Maanjäristys siirsi koko Turkkia useita metrejä

Eri tutkijat arvioivat maan siirtyneen noin kolmesta kuuteen metriä.

Turkin ja Syyrian maanjäristykset aiheutti laattojen sivuttaissiirros.

7.2. 23:23

Tutkijoiden mukaan Turkkia ja Syyriaa ravistelleet maanjäristykset siirsivät koko Turkkia metreillä. Turkki sijaitsee Anatolian, Euraasian ja Arabian laattojen saumakohdassa, minkä vuoksi maa on altis järistyksille.

Anatolian laatta ja Arabian laatta liikkuvat toisiaan vasten sivusuunnassa. Järistys aiheutuu, kun liike jumiutuu ja nytkähtää sitten taas liikkeelle kaiken varastoituneen energian voimasta.

Seismologi Carlo Doglioni kertoi italialaisille la Repubblicalle, että Turkki on mahdollisesti liikkunut jopa viidestä kuuteen metriä. Myös maltillisempia arvioita on esitetty, esimerkiksi ruotsalaisen seismologin Björn Lund kommentoi Aftonbladetille laatan liikahtaneen korkeintaan kolme metriä.

Myös Doglioni tarkensi arvionsa perustuvan ensitietoihin. Doglionin mukaan tarkempaa tietoa saadaan satelliittikuvista lähipäivinä.

Brittiläisen Durhamin yliopiston tektoniikan professori Bob Holdsworth arvioi Daily Mailille laatan siirtymisen olevan täysin mahdollista järistyksen voimakkuuden perusteella.

Hänen mukaansa järistykset, joiden voimakkuus on 6,5–6,9, voivat siirtää laattoja noin metrillä, kun taas suurimmat tunnetut maanjäristykset voivat aiheuttaa jopa 10–15 metrin siirtymiä. Turkkia koetellut maanjäristys oli voimakkuudeltaan 7,8 ja sitä seurasi useita jälkijäristyksiä.

Voimakkuudeltaan järistys voi Holdsworthin mukaan hyvinkin aiheuttaa 3–6 metrin siirtymän.

Järistyksen ja sen jälkijäristysten uhriluku on noussut jatkuvasti pelastustöiden edetessä, ja nyt kuolleita tiedetään olevan Syyriassa ja Turkissa yhteensä yli 7 000. Viranomais- ja lääkintälähteiden mukaan Turkissa kuolonuhreja on tiedossa yli 5 400 ja Syyriassa yli 1 700.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?