Kommentti: Putinin uhkaus nosti Boris Johnsonin taas esiin – olisiko paluu valtaan mahdollinen?

Boris Johnson voi vielä haastaa kompastelevan pääministeri Rishi Sunakin, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Pääministeri Boris Johnsonista tuli ukrainalaisten sankari.

30.1. 20:15

Hän on täällä taas!

Vai oliko hän koskaan poissakaan?

Britannian entinen pääministeri Boris Johnson ei viihdy parrasvalojen ulkopuolella. Pian hän voi tavoitella taas kaikkien kirkkainta paikkaa.

Maanantaina Johnson muistutti olemassaolostaan otsikoissa. BBC:n dokumentissa hän kertoi Venäjän presidentin Vladimir Putinin uhkailusta ennen hyökkäyssodan alkua.

”Boris, en halua satuttaa sinua, mutta ohjuksilla se veisi vain minuutin”, tai jotain sinnepäin, Johnson muistaa Putinin sanoneen.

Kreml kieltää Putinin uhkailun. Joskus asia on helppo selvittää historiankirjoitusta varten, koska valtiojohtajien puhelut yleensä nauhoitetaan.

Johnson tosin ei aio vielä siirtyä historiaan.

Pääministerin paikan menetettyään Johnson on jatkanut Ukrainan tukemista puhumalla ja kirjoittamalla. Puolustustaistelua käyvässä maassa häntä pidettiin ystävänä ja sankarina, jonka sortuminen vallasta oli selittämätön asia.

Britannian entinen pääministeri Boris Johnson Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin seurassa. Johnson on jatkanut Ukrainan asian ajamista.

Johnsonin tuen vilpittömyyttä ei ole syytä epäillä. Hän uskoo, että Ukrainassa taistellaan Euroopan tulevaisuudesta.

Mutta innosti se häntä muutenkin. Johnson pääsi esiintymään idolinsa Winston Churchillin kaltaisena sotapääministerinä.

On vaikea sanoa, auttoiko vai haittasiko tämä Johnsonia viimeisinä kuukausina vallassa. Uurastus Ukrainan puolesta herätti kunnioitusta, mutta toisaalta se saattoi viedä Johnsonin keskittymistä omasta asemastaan käydystä taistelusta.

Johnsonin perivastustajaksi nousi Rishi Sunak. Tämän ero valtiovarainministerin paikalta käynnisti dominovaikutuksen, jonka viimeisenä palikkana kaatui pääministeri Johnson. Johnsonin kannattajien mielestä Sunak tavoitteli vain valtaa.

Konservatiivien rivijäsenet uskoivat tähän viime kesänä, kun he äänestivät parlamentaarikkojen tukeman Sunakin sijasta valtaan Liz Trussin.

Trussin pääministerikausi oli reilun kuukauden katastrofi.

Pettyneiden Johnsonin kannattajien tuki nosti Liz Trussin hetkeksi valtaan ohi Rishi Sunakin.

Nyt Sunak on Britannian pääministeri, mutta ei sellainen kuin hänen kannattajansa toivoivat.

Järkimies Sunakin piti rauhoittaa tilanne ja pysäyttää Britannian talouden romahdus. Konservatiivien on vaikea kiemurrella kansallisen katastrofin vastuusta, kun he ovat pitäneet valtaa yli vuosikymmenen.

Tämä ei ole sujunut. Arvostelijoiden mielestä edes puolue ei pysy Sunakin hallinnassa. Skandaalit seuraavat toisiaan.

Sunnuntaina Sunak erotti salkuttoman ministerin Nadhim Zahawin tämän veroepäselvyyksien vuoksi. Zahawi on toiminut myös konservatiivien puoluehallituksen johdossa. Sattumoisin hänestä tuli viime kesänä Sunakin seuraaja valtiovarainministerinä.

Asian kiusallisuutta lisää, että aiemmin julkisuudessa ovat olleet Sunakin oman miljonääriperheen vero-ongelmat.

Rishi Sunak ei ole saanut konservatiivipuoluetta otteeseensa ja Britanniankin kanssa on vaikeuksia.

Työväenpuolue johtaa konservatiiveja kannatusmittauksissa. Näiden onneksi vaalit on pakko pitää vasta vuonna 2025. Tällä hetkellä Sunakilla ei ole halua niitä aikaistaa.

Boris Johnsonin koetteli mahdollisuutta paluuseen puolueen ja Britannian johtoon jo Liz Trussin kaaduttua. Parin kuukauden jäähdyttely oli hänen skandaalihistoriallaan liian lyhyt, ja Sunakin asema liian vahva. Nyt on toisin.

Monet epätoivoiset konservatiivit muistavat Johnsonin suuren vaalivoiton vuonna 2019. Jos hän pystyisi pelastamaan puolueen, kaikki piittaamattomuudet ja erehdykset olisi annettu anteeksi.

Tiellä on enää horjuva Sunak.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?