Kiovalaiset pakenivat ohjusmyrskyä pommisuojiin – ”Ei hyvältä näytä”

Venäjä on tulittanut Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa läpi yön ja aamun.

26.1. 13:19

Kiovan keskustassa sijaitsevan hotellin pommisuoja täyttyi pitkin torstaiaamua vauhdilla. Vielä keskiviikkoiltapäivänä ilmahälytykset eivät saaneet hälytyksiin tottuneita paikallisia juuri hakeutumaan suojaan, mutta torstaiyön ja -aamun aikana tunnelma muuttui.

Venäjä iski läpi yön ohjuksin ympäri Ukrainaa, ja maan ilmapuolustus taisteli ankarasti iskuja vastaan. Tilanteen vakavuuden valjettua ihmiset ovat hakeneet suojaa muun muassa metroasemoilta.

– Olimme Kiovassa 10. lokakuuta, joten otimme tämän ilmahälytyksen vakavasti, kertovat Anita ja hänen kummityttönsä Irena.

Anita ja Irena ovat kotoisin Harkovasta, mutta he vierailevat Kiovassa säännöllisesti. Pommisuojassa on mukana myös 14-vuotias Berry-koira, joka murisee ympäristölleen hätääntyneenä.

– Berry on tällainen aina, kun on ohjusiskuja. Se vaistoaa vaaran, Anita kertoo.

Irena ja Anita sekä Berry-koira pommisuojassa.

Pommisuojassa pelittävät onneksi yhteydet – ainakin jotenkuten. Tämän ansiosta Anita on onnistunut saamaan jo yhteyden Harkovassa vapaaehtoisena taistelevaan poikaansa ja saanut tietää, että tämä on kunnossa. Äiti ja poika eivät ole nähneet sitten kesäkuun.

– Puhumme joka päivä, mutta kun hän on vaarallisissa paikoissa, ei siellä välttämättä ole kenttää. Silloin huolehdin hänestä valtavasti. Mutta tiedän aina, että hän on kunnossa, koska rakastan häntä niin paljon. Se suojaa häntä.

– Poikani huolehtii myös minusta. Tänäänkin hän varmisti, että pysyn aivan varmasti suojassa.

Anitan poika kännykkäkuvassa.

Irena kuuntelee kummitätiään vieressä vakavana.

– Ei tämä hyvältä näytä. Toivomme, että tilanne korjaantuu ja Ukraina saa taisteltua tiensä voittoon tulevien sukupolvien puolesta.

Venäjän mahdollinen suurhyökkäys on jatkuvasti mielessä. Anita ja Irena aikovat lähteä ennen helmikuuta Länsi-Ukrainaan, mahdollisesti Lviviin. Lähtöä vaikeuttavat muun muassa Anitan kaduilta pelastamat 11 koiraa ja 8 kissaa, jotka asuvat hänen kanssaan Harkovassa.

– Meillä ei ole myöskään työtä tai tuttuja lännessä. Mutta Venäjän hyökkäys pelottaa, meidän on pakko lähteä.

Kiovalaisen hotellin hotellin pommisuoja täyttyi torstaiaamuna vauhdilla.

Äiti Lena ja 4-vuotias Nastasia sekä lapsen setä Ievgen pommisuojassa.

Pommisuojassa pidettiin seminaaria.

Seminaarin lomassa laulettiin myös Ukrainan kansallislaulu.

Kiovan pormestari Vitaly Klitshko kertoi Telegramissa, että aamuisissa ohjusiskuissa on kuollut ainakin yksi ja haavoittunut kaksi. Loukkaantuneet on kuljetettu sairaalaan.

Pommisuojassa tunnelma on aamuisesta tilanteesta huolimatta rauhallinen. Tilat täyttyvät muun muassa suurehkosta seminaarista pommisuojaan suojaan siirtyneistä ihmisistä. Yhtäkkiä, kesken puheensorinan, väki puhkeaa Ukrainan kansallislauluun. Slava Ukraini! kaikuu parkkihalliin tehdyn suojan sisällä lopuksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?