Konsertissa kohauttanut venäläis­propagandisti kuoli sairaalassa – epäillään olleen isku ”Putinin kokkia” vastaan

Kesällä kohauttaneen propagandistin ampumisen epäillään olevan hyökkäys Wagner-pomo Jevgeni Prigozhinia vastaan.

Kesällä rock-konsertissa pääkallon kanssa kovistellut venäläispropagandisti on kuollut.

8.2. 19:58

Venäläisillä Telegram-kanavilla on levinnyt keskiviikkona tieto Venäjän armeijan kapteenin, tunnetun uusnatsin ja propagandistin Igor Mangushevin kuolemasta Luhanskin "kansantasavallan" alueella sijaitsevassa sairaalassa.

Viime kesänä Mangushev järkytti maailmalla, kun julki tuli video, jolla hänen nähtiin esittelevän rock-konsertin yleisölle pääkalloa. Kyseessä oli hänen mukaansa Mariupolia puolustaneen ukrainalaissotilaan kallo.

Tiedot Mangushevin joutumisesta ammutuksi epäselvissä olosuhteissa alkoivat levitä viikonloppuna. Muun muassa brittilehti Telegraph uutisoi, että päähän ammuttu Mangushev kiidätettiin sairaalaan Stahanoviin lauantain varhaisina tunteina. Pian tuli julki kuvia, joissa mies makasi sairaalassa.

Kuvakaappaus viime kesänä kuvatulta videolta, jolla Mangushev väitti esittelevänsä Mariupolissa kuolleen ukrainalaissotilaan pääkalloa.

Lääkäreiden mukaan Mangushevia ammuttiin käsiaseella lähietäisyydeltä. Luhanskin "kansantasavallan" viranomaiset eivät ole vahvistaneet tapahtunutta.

Venäjä-asiantuntija Mark Galeottin mukaan Mangushevin ampuminen oli mahdollisesti "välillinen hyökkäys". Mangushevilla oli kytköksiä Wagner-palkka-armeijan johtajaan Jevgeni Prigozhiniin.

– Mielestäni voimme kuvailla tätä turvallisesti murhaksi. Tämä saattaa olla varoitus tai pelinappulan poistaminen laudalta. Se voi myös olla merkki siitä, että herra Prigozhinin roistomaisemmat kilpailijat kokevat tämän heikenneen niin, että he voivat tehdä siirron, Galeotti sanoi Telegraphille.

Myös ISW-ajatushautomo arvioi, että Mangushevin ampuminen saattoi olla epäsuora hyökkäys Prigozhinia vastaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?