Brasilia upotti jätti­mäisen ”aavelento­tukialuksen” mereen, ympäristöjärjestöt kauhuissaan

Käytännössä alus ei päässyt edes Turkkiin asti, sillä sitä ei saatu hinattua Gibraltarinsalmen läpi.

São Paulo on ollut jo kolmisen kuukautta merten hylkiö.

3.2. 20:47 | Päivitetty 4.2. 3:30

Brasilialla oli käsissään lentotukialuksen kokoinen ongelma, kertovat muun muassa uutistoimistot Reuters sekä AFP.

Käytännössä Brasilia on lakaisemassa ongelman maton alle tai oikeastaan valtameren syvyyksiin.

Syy upottamiseen on se, että mikään satama ei suostu ottamaan vastaan 60 vuotta sitten valmistunutta São Paulo -nimistä lentotukialusta romutettavaksi.

Brasilian puolustusvoimat kertoi keskiviikkona lentotukialuksen kohtalon olevan Atlantin valtameressä.

Brasilian laivasto ilmoitti lauantaiyönä Suomen aikaa, että alus on upotettu. ”Suunniteltu ja hallittu upottaminen” tapahtui laivaston tiedotteen mukaan noin 350 kilometrin päässä Brasilian rannikosta sijaitsevaan noin 5 000 metrin syvyiseen kohtaan Atlanttiin Brasilian omilla aluevesillä.

Lentotukialuksesta tuli ”aavelaiva”, sillä se on kellunut viimeiset kolme kuukautta sen jälkeen, kun Turkki ei suostunutkaan romuttamaan alusta.

Turkin ympäristöviranomaiset pitivät romuttamista liian ison riskinä ympäristölle.

Käytännössä alus ei päässyt edes Turkkiin asti, sillä sitä ei saatu hinattua Gibraltarinsalmen läpi.

Brasilian laivasto kertoi lausunnossaan, että alukseen tuli vettä ja alus oli muutenkin vaarassa upota. Tämän vuoksi aluksen ei ole annettu myöskään telakoitua Brasilian satamiin.

Upottaminen Atlanttiin ei ole ollut maan päättäjien osalta yksimielistä, sillä ympäristöministeri Marina Silva on pyytänyt, että alusta ei upotettaisi vedoten sen vaikutuksesta ympäristöön.

Laivaston mukaan upottamispaikka on kaukana ympäristönsuojelualueista.

– Kun otetaan huomioon sen (lentotukialuksen) huonontuva ”kelluminen” ja sen hallitsemattoman uppoamisen vääjäämättömyys, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin irrottaa runko ja upottaa se suunnitellulla tavalla, laivasto kertoi omassa tiedotteessaan.

Ympäristöjärjestöt pelkäävät ekokatastrofia, sillä heidän mukaansa alus sisältää tonneittain asbestia, raskasmetalleja sekä muita myrkyllisiä aineita.

Brasilian väkirikkaimman kaupungin mukaan nimetyllä lentoaluksella on mittaa peräti 265 metriä.

Perspektiiviä koosta antaa muun muassa se, että Tallink Siljan Serenade ja Symphony Ruotsin-laivoilla on mittaa 203 metriä.

Brasilian laivaston entinen lippulaiva on nykyinen murheenkryyni.

Alun perin alus valmistettiin Ranskassa maan laivastolle vuonna 1963, jolloin lentotukialuksen nimi oli Foch. Nimensä se sai nimensä ensimmäisessä maailmansodassa palvelleen marsalkka Ferdinand Fochin mukaan.

37 palvelusvuoden jälkeen lentotukialus myytiin Brasilialle, jolloin se sai nykyisen nimensä.

Alus päätettiin poistaa käytöstä vuonna 2017, jonka jälkeen Brasilian laivaston entinen lippulaiva muuttui murheenkryyniksi.

Oikaisu 4.2.2023 kello 1.13: Alus on määrä upottaa noin 350 kilometrin päähän Brasilian rannikosta, ei 350 metrin kuten artikkelissa aiemmin kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?