Kirjeenvaihtajan kommentti: Ärhäkkä Biden pohjusti mahdollista 2024 ehdokkuutta vetoamalla Trumpin viemiin äänestäjiin

Energisesti esiintynyt Joe Biden halusi kansakunnan tila -puheessa näyttää, että hän ymmärtää työväenluokan tuskaa, kirjoittaa Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Kirsi Jääskeläinen.

Presidentti Joe Biden piti Kansakunnan tila -puheen taustallaan varapresidentti Kamala Harris ja edustajainhuoneen puhemies Kevin McCarthy.

8.2. 7:59

80-vuotias Yhdysvaltain presidentti Joe Biden halusi näyttää tiistai-illan kansakunnan tila-puheessa, että hän ei ole heikko, seniili ukkeli, kuten jotkut republikaanit väittävät, vaan raivokkaan energinen kansakunnan johtaja. Ja kenties myös toisen kauden presidentti: kuuluihan puheen moneen kertaan toistettu motto ”viedään työ loppuun”.

Bidenin odotetaan julkistavan halukkuutensa demokraattisen puolueen 2024 presidentinvaalien ehdokkaaksi tänä keväänä.

Esiintyminen oli presidentille tärkeä, sillä vuosittainen kansakunnan tila -puhe on yksi Yhdysvaltain katsotuimmista tv-ohjelmista.

Bidenin kannatusluvut ovat pyörineet matalissa luvuissa, runsaan 40 prosentin tietämillä. Eivätkä historian iäkkäimmän Amerikan presidentin omat joukotkaan eli demokraatit ole kovin innostuneita Bidenin hakeutumisesta toisen kauden ehdokkaaksi. Ongelmana vain taitaa olla, ettei demokraattien joukosta ole ainakaan toistaiseksi noussut yhtään toistakaan tähtiehdokasta.

Biden halusi varmasti näyttää niin demokraateille kuin republikaaneillekin, että hänessä riittää virtaa ja ärhäkkyyttä haastamaan vastaehdokkaansa.

Vaikka Biden läpi puheensa korosti puolueyhteistyön ja kansakunnan yhtenäisyyden merkitystä, hän tuntui oikein nauttivan siitä, kun jotkut republikaanien kongressiehdokkaat provosoituivat välihuutoihin ja buuauksiin. Biden antoi näpsäkästi samalla mitalla takasin.

Tiistai-illan esiintyminen olikin parasta, mitä olen nähnyt yleensä hieman vaisuna puhujana tunnetulta Bidenilta.

Biden pyrki puheessa tavoittamaan juuri sitä joukkoa, joka vuonna 2016 presidentinvaaleissa hylkäsi demokraatit ja lähti Donald Trumpin kelkkaan, eli työväenluokan.

Demokraattinen puolue on saanut viime vuosien aikana elitistisen leiman. Sitä pidetään helposti pelkkien rannikoiden suurkaupunkien korkeastikoulutettujen liberaalien puolueena, joka on kiinnostuneempi väittelemään persoonapronomineista kuin siitä, miten perheet saavat leipää pöytään. Demokraattien katsotaan unohtaneen työväenluokan – ja jopa ylenkatsovan sitä.

Marraskuun kongressivaaleissa Pennsylvaniasta senaattoriksi valitun John Fettermanin voitokas strategia oli vedota voimakkaasti juuri osavaltion työväenluokkaan, joka oli 2016 menetetty republikaaneille.

Nyt Biden näyttää toisintavan tätä strategiaa. Hän puhutteli suoraan näitä ”unohdettuja ihmisiä”.

Biden toi optimismia korostavassa kansakunnan tila -puheessa ilmi, että hän ymmärtää sen stressin ja tuntee sen tuskan, jonka tuotantotyöpaikkojen katoaminen halpatuotantomaihin aiheutti. Hän lupasi palauttaa jälleen työväenluokan amerikkalaisten turvallisuuden ja ylpeyden.

Saavutuksinaan tällä saralla Bidenilla oli esittää infrastruktuuripakettinsa, historiallisen matala työttömyysaste ja 12 miljoonaa luotua työpaikkaa. Hän lupasi lisää työpaikkoja nimenomaan korkeakouluttamattomille amerikkalaisille.

Bidenin retoriikka korosti amerikkalaista työtä, amerikkalaista tuotantoa, Amerikkaa johtavana kansakuntana. Siinä kuului etäisiä kaikuja Trumpin tehdään Amerikasta jälleen suuri -retoriikasta – toki merkittävillä eroilla. Biden puolusti puheessa voimakkaasti demokratiaa ja vastusti vaalivalheiden levittämistä ja poliittista väkivaltaa.

Biden näyttää olevan valmis uusintaotteluun tulevissa presidentinvaaleissa Trumpia vastaan ja hyökkäävän kiinni siihen vuoden 2016 vaaleissa Trumpin kannattajiksi kääntyneeseen kuntaan, joka oli pettynyt globalisaation vietyä työpaikat mutta joka ei ole konservatiivista maga-leiriä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?