Tämä mies nousee valtaan, jos Vladimir Putin kuolee: ”Päitä putoaa, se on selvää”

Yhtenäinen Venäjä on maan valtapuolue, joka perustettiin vuonna 2001 sekä toteuttamaan että tukemaan Vladimir Putinin harjoittamaa politiikkaa.

Vladimir Putin on johtanut enemmän tai vähemmän Venäjää koko 2000-luvun. Jossain vaiheessa tie tulee vääjäämättä päätökseen.

8.2. 6:00

– Huhut kuolemastani ovat vahvasti liioiteltuja.

Yhdysvaltalaiskirjailija Mark Twain laittoi lehteen ilmoituksen vuonna 1897 katkaistakseen huhuilta siivet sen suhteen, että olisi kuollut.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin terveys on ollut jatkuvien spekulaatioiden kohteena lähes aina, kun 70-vuotias mies jossain esiintyy.

Milloin ihmetystä on herättänyt pitkän pöydän pituus, milloin levottomasti liikkuvat jalat tai vapisevat kädet.

Reippaimmissa jutuissa Putinin kerrotaan olevan hengenvakavasti sairas.

Varmaa on, että jossain vaiheessa kuolema tulee – mahdollisesti pyytämättä ja yllättäen.

IS kysyi Ulkopoliittisen instituutin vanhemmalta tutkijalta Jussi Lassilalta, kuka tulee Putinin tilalle käytännössä, jos presidentti yhtäkkiä kuolisi.

Perustuslain mukaan Putinin paikan ottaisi maan pääministeri Mihail Mishustin, josta protokollan mukaan tulisi virkaa tekevä presidentti.

Mihail Mishustin on pääministerinä protokollan mukaan myös virkaa tekevä presidentti, jos varsinaiselle presidentille sattuisi tapahtumaan jotain.

– Mutta mitä sitten tapahtuu ja kuinka kauan Mishustin pystyisi siinä olemaan, on kysymysmerkki kun kaikki pidäkkeet aukeavat.

– Kärjistetysti voisi sanoa, että Mishustin voi olla kahdesta tunnista kahteen vuoteen tai jopa pidempäänkin.

Myös Putin nousi aikanaan virkaa tekeväksi presidentiksi Boris Jeltsinin erottua. Venäjällä ulkopolitiikkaa johtaa pitkälti presidentti, jonka vuoksi Jeltsinin eron myötä ensimmäiset kysymykset painottuivatkin lähinnä siihen, että ”kuka Putin”.

Myöhemmin Putin voitti presidentinvaalit ja hänestä tuli varsinainen presidentti maahan, jota hän on enemmän tai vähemmän johtanut siitä lähtien nykypäivään asti.

– Turvallisuusneuvoston rooli voisi myös korostua siinä kohtaa, myös duuma todennäköisesti aktivoituisi, kun keskeisin tulppa (Putin) olisi poissa.

Putin nosti verovirastoa johtaneen Mishustinin melko yllättäen pääministeriksi ex-presidentti Dmitri Medvedevin tilalle vuoden 2020 alussa.

Tällä hetkellä Medvedev toimii turvallisuus­neuvoston varapuheen­johtajana. Turvallisuus­neuvoston puheen­johtajana toimii Putinin tuttu jo KGB-ajoilta, Nikolai Patrushev.

Dmitri Medved ja Vladimir Putin vaihtoivat tuoleja vuosina 2008-2012, jolloin Medvedev toimi presidenttinä. Yhden kauden jälkeen hän palasi pääministeriksi ja Putin presidentiksi. Kuvassa presidentti Medvedev vuonna 2009 tapaamassa Suomen tasavallan silloista presidenttiä Tarja Halosta Porvoossa.

Patrushev tunnetaan yleisesti kovan linjan silovikkina, jonka näkemykset ovat vielä Putiniakin kovempia.

– Jos jotain uskaltaisin veikata, niin Mishustin siihen Putinin paikalle tulisi ja sitten alkaisi armoton peli.

Lue lisää: Medvedev kimpaantui: ”Kaikki mitä Kiovan hallitsemasta Ukrainasta on jäljellä, tulee palamaan”

Tämän jälkeen Lassila näkee, että pallo olisi Mishustinilla siinä mielessä, että onko hänellä kykyjä nousta Putinin saappaisiin ja mihin suuntaan hän sitä laivaa (Venäjä) vie.

– Päitä putoaa, se on selvää.

Venäjän sisäpolitiikan hyvin tunteva Lassila muistuttaa, että Mishustin itse on ollut hyvin hiljaa.

– Hän on pyrkinyt keskittymään kaikkeen muuhun politiikkaan tämän Ukrainan sodan katveessa.

– Toki maan valjastamista sotatalouteen, mutta senkin ikään kuin muiden päättämänä.

Kysyttäessä muita nimiä, joilla voisi olla mielenkiintoa valtaan, Lassila heittää nimet Medvedev, Vjatsheslav Volodin, Andrei Turtshak.

Volodin toimii duuman eli liittokokouksen alahuoneen puhemiehenä.

Turtshak on niin ikään poliitikko ja toiminut muun muassa Pihkovan alueen kuvernöörinä. Tällä hetkellä hän toimii Yhtenäinen Venäjä -puolueen pääsihteerinä. Puolueen puheenjohtaja on Dmitri Medvedev.

Vjatsheslav Volodin toimii duuman puhemiehenä. Ennen nykyistä postiaan Volodin on toiminut muun muassa Putinin hallituksen varapääministerinä sekä Venäjän presidentinhallinnon apulaispäällikkönä.

Yhtenäinen Venäjä on maan valtapuolue, joka perustettiin vuonna 2001 sekä toteuttamaan että tukemaan Vladimir Putinin harjoittamaa politiikkaa.

Lassilan mainitsemasta kolmikosta jokainen on hyökännyt puheissaan avoimesti Ukrainaa ja länttä vastaan.

– Silovikki-porukka pyrkii varmasti kaikin keinoin käyttämään valtaansa, mutta se toteutettaisiin varmaankin Mishustinin lobbaamisen kautta.

– Mutta kyettäisiinkö sitten siirtämään sellainen ”putimismi” ilman Putinia, niin epäilen.

Silovikeilla tarkoitetaan voimaryhmää, joka vannoo vahvan keskushallinnon ja puolustuksen nimeen.

Silovikkien tausta on Neuvostoliiton myötä hajonneessa turvallisuus­poliisissa KGB:ssä ja nykyisessä FSB:ssä eli turvallisuus­palvelussa.

– Vaikka silovikit ovat resursseiltaan ja institutionaaliselta kannalta vahvoja, niin heillä on kyllä vihamiehiä hallinnon sisällä.

Päinvastainen porukka silovikeistä on sivilikit, jotka edustavat enemmän liberaalimpia arvoja ja talouteen kallellaan olevia ihmisiä ja teknokraatteja.

Esimerkiksi Dmitri Medvedeviä pidettiin ennen yleisesti sivilikkinä, mutta Ukrainan sodan myötä hänestä on kuoriutunut kovan linjan silovikki ainakin puheiden perusteella.

Voisiko Putinin kuollessa jostain silovikista kehkeytyä yhtäkkiä sitten sivilikki eli päinvastaisesti kuin mitä Medvedev on nyt tehnyt?

– Se on mahdollista, voi tapahtua ehdottomasti toiseenkin suuntaan.

Andrei Turtshakin on kerrottu saaneensa asemansa pitkälti siitä syystä, että hänen isänsä on Putinin judo-kavereita vuosien takaa.

Venäjän federaation hallinto on melkoinen hedelmäsalaatti, joka on nyt valjastettu täysin Putinin alle.

– Esimerkiksi liittoneuvosto eli duuman ylähuone on tällä hetkellä käytännössä täysin kumileimaisin.

– Tuleeko hallituksen rooli korostumaan, tuleeko duuman rooli korostumaan, profiloituuko esimerkiksi turvallisuusneuvosto.

Kysymyksiä on paljon ja ne ovat tässä kohtaa hypoteettisia.

– Jonkin aikaa Mishustin siinä johdossa joka tapauksessa kuitenkin olisi.

Siihen Lassila ei kuitenkaan usko, että esimerkiksi Ukrainan sodan aikana profiiliaan kovasti nostanut ”Putinin kokki” ja Wagner-palkka-armeijan johtaja Jevgeni Prigozhin voisi aidosti ottaa valtaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?