Tämä tiedetään iskusta Iranin sotilas­tukikohtaan – Mika Aaltola: ”ei tapahtuisi ilman Yhdysvaltojen myötävaikutusta”

Uutistoimistot kertoivat räjähdyksestä ja välähdyksestä ammustehtaan luona.

29.1. 2:19 | Päivitetty 29.1. 14:24

ASEtehtaan luona sotilastukikohdassa Isfahanin kaupungissa Iranissa räjähti lauantaina iltana, kertoivat maan uutistoimistot myöhään lauantaina AFP:n ja Reutersin mukaan.

Kuvissa näkyi paljon paloautoja ja muita hälytysajoneuvoja. Paikalla kuultiin voimakas räjähdys ja nähtiin kirkas välähdys.

Paikallisten viranomaisten mukaan kyse oli ”epäonnistuneesta” useamman lennokin iskusta. Viranomaisten mukaan isku tapahtui noin puoli kahdeltatoista illalla paikallista aikaa.

”Yksi [lennokeista] sai osuman – – ilmatorjunnasta, ja kaksi muuta jäivät kiinni puolustusansoihin ja räjähtivät. Onneksi tämä epäonnistunut hyökkäys ei johtanut ihmishenkien menetykseen vaan aiheutti vähäistä vahinkoa tehtaan kattoon”, valtiollinen IRNA-uutistoimisto siteerasi puolustusministeriötä Reutersin mukaan.

Huhut iskun tavoitteesta ovat velloneet, ja sosiaalisessa mediassa on epäilty niiden olleen suunnattu Venäjän Ukrainassa käyttämien dronejen valmistuslaitosta kohtaan.

Viralliset tiedot tapahtuneesta ovat varsin vähäisiä, eikä esimerkiksi kuvamateriaalia tapahtumapaikalta ole juuri ollut kansainvälisen median käytössä.

Iskun tekijästä ei ole vahvistettua tietoa. Iranin epäilykset sabotaasi-iskuista kohdistuvat tyypillisesti sen arkkiviholliseen Israeliin, ja myös lauantaisen iskun tekijäksi on laajalti spekuloitu Israelia.

Uutistoimisto Reuters kertoi iltapäivällä, että Israelin edustaja kieltäytyi kommentoimasta maan mahdollista yhteyttä iskuun.

Israel on toistuvasti uhannut iskeä Iraniin estääkseen sitä kehittämästä ydinasetta.

Israelilainen Jerusalem Post arvioi sunnuntaina iltapäivällä uutisessaan droneiskun olleen ”ilmiömäisen onnistunut”, ja se arvioi tuhojen olleen paljon Iranin viranomaisten antamia tietoja suurempia.

Iskua kommentoi pikaviestipalvelu Twitterissä myös Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltola.

– Laajamittaisia iskuja Iraniin. Kohteena nähtävästi Venäjän Ukrainassa käyttämien dronejen valmistuslaitokset ja/tai Iranin ydinohjelma. Taustalla todennäköisesti Israel. Mutta mitään näin laajaa ei tapahtuisi ilman Yhdysvaltojen myötävaikutusta, Aaltola Twiittasi sunnuntaina aamulla.

Sotilastukikohta sijaitsee noin 440 kilometrin päässä Teheranista.

Uutista päivitetty kauttaaltaan uusin tiedoin 29.1. kello 13.27. Päivitetty kello 14.22, lisätty tieto siitä, että Israel ei kommentoi mahdollista yhteyttään iskuun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?