Viron tuore tiedusteluraportti: Venäjä valmistelee suurta sota­harjoitusta länsi­rajallaan

Zapad 2023 -harjoitus poikkeaa Venäjän tyypillisestä harjoituskierrosta.

Venäläisiä Ukrainaan määrättyjä reserviläisiä kuvattuna 6. tammikuuta Omskissa.

9.2. 13:24

Venäjä valmistelee suurta sotilasharjoitusta läntisen sotilaspiirinsä alueella, kerrotaan Viron tuoreessa tiedusteluraportissa. Raportin mukaan Venäjän mobilisaatio ja laajamittaiset harjoitukset voivat horjuttaa Itämeren alueen turvallisuutta tänä vuonna.

Raportin mukaan suunnitteilla oleva Zapad 2023 -harjoitus poikkeaa Venäjän asevoimien tyypillisestä nelivuotisesta harjoituskierrosta eri sotilaspiirien välillä. Zapad on venäjää, ja tarkoittaa länttä. Edellisen kerran Zapad-harjoitus järjestettiin vuonna 2021, ja tänä vuonna olisi normaalin aikataulun mukaan ollut vuorossa Venäjän keskiosiin sijoittuva Tsentr-harjoitus.

Tiedusteluraportin mukaan odotetusta harjoituskierrosta poikkeaminen ”voidaan nähdä pelotteena ja uhkana länsimaita kohtaan”, kun otetaan huomioon harjoituksen laajuus, suunta ja samaan aikaan Ukrainassa käynnissä olevat sotatoimet. Yhtenä motiivina voidaan raportin mukaan myös pitää kansallismielisyyden lietsomista venäläisten keskuudessa.

Venäjällä harjoitusta nimitetään ”manööveriksi”, jolla tarkoitetaan yleensä laajamittaista strategista harjoitusta, joka toteutetaan useammalla kuin yhdellä strategisella suunnalla.

Raportin mukaan Venäjän hyökkäys Viroon tai muihin Baltian maihin ei tällä hetkellä ole todennäköinen, sillä Venäjä on sitonut paljon joukkojaan alueelta taisteluihin Ukrainassa. Venäjällä on kuitenkin edelleen ”riittävästi sotilaallisia voimavaroja” uskottavan sotilaallisen painostuksen harjoittamiseen Baltian alueella.

– Venäjän asevoimien kapasiteetti Viron rajan läheisyydessä voidaan määrällisesti palauttaa jopa neljässä vuodessa, raportissa todetaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?