Scholz saksalais­lehdelle: Aion jatkossakin keskustella Putinin kanssa puhelimitse

Saksan liittokansleri ei usko, että Leopard-panssarivaunujen luovuttaminen Ukrainalle veisi Naton sodan suoraksi osapuoleksi.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz päätti viime viikolla aseistaa Ukrainaa taistelupanssarivaunuin.

29.1. 18:03

Kovan arvostelun kohteeksi joutunut liittokansleri Olaf Scholz puolustautuu syytöksiltä saksalaisen Tagesspiegel-lehden sunnuntaina julkaisemassa haastattelussa. Kritiikki johtuu ennen muuta siitä, että päätös Leopard-taistelupanssarivaunujen luovuttamisesta Ukrainalle kesti Saksan liittohallitukselta kuukausia.

Scholz kertoo harkitsevansa tarkasti jokaista sotaa koskevaa päätöstä, jonka hän on tehnyt. Kanslerin mukaan sotatilanne on dynaaminen ja jatkuvasti muuttuva.

– Mitään varmuuksia ei ole. Oikeista ratkaisuista ei voi kysyä keneltäkään matematiikan professorilta eikä algoritmilta. Sen vuoksi etenemme askel askeleelta ja punnitsemme tarkasti jokaisen päätöksen seurauksia, Scholz sanoo lehdelle.

– Se osoittaa lujuutta ja malttia, vaikka monen mielestä [tämä toimintatapa] pitää leimata epäröinniksi.

Saksa teki päätöksensä Leopardeista vasta sitten, kun Yhdysvaltain hallitus oli tullut mukaan talkoisiin ja päättänyt luovuttaa Ukrainalle 31 Abrams-taistelupanssarivaunua.

Liittokanslerin mukaan Saksan politiikan ytimenä on toimia tiiviisti yhdessä liittolaisten kanssa, erityisesti Yhdysvaltojen, eikä marssia kärjessä.

– Euroopan turvallisuuden takaaminen olisi vaikeaa ilman Yhdysvaltoja.

Scholzin mukaan taistelupanssarivaunujen luovuttaminen Ukrainalle ei merkitse sitä, että Nato joutuisi liittokuntana sodan suoraksi osapuoleksi.

– Mikään Nato-maa ei ota suoraan osaa tähän sotaan. Eikä tule ottamaankaan, Scholz sanoo.

Mikään Nato-maa ei ota suoraan osaa tähän sotaan. Eikä tule ottamaankaan.

Scholz ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron ovat ainoita länsimaisia johtajia, jotka vielä pitävät yhteyttä Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin. Edellisen kerran Scholz ja Putin keskustelivat joulukuussa.

– Aion jatkossakin keskustella Putinin kanssa puhelimitse – meidän on tarpeen puhua keskenämme. Selvää on kuitenkin, ettei tilanne muutu niin kauan kuin Venäjä jatkaa aggressiotaan vähentymättömällä voimalla, Scholz sanoo.

– Puhelinkeskustelumme eivät ole sävyltään epäkohteliaita, mutta meidän näkemyksemme ovat tietenkin aivan erilaisia. Ei pidä elätellä illuusioita: Putin haluaa anastaa osia naapurimaastaan. Eikä se ole mitenkään hyväksyttävää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?