Pohjois-Korealta auttava käsi Putinille? Satoja sotilaita ja poliiseja matkustamassa rakennus­avuksi Itä-Ukrainaan

Paikallisen lehden mukaan Pohjois-Korea näyttäisi lähettävän satoja työntekijöitä Ukrainaan. Näyttäisi, että rakennustöihin ollaan lähettämässä sotilaita ja poliiseja.

Kim Jong-un ja Vladimir Putin Venäjällä vuonna 2019.

3.2. 14:39

Pohjois-Korea on lähettämässä 300–500 työntekijää auttamaan Venäjän valtaamien Itä-Ukrainan alueiden uudelleenrakentamisessa, uutisoi Pohjois-Koreaan keskittyvä Daily NK -sivusto.

Pohjois-Korean suurlähettiläs kertoi mahdollisuudesta ensimmäisen kerran syyskuussa. Maassa tehtiin jo marraskuussa värväyksiä Itä-Ukrainaan lähetettävistä työntekijöistä, mutta aiemmin tällä viikolla Daily NK uutisoi, että suunnitelmaa lykättäisiin Venäjän huonon sotamenestyksen vuoksi.

– Tarkoituksena oli kiidättää työntekijät paikalle, jos Venäjä olisi päättänyt sodan nopeasti ja laajentanut valtaamiaan alueita, mutta sota ei mene niin hyvin kuin luultiin, sivuston lähde Pohjois-Koreasta sanoi.

Itä-Ukrainan sotaisa tilanne ja Venäjän huono menestys eivät ilmeisesti olekaan este työntekijöiden lähettämiselle. Muutoksena on se, että siviilien sijaan tällä hetkellä näyttäisi siltä, että Pohjois-Korea lähettää rakennusavuksi sotilaita ja poliiseja.

Daily NK:n mukaan syy tähän on se, että poliisille ja armeijalle jo töitä tekeviä on helpompi kontrolloida kuin siviilejä. Ukrainaan värvättävät työntekijät ovat iältään 19–27 -vuotiaita miehiä, jotka työskentelevät jo Venäjällä.

Daily NK:n tietojen mukaan Pohjois-Korea ja Venäjä ovat sopineet, ettei pohjoiskorealaisia käytetä palkkasotilaina sodassa. Tästä johtuen valitut miehet työskentelevät todennäköisesti tuhottujen rakennusten ja teiden korjaustöissä.

Arviona on, että pohjoiskorealaiset saapuisivat Itä-Ukrainaan helmikuun puolivälissä tai maaliskuun alkupuolella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?