Presidentti Niinistö HS:lle: Suomi oli Turkkiin yhteydessä heti Erdoganin puheiden jälkeen

Turkin presidentti antoi ymmärtää, että Turkki voisi ratifioida vain Suomen Nato-jäsenyyden.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomen ei ole syytä muuttaa Nato-linjaansa.

30.1. 11:19

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo Helsingin Sanomille, että Suomi otti ”välittömästi” yhteyttä Turkkiin sen jälkeen, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kommentoi Suomen Nato-jäsenyyttä. Erdogan antoi ymmärtää, että Turkki voisi ratifioida pelkästään Suomen Nato-jäsenyyden.

Niinistön mukaan yhteyttä on pidetty presidentin kanslian ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) kautta. Niinistön mukaan Erdoganin kommentit eivät muuta Suomen linjausta pyrkiä Natoon yhdessä Ruotsin kanssa.

– Nämä kommentit edustavat Turkin muuntuvan retoriikan kehittymistä, ja se arvo niillä tässä vaiheessa on. Jotenka me pysymme linjallamme, Niinistö sanoi.

Erdogan on aiemmin sanonut, että Ruotsin on turha odottaa tukea Nato-jäsenyydelleen Turkista. Sunnuntaina Erdogan kuitenkin sanoi, että Suomen tilanne saattaa olla toinen.

– Voimme mahdollisesti antaa erilaisen viestin Suomesta, jos se on tarpeen. Ruotsi järkyttyy, kun annamme erilaisen viestin. Mutta Suomen ei tulisi tehdä samaa virhettä, Erdogan sanoi Anadolu-uutistoimiston mukaan puhuessaan sunnuntaina nuorten kanssa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa Bilecikin provinssissa.

Lue lisää: Turkin Erdogan voisi olla valmis hyväksymään Suomen Natoon

Ulkopoliittisen instituutin Turkkiin erikoistunut vanhempi tutkija Toni Alaranta epäili Erdoganin haluavan lausunnollaan murtaa Suomen ja Ruotsin yhtenäisyyttä.

–  Presidentti Erdogan pelaa koko ajan enemmän ajatuksella siitä, että hän voisi hyväksyä Natoon Suomen, mutta ei Ruotsia. Myöntääkö hän siis nyt, että Suomi on täyttänyt kaiken (Madridissa) luvatun? Miten voimme tietää, ettei tule uusia vaatimuksia ja ehtoja? Hajota ja hallitse? Alaranta twiittasi.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi, että Erdoganin ilmoituksen voi lukea joko ehdottomana kantana tai yhtenä siirtona strategisessa pelissä.

– Siitä ei oikein saanut selvää kuvaa, oliko se strateginen päätös vai taktinen veto.

Aaltola pitää Erdoganin sanoja enemmän eräänlaisena koepallona. Nyt Turkki odottaa, miten muut reagoivat.

– Luulen, että se oli enemmän koepallo kuin viimeinen kanta. Heitetään pallo ilmaan ja katsotaan, miten esimerkiksi hävittäjähankinnat etenevät Yhdysvaltojen kanssa, Aaltola sanoi.

Turkin lisäksi myöskään Unkari ei ole ratifioinut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?