Turkin Erdogan voisi olla valmis hyväksymään Suomen Natoon

Recep Tayyip Erdogan väläyttää mahdollisuutta toimia eri tavalla Suomen Nato-jäsenyyden suhteen ilman Ruotsin jäsenyyden ratifioimista.

29.1. 20:15 | Päivitetty 29.1. 21:22

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on mahdollisesti valmis ratifioimaan Suomen Nato-jäsenyyden, kertoo AFP.

– Voimme mahdollisesti antaa erilaisen viestin Suomesta, jos se on tarpeen. Ruotsi järkyttyy, kun annamme erilaisen viestin. Mutta Suomen ei tulisi tehdä samaa virhettä, Erdogan sanoi Anadolu-uutistoimiston mukaan puhuessaan sunnuntaina nuorten kanssa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa Bilecikin provinssissa.

Tukholman yliopiston Turkki-tutkimuksen instituutin johtaja Paul Levin on todennut Ruotsin kansalliselle uutistoimisto TT:lle, ettei Erdoganin sunnuntainen lausunto ole suuri muutos hänen aiempiin lausuntoihin verrattuna.

– En tiedä, onko presidentti Erdogan aiemmin puhunut asiasta näin selkeästi. Sisällöllisesti kyse ei silti ole suuresta muutoksesta, ruotsalainen Aftonbladet kertoo Levinin todenneen TT:lle.

– Erdogan kuitenkin korostaa samaan aikaan, että hänellä on ongelma nimenomaan Ruotsin kanssa, Levin jatkaa TT:lle.

Turkki on kiistellyt Ruotsin kanssa etenkin Ruotsissa asuvien Turkin kansalaisten luovuttamisesta Turkkiin. Turkissa asuu lukuisia ihmisiä, joilla Turkki väittää olevan yhteyksiä kurdimilitantteihin.

Televisioesiintymisessään Erdogan toisti luovutusvaatimuksensa Ruotsille.

– Jos haluatte ehdottomasti liittyä Natoon, luovutatte meille nämä terroristit, Erdogan jyrisi.

Ulkopoliittisen instituutin Turkkiin erikoistunut vanhempi tutkija Toni Alaranta epäilee Erdoganin haluavan lausunnollaan murtaa Suomen ja Ruotsin yhtenäisyyttä.

–  Presidentti Erdogan pelaa koko ajan enemmän ajatuksella siitä, että hän voisi hyväksyä Natoon Suomen, mutta ei Ruotsia. Myöntääkö hän siis nyt, että Suomi on täyttänyt kaiken (Madridissa) luvatun? Miten voimme tietää, ettei tule uusia vaatimuksia ja ehtoja? Hajota ja hallitse? Alaranta pohtii Twitter-tilillään.

Ruotsi ja Suomi odottavat vielä Turkin ja Unkarin hyväksyntää, jotka ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät ole vielä hyväksyneet jäsenyyttä.

Turkki pysäytti aiemmin Nato-neuvottelut Ruotsin kanssa, kun Ruotsissa järjestettiin islamin vastainen mielenosoitus, jossa muun muassa poltettiin muslimien pyhä kirja Koraani.

Äärioikeistolainen Rasmus Paludan poltti viikko sitten Koraanin Turkin suurlähetystön lähistöllä Tukholmassa. Paludan toisti tempun perjantaina Kööpenhaminassa.

Tällä hetkellä viranomaiset tutkivat, löytyykö Ruotsin mielenosoitusten taustalta Venäjän vaikuttamisyrityksiä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto korosti eilen Ylen ykkösaamussa, että Suomi ja Ruotsi etenevät asiassa edelleen yhdessä.

Lue lisää: Haavisto ei suostunut vastaamaan tiukkaan Nato-kysymykseen – ”En halua olla spekulatiivinen”

Kysyttäessä sitä, onko täysin poissuljettua, että Suomi liittyisi Natoon eri tahdissa ja ennen Natoon kuin Ruotsi, Haavisto vastasi molempien maiden Nato-prosessien olevan yhä käynnissä.

– En usko, että tässä tilanteessa tulee sellaista tilannetta. Kuten sanoin, kummankaan maan Nato-tie ei ole noussut pystyyn.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?