Venäjän sotapropagandalla on kovat piipussa ja kaikki keinot käytössä.
Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Jussi Lassilan mukaan kynnelle kykenevät eliitin jäsenet osoittavat vuorollaan uskollisuuttaan johtajalle, sillä heidän asemansa, valtansa ja terveytensä ovat Putinin näpeissä.
– Näkisin, että tämä on jälleen yksi osoitus sodan mukanaan tuomasta paljaasta ja raadollisesta, mafiamaisesta lojaaliuspelistä, Venäjän sisäpolitiikan tutkija kommentoi Alina Kabajevan propagandatempausta ISTV:n Ukraina-studiossa, josta editoitu klippi on katsottavissa tämän jutun videoikkunassa.
Kremlin hallinto on ylikuumentunut lähes vuoden kestäneen Ukrainan sodan takia. Maan yksinvaltias presidentti on arvoituksellinen ja arvaamaton.
Yhdistelmä säteilee pelkoa.
– Ainoa, mikä ratkaisee on se, että osoitetaan ehdotonta lojaaliutta Putinille tilanteessa, jossa on aavistettavissa, että mahdollisesti päitä putoaa.
– Eliitin keskinäiset suhteet ovat kiellettyjä. Ne puuttuvat, ja se luo kyräilyn ilmapiirin.
Valtapuolue Yhtenäisen Venäjän duumaedustaja Alina Kabajeva työpaikallaan vuonna 2011.
Venäjän sisäpolitiikkaan erikoistuneen tutkijan mukaan yksi toisensa jälkeen erilaiset eliitin toimijat, joiden vauraus ja asema on mahdollistunut Putinin vuoksi, alkavat turvata selustaansa.
– Kuten Alina Kabajeva. Hänkin on tulkinnut tässä tilanteessa, että nyt minä päätän osoittaa kuuliaisuuttani presidentille, Lassila sanoo.
– Luulen, että tämä on todennäköisempi selitys kuin se, että Putin olisi supattanut Kabajevan korvaan, että nyt sinunkin pitäisi mennä sanomaan tätä.
Tutkijan mukaan Kabajevalla on asemansa mukaisia materiaalisia etuja, mutta sodan aiheuttamassa turbulenssissa on mahdollista, että hän voi kenties menettää ne.
– Silloin on järkevää muistuttaa koko kansaa ja erityisesti itse presidenttiä – julkisuuden kautta – siitä, että hän ei ole lipsumassa rintamasta.
Vuonna 2014 Kabajeva jätti duuman ja hänet nostettiin jättimäisen mediayhtymän NMG:n johtoryhmään. Kuva syyskuulta 2017.
Kun Alina Kabajeva, 39, joutui lännen pakotelistalle viime keväänä, hänen oli pakattava kamppeensa Sveitsissä ja muutettava takaisin Moskovaan.
Venäjän suurimman mediajätin, NMG:n, johtoryhmään kuuluva ex-poliitikko on pitänyt sotavuoden ajan matalaa profiilia ja protestoinut vain venäläisurheilijoille langetettuja kansainvälisiä boikotteja.
Alkuviikolla Kabajeva yllätti sotaa tukevalla puheellaan. Hänen mukaansa propaganda on kuin sodassa käytettävä ase, kun ”taistelemme maamme puolesta.”
– Se (propaganda) on arvoltaan yhtä tärkeä kuin Kalashnikov-rynnäkkökivääri, hän vertasi.
Venäjän-tutkija ei jäänyt sanattomaksi kuultuaan Kabajevan propagandaiskusta. Hän luonnehtii sitä typerryttävän tylsäksi sotateknologian saavutusten kliseiseksi nostoksi.
– Ei oikein keksitä enää mitään muuta. Ongelma on se, että näitä on käytetty niin paljon jo ennen tätä sotaa, Lassila toteaa.
– Pidän tätä aika surkuhupaisana heittona.
Presidentti Putin tapasi venäläisiä urheilijoita muutamaa kuukautta ennen Ateenan olympiakisoja, joista Alina Kabajeva palasi kultamitali kaulassa.
Lauloiko Kabajeva suoraan Kremlin nuoteista?
– Hän lauloi varmaan Kremlin nuoteista – omien olettamustensa mukaan.
– Presidentinhallinto ei neuvo Kabajevaa. Hän on täysin epävirallinen henkilö, mutta kuitenkin hyvin vaikutusvaltainen, eikä kukaan uskalla mennä kritisoimaan.
– Eliitissä harvalla on käsitys, mikä todellisuudessa on Kabajevan ja Putinin suhde.
Onko Kabajeva vaikutusvaltainen ihminen Venäjällä?
– Me emme tiedä sitä, mutta on hyvin mahdollista, että Kabajevalla voi olla erittäinkin suuri vaikutusvalta Putinin päätöksiin. Tai sitten ei.
– On kiistatonta, että kaikki nämä asemat, tittelit ja nimitykset ovat seurausta siitä, että hän on hyvin läheisissä suhteissa ollut Putiniin.
– Voi katsoa, että tällainen vaikutusvalta voi olla arvaamatonta.
Alina Kabajeva kärysi dopingista vuonna 2001, kun hänen näytteestään löytyi elimistöstä nestettä poistavia diureetteja. Hän kärsi vuoden kilpailukiellon.
Uzbekistanissa syntyneen Alina Kabajevan Kalashnikov-kommentti nousi maailmanlaajuiseksi uutiseksi, koska hän on Venäjällä superjulkkis, mutta ennen kaikkea siksi, että hänen on jo toistakymmentä vuotta huhuttu olevan Vladimir Putinin naisystävä.
Virallisesti asia on kiistetty, mutta Venäjänkin mediassa on uskallettu arvuutella suhteen vakavuutta ja jopa häiden ajankohtaa.
”Presidentti aikoo viedä 24-vuotiaan rytmisen voimistelun olympiavoittajan Alina Kabajevan vihille kesällä”, venäläinen Moskovsky Korrespondent kirjoitti huhtikuussa 2008.
Lehti lakkautettiin muutama tunti sen jälkeen, kun raivostunut Putin oli kiistänyt uutisen.
Alina Kabajeva sai Vladimir Putinin suun vehnäselle marraskuussa 2004.
Lännessä Putinin ja Kabajevan suhdetta on seurattu myöhemminkin. Sveitsiläisen Blick-lehden vahvistamattomien tietojen mukaan Kabajeva olisi synnyttänyt tyttövauvan yksityisellä klinikalla Sorengossa Etelä-Sveitsissä 2015.
Italiassa, Sveitsissä ja Yhdysvalloissa on julkaistu juoruja, että tyttövauva olisi jo Putinin ja Kabajevan kolmas yhteinen lapsi.
Vladimir Putin erosi vaimostaan Ljudmilasta liki 30 vuoden avioliiton jälkeen vuonna 2013. Pariskunnalla on avioliitostaan kaksi aikuista tytärtä.
Yllä olevalla videolla Venäjä-tutkija Jussi Lassilan studiohaastattelu kokonaisuudessaan.