Ääri­oikeistolainen Rasmus Paludan uhoaa polttavansa Koraanin viikossa, kunnes Ruotsi on Natossa

Tanskalais-ruotsalainen Rasmus Paludan sanoo, että polttaa Koraanin viikossa, kunnes Ruotsi pääsee Natoon.

26.1. 21:35

Äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan sanoo polttavansa joka viikko Koraanin Turkin Kööpenhaminan-suurlähetystön edessä, kunnes Turkki ratifioi Ruotsin Nato-jäsenyyden, Aftonbladet uutisoi.

Paludan poltti Koraanin Turkin Tukholman-suurlähetystön edessä viime viikonloppuna. Tämän jälkeen Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti, että Ruotsin on turha odottaa tukea Nato-jäsenyydelleen Turkilta.

– Aion viestittää, että tämä on Erdoganin vika. Kun hän ei nyt halua päästää Ruotsia Natoon, pitää minun opettaa hänelle sananvapautta, kunnes hän tekee sen, Paludan sanoi.

Rasmus Paludanin temppu on herättänyt raivoa muslimien keskuudessa. Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson totesi, että sananvapaus on tärkeä osa demokratiaa, mutta se, mikä on laillista, ei välttämättä ole sopivaa.

Paludan sanoo polttavansa Koraanin joka perjantai, kunnes Turkki päästää Ruotsin Natoon.

Tanskalaisella Paludanilla on myös Ruotsin kansalaisuus. Hän kiisti keskiviikkona, että ajatus Koraanin polttamisesta olisi ollut hänen omansa ja väitti, että häntä pyydettiin matkustamaan Ruotsiin mielenilmausta vasten.

Ruotsidemokraatteihin yhdistetyn, Youtubessa toimivan Riks-kanavan juontaja Chang Frick on sanonut maksaneensa Paludanin puolesta maksun, jota vaaditaan Ruotsissa mielenosoituksen lupahakemuksen käsittelemiseksi.

Lue lisää: Koraanin polttajaa avusti toinen mies – taustalta löytyi yllättävä yhteys Venäjälle

Tanskassa Paludan ei tarvitse erillistä lupaa, mutta hänen on ilmoitettava mielenilmauksesta 24 tuntia aiemmin viranomaisille.

Turkin lisäksi myöskään Unkari ei ole ratifioinut Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Suomi hakee Natoon yhdessä Ruotsin kanssa. Turkki ja Unkari eivät ole myöskään ratifioineet Suomen jäsenyyttä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?