Lehti: Saksa huolissaan – ei ole saanut lupauksia muilta mailta Leopardien lähettämisestä

Saksassa kasvaa huoli, että sen ja liittolaismaiden lupaamien Leopard 2 -panssarivaunujen toimitukset Ukrainaan eivät suju suunnitelmien mukaan.

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius (oik.) Leopard 2 -panssarivaunun kyydissä keskiviikkona.

Aiemmin Ukrainalle Leopardeja vaatineet eurooppalaismaat eivät vielä ole vahvistaneet sitoutuneensa tarvittavan määrän tankkeja toimittamiseen, kertoo Spiegel-lehti. Ennakkoon oli puhuttu kahden panssarivaunu­pataljoonan toimittamisesta. Se tarkoittaisi vähintään 60 panssarivaunua.

Saksa on luvannut toimittaa Ukrainalle 14 Leopard 2A6 -vaunua ja pitää 5 vaunua reservissä mahdollisten korjausta vaativien tankkien korvaamiseksi.

Sen sijaan muut eurooppalaismaat eivät Spiegelin mukaan ole konkreettisesti kertoneet mahdollisista omista avustuksistaan.

– Pataljoonien muodostaminen vaikuttaa olevan hankala tehtävä, sanovat Saksan hallituslähteet Spiegelille.

Saksa päätti pitkän painostuksen jälkeen vihdoin kaksi viikkoa sitten hyväksyä Leopardien toimittamisen Ukrainaan.

Viime viikolla Saksan puolustusministeri Boris Pistorius kutsui koolle videokokouksen, jossa mikään muu EU-maa ei kuitenkaan konkreettisesti sitoutunut osallistumaan tankkien lähettämiseen. Esimerkiksi Hollanti, joka Puolan tavoin oli julkisissa puheissa luvannut Leopardeja, ei nyt halunnut sitoutua lupaukseen.

Lauantaina Portugalin pääministeri António Costa sanoi maansa lähettävän Leopard 2 -tankkeja Ukrainaan, mutta ei täsmentänyt, kuinka monta. Suuri osa Portugalin Leopardeista vaatii myös kunnostusta.

Lue lisää: Tällainen on Leopard: Tuhoaa venäläis­tankin neljästä kilo­metristä

Saksan hallitus on nyt oma-aloitteisesti aloittanut diplomaattiset neuvottelut muiden maiden kanssa hoputtaakseen näiden päätöksentekoa tankkien suhteen.

Liittokansleri Olaf Scholzin sanotaan itse ottaneen yhteyttä ”kolmeen Pohjois- ja Etelä-Euroopan maiden pääministeriin” saadakseen näiltä sitoumukset.

Suomen puolustusministeri Mikko Savola (kesk) sanoi viime viikon alussa Suomen osallistuvan Leopard-hankkeeseen. Suomen panostus ei kuitenkaan Savolan mukaan ole suuri, koska turvallisuuspoliittinen tilanne on jännitteinen, Suomi ei ole Naton jäsen ja Suomen on huolehdittava omasta turvallisuudestaan.

Lue lisää: Martti J. Kari täräyttää arvionsa lännen aseavusta: ”Leopardit syövät aamiaiseksi venäläisiä panssari­vaunuja”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?