Yhdysvaltain ilmavoimien kenraali maalailee uhkakuvia – uskoo sotaan Kiinaa vastaan kahden vuoden päästä

Washington Postin mukaan kenraali Mike Minihan on aiemminkin herättänyt huomiota värikkäällä kielenkäytöllään.

Yhdysvaltain hävittäjäalus USS Chung-Hoon hermostutti tammikuun alussa Kiinan viranomaisia kulkemalla läpi Taiwaninsalmesta. Arkistokuva aluksesta on otettu elokuussa 2020.

28.1. 17:06

Yhdysvaltalainen neljän tähden kenraali ja ilmavoimien Air Mobility Command -joukkojen komentaja Mike Minihan uskoo sodan syttyvän Yhdysvaltojen ja Kiinan välille vuonna 2025.

Hänen arvionsa käy ilmi NBC Newsin haltuun päätyneestä muistiosta, jonka Minihan lähetti perjantaina AMC-joukkojen upseeristolle sekä ilmavoimien operatiivisille komentajille.

– Toivon, että olen väärässä. Vaistoni sanoo, että me taistelemme vuonna 2025, Minihan kirjoittaa muistiossaan NBC Newsin mukaan.

Minihan arvioi, että Kiinan presidentti Xi Jinping saa mahdollisuuden edetä Taiwaniin, kun Yhdysvaltojen huomio kiinnittyy toisaalle vuoden 2024 presidentinvaalien myötä. Tilanteeseen vaikuttavat myös Taiwanilla samana vuonna järjestettävät presidentinvaalit.

Mies katseli pääkaupunki Taipein maisemia torstaina Taiwanissa.

Minihan ohjeistaa muistiossaan henkilöstöä valmistautumaan muun muassa päivittämällä rekisterit ja hätäkontaktit helmikuun aikana. Maaliskuussa henkilöstön tulisi hänen mukaansa hoitaa henkilökohtaiset asiansa kuntoon sekä harkita vierailua tukikohtaan, jotta heidän valmiutensa voidaan varmistaa.

Muistio sisältää myös ohjeita harjoitteluun.

– Ampukaa lippaallinen seitsemän metrin etäisyydellä olevaan maalitauluun ymmärtäen täysin se, että paatunut tappavuus merkitsee eniten. Tähdätkää päähän, Minihan neuvoo.

AMC-joukkojen tiedottaja vahvisti perjantaina muistion aitouden.

– Nämä kommentit eivät edusta ministeriön näkemyksiä Kiinasta, kommentoi Yhdysvaltain puolustusministeriön viranomainen nimettömänä NBC Newsille.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat Washington Postin mukaan varoittaneet jo jonkin aikaa, että Kiina saattaa hyökätä Taiwaniin, jota se pitää omana maakuntanaan. Viranomaisten näkemykset ovat kuitenkin olleet keskenään ristiriitaisia.

Kenraali Mike Minihan arvioi, että Kiinan presidentti Xi Jinping saa mahdollisuuden edetä Taiwaniin, kun Yhdysvaltojen huomio kiinnittyy vuoden 2024 presidentinvaaleihin.

Amiraali Phil Davidson ennusti vuonna 2021 toimiessaan Tyynenmeren sotatoimialueen päämajan komentajana, että Kiina saattaisi ryhtyä hyökkäykseen vuoteen 2027 mennessä. Laivaston operaatioiden päällikkö, amiraali Michael Gilday puolestaan sanoi lokakuussa, että Kiinan mahdolliseen hyökkäykseen Taiwanille pitäisi olla valmis vastaamaan jo vuonna 2022 tai 2023.

– En voi sulkea sitä mahdollisuutta pois. En tarkoita olla lainkaan alarmistinen sanoessani, että tämä ei ole jotakin sellaista, jonka saisimme katoamaan toivomalla, Gilday sanoi tuolloin.

Washington Postin mukaan kenraali Minihan on aiemminkin herättänyt huomiota värikkäällä kielenkäytöllään. Syyskuussa hän sanoi Washingtonin lähellä järjestetyssä konferenssissa, että ilmavoimat on saanut aikaan Yhdysvaltain asevoimien ”suurimman kuolleiden vihollisten kasan”.

– Tappavuus merkitsee eniten. Kun voit tappaa vihollisesi, kaikki elämäsi osa-alueet ovat paremmassa kunnossa. Ruokasi maistuu paremmalle. Avioliittosi on vahvempi, Mihihan sanoi tuolloin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?