matkaansa kaoottiseksi. Ovsjannikova lähti maasta yhdessä 11-vuotiaan tyttärensä kanssa.

Lähtö ajoitettiin perjantai-iltaan, koska silloin Venäjän turvallisuusviranomaiset olisivat mitä todennäköisimmin lopettelemassa viikkoaan ja vaihtamassa vapaalle. Matkalla Moskovasta rajalle autoa vaihdettiin seitsemän kertaa. Vasta toisessa autossa Ovsjannikova muisti seurantarannekkeensa ja rikkoi sen.

Viimeinen auto juuttui mutaan juuri ennen rajaa. Äiti ja tytär juoksivat läpi pimeiden peltojen. Nettiä ei ollut, ja Ovsjannikova kertoo suunnistaneena tähtien avulla. He harhailivat tuntien ajan ennen kuin löysivät tien. Tiellä oli piilouduttava ohitse ajavilta autoilta ja traktoreilta.

– Se tuntui ikuisuudelta, hän sanoo.

Marina Ovsjannikova ja Toimittajat ilman rajoja -järjestön Christophe Deloire järjestön pitämässä mediatilaisuudessa Pariisissa perjantaina 10. helmikuuta.

Rajalla odotti apu. Televisiotoimittajan pakomatkassa auttoi Toimittajat ilman rajoja -järjestö. Ovsjannikova kertoi järjestön mediatilaisuudessa, ettei hän halunnut lähteä kotimaastaan ennen kuin oli aivan pakko. Hänen piti valita vankilan ja pakenemisen väliltä.

– Venäjä on silti minun maani, vaikka sitä hallitsevatkin sotarikolliset, hän sanoo.

Nyt Ovsjannikova ja hänen tyttärensä ovat Ranskassa. Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti heti Ovsjannikovan televisioprotestin jälkeen maan tarjoavan hänelle suojelua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?