Ukrainan uusi puolustus­ministeri Budanov on selvinnyt salamurha­yrityksistä ja ennusti sodan syttyvän

Kyryly Budanov oli yksi harvoista ukrainalaisista viranomaisista, joka näki sodan merkit ilmassa.

Kyryly Budanov tiedotustilaisuudessa Kiovassa syyskuussa.

6.2. 1:44

Ukrainan tuore puolustusministeri Kyryly Budanov siirtyy uuteen tehtäväänsä sotilastiedustelun (GUR) päällikön pestistä sen jälkeen, kun Oleksi Reznikov siirrettiin syrjään.

Budanov on Kansan palvelija -puolueen parlamentaarisen ryhmän johtajan Davyd Arahamian mukaan ”looginen valinta” ministerin pestiin sota-aikana. Reznikovin syrjäytys tapahtui sen jälkeen, kun hänen johtamansa ministeriö joutui korruptioskandaalin keskiöön.

Lue lisää: Ukraina nimitti uuden puolustus­ministerin Reznikovin tilalle

Budanov oli The Washington Post -sanomalehden mukaan yksi harvoista ukrainalaisista viranomaisista, joka ennusti Venäjän hyökkäyksen.

Lehden haastattelussa hän kertoo, miten hän tuijotti toimistossaan kelloa vaimonsa kanssa ja odotti hyökkäyksen alkamista. Budanov oli laittanut ennustuksensa myötä peliin tulevaisuutensa ja uskottavuutensa.

– Olimme sanoneet, että hyökkäys alkaa tarkalleen neljältä aamuyöstä. Kuulostaa todella oudolta, mutta pelkäsin ettei se alkaisikaan niin kuin sen pitäisi.

Hyökkäys kuitenkin alkoi, ja Budanovista tuli yksi sodan merkittävimmistä hahmoista.

GUR:n piiriin kuuluvat The Washington Postin mukaan ulkomailla toteutettavat operaatiot, kuten Kertšinsalmen sillan räjäytys ja iskut Venäjällä sijaitseviin lentotukikohtiin.

Budanov ei kuitenkaan myönnä, että ukrainalaiset olisivat olleet iskujen takana. Venäjä kuitenkin syyttää GUR:ta ja Budanovia iskuista, mikä ei ainakaan ole parantanut Budanovin turvallisuutta. The Washington Postille puhuneen Budanovia lähellä olevan lähteen mukaan hän on selvinnyt ainakin kymmenestä eri salamurhayrityksestä.

Sota tulee Budanovin mukaan päättymään siihen, että Ukraina palauttaa vuoden 1991 rajansa. Rajat pitävät sisällään myös Krimin niemimaan, jonka Venäjä valtasi laittomasti vuonna 2014 ja jolla on suuri symbolinen arvo Venäjälle.

Budanov ei kuitenkaan pidä todennäköisenä, että Venäjä käyttäisi ydinaseita siinäkään tapauksessa, että Ukraina vapauttaisi Krimin niemimaan. Kyseessä on hänen mukaansa vain Venäjän pelottelutaktiikka.

– Kerron vielä tämän: tämä kaikki alkoi Krimillä vuonna 2014 ja tämä kaikki tulee päättymään siellä.

ABC-televisiokanavan haastattelussa hän peräänkuuluttaa myös tarvetta sille, että Venäjän ydinaseet riisuttaisiin tai että ne saatettaisiin kansainvälisen valvonnan alle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?