WHO: Turkin ja Syyrian järistyksien uhriluku saattaa jopa kahdeksan­kertaistua – Erdogan julisti seitsemän päivän suruajan

Turkkia ja Syyriaa varhain maanantaina ravistelleen tuhoisan maanjäristyksen ja jälkijäristysten uhriluku jatkaa kasvuaan.

6.2. 5:01 | Päivitetty 7.2. 6:37

Turkin viranomaiset kertoivat varhain tiistaina, että maassa kuolleiden määräksi on vahvistettu ainakin 2 921. Aiemmin kerrottiin yli 14 400 ihmisen loukkaantuneen.

Sortuneiden rakennusten raunioista on pelastettu elävänä tuhansia ihmisiä. Useita tuhansia rakennuksia on sortunut useassa kaupungissa Turkissa ja Syyriassa.

Syyrian puolella kuolleiden tuorein vahvistettu määrä on ainakin 1 444 ihmistä, eli maanjäristyksessä ja sen jälkijäristyksissä kuolleiden kokonaismäärä on nyt yli 4 300.

Kun uhriluku oli yli 3 000, Maailman terveysjärjestö WHO varoitti, että lukema saattaa vielä jopa kahdeksankertaistua.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on julistanut Turkkiin seitsemän päivän suruajan.

Ensimmäinen järistys iski varhain maanantaina lähellä Gaziantepin kaupunkia Turkin Syyrian vastaisella rajalla. Järistyksen kerrottiin tuntuneen useissa muissakin maissa ja jopa Grönlannissa asti.

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen (USGS) mukaan järistys oli voimakkuudeltaan 7,8. Turkin valtion katastrofiviraston (AFAD) mukaan voimakkuus olisi ollut 7,4.

Lisäksi tänään on tullut lukuisia jälkijäristyksiä, joista suurin oli voimakkuudeltaan jopa 7,5.

Uhriluku kasvaa edelleen pelastus- ja etsintätöiden edetessä. Useita on edelleen loukussa romahtaneiden talojen raunioissa.

Syyriassa opposition edustajat kuvailivat tilanteen olevan sen hallussa pitämillä alueilla katastrofaalinen. Ihmisiä on jäänyt loukkuun romahtaneiden rakennusten alle, mutta uhrilukuja ei vielä ole tiedossa.

Turkin sisäministeri Süleyman Soylu kertoi, että ihmisten pelastaminen raunioista on tällä hetkellä tärkeysjärjestyksen kärjessä. Hän myös vetosi ihmisiin, etteivät he käyttäisi matkapuhelimiaan. Maan presidentti Recep Tayyip Erdoğan puolestaan kertoi Twitterissä viranomaisten ja eri ministeriöiden koordinoivan pelastustöitä.

Pelastustoimet käynnissä Turkin Sanliurfassa.

Loukkaantunutta ihmistä pelastetaan romahtaneen sairaalan raunioista Turkin Iskenderunissa.

Talo romahti maanjäristyksessä Turkin Diyarbakirissa.

Maanjäristyksen tuhoja Turkin Diyarbakirssa.

Romahtanut talo Turkin Kahramanmarasissa.

Selviytyjiä etsittiin raunioista Nurdagissa, Turkissa.

Diyarbakırin kaupungista on kerrottu romahtaneista taloista.

Rakennuksia romahti Turkissa ainakin Osmaniyen, Diyarbakırin, Şanlıurfan ja Malatyan maakunnissa.

Yleisradioyhtiö BBC:n toimittajan mukaan Diyarbakırissa sijaitseva ostoskeskus sortui järistyksessä.

Maanjäristys iski paikallista aikaa aamuneljän jälkeen lähellä Gaziantepin kaupunkia Turkin Syyrian vastaisella rajalla. Järistyksen keskus sijaitsi noin 33 kilometriä Gaziantepin kaupungista ja sen syvyydeksi mitattiin hieman alle 18 kilometriä. Maanjäristyksen keskipisteen lähellä Gaziantepin kaupungissa ja esikaupunkialueilla asuu noin kaksi miljoonaa ihmistä.

Romahtaneita taloja Turkin Kahramanmarasissa.

Romahtanut talo Syyrian Jandarissa.

Myös Syyrian puolella on tuhoutunut rakennuksia. Jandarisin kaupungissa etsittiin eloonjääneitä romahtaneesta talosta.

Maanjäristyksen tärinää havaittiin AFP:n kirjeenvaihtajien mukaan myös Libanonissa ja Kyproksella. Järistys tuntui myös Israelin Tel Avivissa asti, kertoo Times of Israel.

USGS mittasi alueelta myös voimakkuudeltaan 6,7:n jälkijäristyksen, joka tapahtui noin 15 minuuttia myöhemmin.

Uhrimäärä todennäköisesti kasvaa vielä etsintä- ja pelastusoperaatioiden jatkuessa.

Vuonna 1999 Turkissa koettiin 7,4 magnitudin maanjäristys, jonka seurauksena surmansa sai yli 17 000 ihmistä, joista yli tuhat Istanbulissa.

Asiantuntijat ovat varoittaneet jo pitkään siitä, että Istanbulin lähelle osuva suuri maanjäristys voisi aiheuttaa valtavaa tuhoa, sillä kaupungissa on sallittu paljon rakentamista ilman kunnon turvamääräyksiä. Nyt koettu järistys tapahtui kuitenkin kaukana läntisestä suurkaupungista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?