Tämä tiedetään nyt Turkin ja Syyrian katastrofista – kuolon­uhrien määrä jo yli 5 000

Uhriluvut ovat nousseet pitkin maanantaita ja tiistaita ja niiden ennustetaan kasvavan vielä entisestään. Pelastustöitä ovat hankaloittaneet muun muassa tuhoutunut infrastruktuuri ja sääolosuhteet.

7.2. 2:07 | Päivitetty 7.2. 14:14

Varhain maanantaiaamuna Kaakkois-Turkissa tapahtui voimakas maanjäristys. Järistyksen voimakkuudeksi kerrottiin 7,8 ja sen takia tuhansia rakennuksia on romahtanut niin Turkissa kuin Syyriassakin. Maanantaina havaittiin myös toinen maanjäristys, jonka voimakkuudeksi kerrottiin 7,6. Yllä olevassa videoikkunassa nähdään suora lähetys Diyarbakirista Turkista.

Tiistaiaamuun mennessä järistysten uhriluku oli noussut jo yli 5 000 kuolleeseen. Turkissa kuolleita oli viranomaistietojen mukaan ainakin yli 3 500 ja Syyriassa puolestaan yli 1 600. Uhrimäärien ennustetaan vielä nousevan.

Loukkaantuneita on Turkissa jo yli 20 000. Syyriassa lukumäärä on vielä noin 1 500.

Video alla: Pieni lapsi löydettiin raunioista Jindiresista Syyriassa.

Yleisradioyhtiö BBC:lle puhuneiden asiantuntijoiden mukaan seuraavat 24 tuntia ovat elintärkeitä selviytyjien löytämiselle. Kahden vuorokauden jälkeen selviytyjien määrät laskevat huomattavasti. Maailman terveysjärjestö (WHO) varoitti uutistoimisto AFP:n mukaan, että uhrimäärät voivat kasvaa jopa kahdeksankertaisiksi.

– Näemme valitettavasti aina maanjäristysten kohdalla, että tiedot kuolleiden ja loukkaantuneiden määristä kasvavat nopeasti viikon sisällä, WHO:n edustaja Catherine Smallwood sanoi.

Pelastustöitä ovat hidastaneet muun muassa teiden ja muun infrastruktuurin kärsimät mittavat vahingot, jotka ovat hidastaneet myös muun muassa kotinsa menettäneiden selviytyjien auttamista. Uutistoimisto AP:n mukaan kymmenet tuhannet ihmiset viettivät yön kylmän sään vallitessa ja hakeutuen suojaan muun muassa moskeijoihin ja ostoskeskuksiin.

Alla olevalla videolla mies laskee vesipullon raunioissa oleville ihmisille.

Uhrimääriä ovat kasvattaneet ainakin järistyksen ajankohta, sillä se sattui aamuyöllä, jolloin ihmiset olivat nukkumassa. Lisäksi heikko rakennuskanta on monin paikoin lisännyt romahtaneiden rakennusten määrää.

Alla olevalla videolla nähdään ilmakuvaa Hataysta Turkista.

BBC:n toimittaja kuvailee, miten ihmiset eivät uskaltaneet varhain tiistaiyönä palata koteihinsa Turkin Osmaniyessa. Pelastustöitä kaupungissa hankaloittaa myös rankka vesisade.

Punaisen Puolikuun järjestämiä avustustarvikkeita lastattiin lentokoneeseen Bagdadin lähellä sijaitsevassa lentotukikohdassa maanantaina.

Lukuisat maat, Suomi mukaan lukien ovat ilmoittaneet valmistelevansa avun lähettämistä Turkkiin. Suomi lähettää Turkkiin sisäministeriön mukaan asiantuntija-apua, joka tulee tukemaan pelastustöissä ja avustustehtävissä. Asiantuntijat lähetetään EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Suomessa selvitetään sisäministeriön mukaan myös muun avun, kuten mahdollisen materiaaliavun, lähettämistä Turkkiin ja Syyriaan.

Video alla: Kansainväliset etsintäryhmät saapuvat Turkkiin.

Lue lisää: Ulkoministeriö IS:lle: Suomi valmistelee apua Turkille

Myös Ukraina on ulkoministeri Dmytro Kuleban mukaan valmis lähettämään kymmeniä pelastustyöntekijöitä Turkkiin.

Lisäksi sotilasliitto Nato on pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan valmis mobilisoimaan apua Turkille.

YK:n pääsihteerin António Guterresin tiedottaja Stéphane Dujarric sanoi puolestaan, että YK pyrkii auttamaan muun muassa Luoteis-Syyriassa olevia pakolaisia. Alueella on noin 2,7 miljoonaa syyrialaispakolaista.

Syyriaan suuntavan avun pääsemistä perille hankaloittaa The Washington Post -sanomalehden mukaan kuitenkin maassa edelleen käynnissä oleva sisällissota. Sodan vuoksi monilla länsimailla on heikot tai olemattomat diplomaattiset suhteet presidentti Bashar al-Assadin hallintoon.

Toisaalta avun lähetysvalmiudesta Syyriaan ovat ilmoittaneet muun muassa Kiina, Iran, Irak, Venäjä ja Israel.

Uutistoimisto Reuters uutisoi aamulla Syyrian oppositioon kuuluneiden pelastajien raportoineen, että järistyksessä romahtaneiden rakennusten jäänteissä olisi yhä satoja perheitä jumissa.

Uutistoimisto AFP:n lähteet kertoivat, että Luoteis-Syyriassa sijaitsevassa vankilassa tapahtui järistysten jälkeen mellakka. Muun muassa ääri-islamististen järjestöjen taistelijoita sisältävästä vankilasta pakeni ainakin 20 vankia, joiden epäillään kuuluvan Isis-terrorijärjestöön.

Turkkiin on julistettu seitsemän päivän suruaika maanjäristyksen vuoksi. Lisäksi kaikki koulut on CNN Türk -televisiokanavan mukaan suljettu 13. helmikuuta saakka.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?