BBC: Boris Johnson väittää Putinin uhanneen häntä ohjus­iskulla ennen hyökkäystä Ukrainaan – Kreml kiistää

Britannian entisen pääministerin mukaan Putin esitti uhkauksensa sen jälkeen, kun Johnson oli varoittanut Ukrainan sodasta tulevan täydellinen katastrofi.

Kreml ja Britannian pääministeri Boris Johnson ovat eri mieltä siitä, mitä Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi.

30.1. 15:44

Britannian entinen pääministeri Boris Johnson väittää BBC:n dokumentissa Venäjän presidentin Vladimir Putinin uhanneen häntä puhelinkeskustelun aikana ohjusiskulla ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

–  Hän uhkasi minua yhdessä vaiheessa ja sanoi: ”Boris, en halua satuttaa sinua, mutta ohjuksella se veisi vain minuutin”, tai jotain sinnepäin, Johnson sanoo dokumentissa.

Silloisen pääministerin mukaan Putin esitti uhkauksensa sen jälkeen, kun Johnson oli varoittanut tätä sanomalla Ukrainan sodasta tulevan ”täydellinen katastrofi”. Johnson kuvaili Putinin olleen puhelun aikana hyvin tuttavallinen. Johnsonin mukaan ”hyvin pitkä” ja ”eriskummallinen” puhelinkeskustelu käytiin viime vuoden helmikuussa.

BBC:n mukaan Johnson varoitti Putinia siitä, että hyökkäys Ukrainaan johtaa länsivaltojen pakotteisiin ja Nato tulee lisäämään joukkoja Venäjän rajalla. Johnson yritti myös saada Venäjää luopumaan hyökkäysaikeistaan sanomalla, ettei Ukraina liittyisi Natoon lähitulevaisuudessa.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kiisti maanantaina Johnsonin väitteen ohjusiskulla uhkaamisesta. Peskovin mukaan Johnsonin väite ei pitänyt paikkansa, ”tarkemmin sanottuna se on valhe”.

– Ei ollut mitään ohjuksilla uhkaamista, Peskov väitti.

– Se on joko tarkoituksellinen valhe – joten teidän pitää kysyä Johnsonilta, miksi hän valitsi sanoa sen niin – tai se oli tiedostamaton valhe ja hän ei ymmärtänyt, mistä Putin puhui hänelle.

BBC:n dokumentti esitetään tänään Britanniassa Suomen aikaa kello 23. Dokumentissa käsitellään Putinin vuorovaikutusta maailman johtajien kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?