Turkin ja Unkarin ulko­ministerit tapasivat – näin he puhuivat Suomen Nato-tiestä

Unkarin ja Turkin ulkoministerit keskustelivat tiistaina Budapestissa.

Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto ja Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu tapasivat Budapestissa tiistaina.

1.2. 9:52

Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto sanoi tiistaina, että Ruotsin täytyy ”toimia eri tavalla”, jos se haluaa saada Turkin hyväksynnän Nato-jäsenyydelleen.

Szijjarton mukaan Koraanin polttamista Tukholman mielenosoituksessa on mahdotonta hyväksyä. Hän myös kritisoi Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin lausuntoa siitä, että Koraanin polttaminen oli sopimatonta, mutta kuuluu sananvapauden piiriin.

– Väite, että pyhän kirjan polttaminen on osa sananvapautta, on silkkaa typeryyttä. Ehkä heidän pitäisi toimia eri tavalla, Szijjarto sanoi.

Szijjarto tapasi Turkin ulkoministerin Mevlut Cavusoglun Budapestissa tiistaina, Euronews kertoo.

Cavusoglu sanoi, että sekä Turkki että Unkari toivovat Naton laajentuvan, mutta Turkin on tällä hetkellä mahdotonta vahvistaa Ruotsin liittymistä puolustusliittoon. Hän kutsui Koraanin polttamista provokaatioksi, joka ei vie mihinkään vaan johtaa vain kaaokseen.

Cavusoglu toisti jälleen Turkin viestin siitä, että Suomeen suhtaudutaan Ruotsia positiivisemmin. Kommentista uutisoi Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu.

Hän sanoi, että Turkki ei halua estää Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon, mutta Ruotsin täytyy ottaa Turkin turvallisuushuolet huomioon ja vastata Turkin kurdeja koskeviin vaatimuksiin.

Unkarin parlamentin odotettiin äänestävän Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyksien ratifioinnista viime vuoden loppuun mennessä.

Szijjarto sanoi tiistaina, että asia on Unkarin parlamentin esityslistalla vuoden ensimmäisessä istunnossa helmikuussa.

Hänen mukaansa Unkarilla on selkeä kanta Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyden puolesta, mutta se ei yritä vaikuttaa Turkkiin suuntaan tai toiseen.

– En koskaan kehota muiden maiden hallituksia tekemään asioita, jotka eivät kuulu meille, Szijjarto sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?