Jo yli 17 000:n tiedetään kuolleen Turkin ja Syyrian tuhoisissa maanjäristyksissä

Maailman terveysjärjestön asiantuntijat ovat arvioineet, että todellinen uhriluku voi olla jopa 20 000.

7.2. 21:23 | Päivitetty 9.2. 13:03

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin kertoi torstaina vieraillessaan maanjäristyksen runtelemassa Gaziantepin maakunnassa, että kuolonuhrien määrä on noussut Turkissa 14 014:ään henkeen.

Vierailun aikana Erdogan kertoi, että järistyksessä on tuhoutunut 6 400 rakennusta ja että Turkki pyrkii jälleenrakentamaan tuhoutuneita kerrostaloja vuoden sisällä.

Keskiviikkona Erdogan sanoi hallituksensa lähettävän tuhoalueelle 50 000 avustustyöntekijää sekä kohdistavan sinne sadan miljardin liiran (lähes viiden miljardin euron) edestä taloudellista apua.

Lue lisää: Erdogan vieraili maanjäristys­alueella jakamassa haleja – myönsi virheet

Turkissa ja Syyriassa maanantaisen maanjäristyksen uhrien määrä on torstaina puoleenpäivään mennessä noussut jo yli 17 000:n.

Turkissa kuolleita on yli 14 000 ja Syyriassa yli 3 100, kertovat viranomaiset ja sairaalalähteet.

Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että varhain maanantaina iskeneen maanjäristyksen uhrimäärä voi nousta jopa yli 20 000:n. Etenkin Syyriasta on vaikea saada tietoa uhreista. Loukkaantuneita oli virallisten tietojen mukaan keskiviikkona Turkissa noin 50 000 ja Syyriassa 5 000.

– Olemme jo pitkään tienneet saman asian, mitä tulee maanjäristyksiin: ensimmäisten raporttien jälkeen kuolonuhrien ja loukkaantuneiden määrä tulee nousemaan huomattavasti järistystä seuraavalla viikolla, sanoi WHO:n Euroopan hätäavusta vastaava Catherine Smallwood yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Erdogan on julistanut maan kymmeneen maakuntaan kolmen kuukauden poikkeustilan maanjäristyksen vuoksi. Erdogan kertoi televisioidussa lausunnossaan, että julistuksella pelastus- ja korjaustyöt saadaan toteutettua nopeasti.

Erdoganin hallintoon on kohdistunut kasvavaa painetta, kun sosiaalisessa mediassa hallintoa on arvosteltu hitaasta reagoinnista katastrofiin. Presidentin toiminta nyt saattaa vaikuttaa merkittävästi myös toukokuun vaaleihin.

Tuhansia pelastettu, mutta tuhansia myös löytämättä

Magnitudiltaan 7,8:n maanjäristyksen vanavedessä seurasi useita jälkijäristyksiä. Näiden joukossa oli päivällä iskenyt 7,5:n maanjäristys, joka haittasi pelastusoperaatioita.

Pelastustöitä on haitannut myös talven kylmyys. Järistyksen tuhoalueiden tilanne oli jo ennestään ikävä sodan, taisteluiden, pakolaiskriisien ja koleran leviämisen vuoksi.

Eloonjääneitä etsittiin Kahramanmarasin kaupungissa tiistaina.

Sortuneiden rakennusten raunioista on pelastettu tuhansia ihmisiä. Useita tuhansia rakennuksia on sortunut useassa kaupungissa Turkissa ja Syyriassa.

Tuhot vaikuttavat miljooniin ihmisiin

Turkissa presidentti Erdogan julisti jo aiemmin seitsemän päivän suruajan. Turkin liput pysyvät niin ikään puolitangossa kaikissa maan lähetystöissä ja edustustoissa ulkomailla sunnuntai-iltaan saakka.

WHO:n hätäapuasiantuntija Adelheid Marschang kertoi puhuessaan WHO:n johtokunnalle tiistaina, että maanjäristys saattaa vaikuttaa jopa 23 miljoonan ihmisen elämään. Joukossa on noin viisi miljoonaa erityisen haavoittuvassa asemassa olevaa ihmistä.

Video alla: Pieni lapsi löydettiin raunioista Jindiresista Syyriassa.

– Siviili-infrastruktuuri ja mahdollisesti terveydenhuollon infrastruktuuri ovat vahingoittuneet koko vaikutusalueella, lähinnä Turkissa ja Syyrian luoteisosassa, Marschang sanoi.

WHO:n arvio on, että suurin välittömän ja keskipitkän aikavälin avun tarve saattaa olla Syyriassa. Kummassakin maassa pelastustöitä tehdään hyisessä kylmyydessä, jälkijäristysten pelossa ja rakennusten yhä sortuessa.

WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus on kutsunut tilannetta kilpailuksi aikaa vastaan. Hän sanoi WHO:n lähettävän hätäapua ja henkilöstöä paikan päälle mahdollisimman pian. Marschangin mukaan avun vientiä Syyriaan hankaloittavat järistyksen aiheuttamat tuhot.

Myös Suomesta luvassa apua

Suomen ulkoministeriö tiedotti tiistaina lähettävänsä miljoonan euron arvosta humanitaarista apua Turkkiin ja Syyriaan. Apu menee perille Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liiton IFRC:n kautta, ja se sisältää esimerkiksi ruokaa, lääkinnällistä apua ja traumatukea.

Lue lisää: Suomi lähettää miljoonan euron arvosta hätäapua Turkille ja Syyrialle

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on luvannut Turkin vastinparilleen Erdoganille kaiken tarvittavan avun maanantain tuhoisasta maanjäristyksestä toipumiseen. Valkoisen talon mukaan yhdysvaltalaisia avustusjoukkueita ollaan parhaillaan lähettämässä pelastustöiden tueksi Turkin katastrofialueelle. Lausunnossa tapahtumia luonnehdittiin tragediaksi.

Keskiviikkoyönä Suomen aikaa saksalainen telekommunikaatioyritys Deutsche Telekom ilmoitti The New York Times -sanomalehden mukaan, että se tarjoaa maksuttomat puhelut ja tekstiviestit Saksan, Turkin ja Syyrian välille.

Alla olevalla videolla nähdään ilmakuvaa Hataysta Turkista.

EU on puolestaan koonnut lähes 30 etsintä-, pelastus- ja lääkintäryhmää paristakymmenestä maasta sekä esimerkiksi pelastuskoiria lähtemään Turkkiin ja Syyriaan. Myös Suomi lähettää asiantuntija-apua EU:n pelastuspalvelun kautta.

Apua tuhoalueille ovat luvanneet myös YK ja lukuisat maat, kuten Britannia, maanjäristyksistä itsekin kärsivä Japani, Kiina ja Venäjä. Venäjän puolustusministeriön mukaan Syyriassa olevat venäläissotilaat auttavat tuhojen raivaamisessa.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut sodan riepotteleman maansa olevan valmis tarjoamaan tarvittavaa apua katastrofista selviämiseksi.

Myös Turkin kanssa monesta asiasta kiistellyt Kreikka on luvannut antaa apua naapurilleen.

Noin 20 epäiltyä Isis-taistelijaa pakeni vankilasta Syyriassa maanjäristyksen seurauksena

Syyriassa ainakin 20 ihmistä on paennut vankilasta, jonka vangeista valtaosa on äärijärjestö Isisin taistelijoita. Asiasta kertoo vankilan virkamieslähde uutistoimisto AFP:lle. Vangit ryhtyivät kapinaan laitoksessa sen jälkeen, kun aluetta tärisytti Turkin puolella alkanut voimakas maanjäristys, joka vaurioitti vankilaa.

Lähellä Turkin rajaa sijaitsevassa vankilassa on noin 2 000 vankia, joista noin 1 300 on epäiltyjä Isisin taistelijoita. Paenneiden noin 20 vangin uskotaan olevan Isisin jäseniä.

Syyrian sotaa seuraava brittiläinen Syrian Observatory for Human Rights -järjestö ei voinut vahvistaa vankilapakoa, mutta se vahvisti vankilakapinan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?