Tulipalo suomalais­ravintolassa Espanjassa – ravintoloitsija kertoo kauhun­hetkistä

Ravintoloitsijan mukaan pahimmassa tapauksessa useita ihmishenkiä olisi ollut vaarassa, jos paloa ei olisi saatu sammutettua ajoissa.

Uusi Refla sijaitsee Fuengirolassa. Ravintola kertoo olevansa tunnettu paitsi suomalaisesta ruuasta, myös siitä, että ravintola näyttää suomalaisten suosimaa urheilua.

29.1. 15:52

Suosittu suomalaisravintola yritettiin sytyttää tuleen lauantaiyönä turistien suosimassa Fuengirolassa Espanjassa. Rajun välikohtauksen näyttämönä oli ravintola Uusi Refla, jonka ravintoloitsija Marko Levander vahvistaa tapahtuneen Ilta-Sanomille.

Tapahtumasta kertoi ensimmäisenä verkkojulkaisu Fuengirola.fi.

– Jos olisimme 20 tai 30 sekuntia myöhemmin toimineet, niin ravintola ei enää tässä seisoisi, Levander toteaa ja kertoo nukkuneensa edellisyönä vain kolme tuntia.

Levanderin mukaan tapahtumat alkoivat noin kello 21.40, kun ravintolassa oli ollut kahden osapuolen välillä jonkinlaista ”ihmissuhdedraamaa”.

Levanderin mukaan noin kello kymmenen hujakoilla riidassa osapuolena ollut henkilö sytytti ravintolan terassin verhoihin rajun ja nopeasti leviävän tulen. Tulen sytyttäjä oli Levanderin mukaan nuori suomalainen mies.

Tuli poltti ravintolan terassin verhoja.

Ei ole varmuutta, millä tai miten mies sytytti palon. Seuraavien minuuttien aikana tuli kuitenkin liehui verhokankaassa ja oli uhkaavasti leviämässä kohti kattorakenteita.

– Siinä oli palon tiellä olkia ja kangasta. Henkilökunnan ripeän toiminnan ja oman vapaapalokuntataustani takia saimme palon nopeasti sammutettua. Siinä meni noin kaksi minuuttia, Levander sanoo.

Tilanteesta on myös valvontakameran kuvaa.

– Filmiltä ei näy, miten sytytys tapahtui. En tiedä, käytettiinkö siinä jotain [palavaa] ainetta vai oliko mukana vain sytytin.

Välienselvittelyn aikana rikottiin lisäksi pari matkapuhelinta, jotka eivät ilmeisesti kuitenkaan kuuluneet riidan osapuolille. Ravintolassa oli tapahtumahetkellä sisätiloissa noin 10 henkilöä ja terassilla 4.

– Tässä oli useita sijaiskärsijöitä.

Nuori suomalaismies oli poistunut kello kymmenen jälkeen ravintolasta. Levanderin tietojen mukaan hänet pidätettiin osaltaan ravintolan videokameravalvonnan ansiosta puolenyön aikoihin.

Ilta-Sanomat tiedusteli Suomen ulkoministeriöltä sunnuntaina, ovatko he tietoisia suomalaismiehen pidätyksestä. Ulkoministeriön viestinnän mukaan heillä ei ole toistaiseksi tietoa kyseisestä tapauksesta.

Palanut kohta on peitetty jätesäkillä.

Palosta jääneet aineelliset vahingot ovat niin pienet, että ravintolan arki rullaa yhä normaaliin tahtiin. Palanut kohta on nyt peitettynä jätesäkeillä, mutta sen korjaustyöt aloitetaan alkuviikosta.

Samalla Levander kuitenkin toteaa, että korjaustöihin voi hyvinkin upota yli tuhat euroa. Summalle saattaa löytyä maksaja, kunhan asiaa koskeva oikeusprosessi saadaan mahdollisesti käyntiin ja selvitettyä.

Ravintolan arki jatkuu tänään, vaikka ravintoloitsija Markus Levander kantaakin huolta henkilökunnastaan.

Levander kertoo olevansa huolissaan henkilökunnasta, josta valtaosa on hyvin nuoria henkilöitä. Hän kertoo, että esimiehenä heidän vointiaan ja varautumistaan vastaavien tilanteiden varalle voidaan vielä joutua läpikäymään.

– Tämä oli silti hyvin poikkeuksellinen tapahtuma. Normaalisti dramaattisin asia meillä on, että joku ihminen on ottanut kaksi olutta liikaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?