Abramsin panssaroinnin köyhdytetty uraani on ongelma Yhdys­valtain aseavussa – ei voida viedä Ukrainaan

Yhdysvallat ei ole toistaiseksi paljastanut Ukrainalle luvattujen Abrams-tankkien teknisiä yksityiskohtia. Myös uraaniammuksista vaietaan.

Australian armeijan M1A1 Abrams -tankki ampui harjoituksessa toukokuussa 2019. Aiemmin ulkomaille viedyissä Abramseissa ei ole huippusalaista panssarointiteknologiaa.

26.1. 21:15 | Päivitetty 27.1. 10:28

Yhdysvaltain päätös antaa 31 modernia Abrams-taistelupanssarivaunua Ukrainalle on välittömästi herättänyt kysymyksiä aseavun perille saamisesta.

Abrams on monimutkainen asejärjestelmä, jonka tueksi pitää rakentaa oma huoltoketjunsa. Sama on edessä myös Ukrainaan lähtevien saksalaisten Leopard-vaunujen kohdalla, joten ukrainalaiset joutuvat tulevaisuudessa hallinnoimaan kahta järjestelmää.

Abramsin kohdalla on kuitenkin nostettu esiin erityinen ongelma.

Kaikkien uudempien Yhdysvaltain omien Abramsien panssarointi on niin huippusalaista teknologiaa, että sitä ei koskaan ole viety ulkomaille.

Kysymys kuuluukin, mistä Yhdysvallat vetäisee nopealla varoitusajalla Abramseja, joissa kyseistä teknologiaa ei ole?

Puolustusministeriö Pentagon ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa eikä muitakaan teknisiä yksityiskohtia ole valotettu. Pentagon vahvisti torstaina ainoastaan, että lähetettävä malli olisi moderni M1A2.

Presidentti Joe Biden vihjaisi ilmoituksessaan keskiviikkona, että Abramsien saapuminen Ukrainaan kestää ainakin kuukausia.

Lue lisää: Näin lännen taistelu­panssarit voivat muuttaa sodan kulkua: ”Ei sillä keväthyökkäystä torjuta”

Uraanipanssari

M1 Abrams -tankki on nopea, tarkka ja tulivoimainen jättiläinen, jota kehutaan Leopardin ja korealaisen K2:n ohella maailman parhaaksi tankiksi.

Se on kuitenkin järjestelmänä monimutkaisempi ja vaatii siksi pitemmän koulutuksen. Sen kaasuturbiinimoottori myös syö enemmän polttoainetta kuin esimerkiksi Leopardin dieselmoottori.

Abramsista on sen moderneimmalla tykillä käytössä kaksi versiota, joista M1A2 on paremmin varusteltu kuin alla kuvattu M1A1.

Abramsin panssaroinnissa sen kehittäjät General Dynamics ja Yhdysvaltain armeija päätyivät ratkaisuun, joka on mutkistanut sen vientiä ulkomaille.

Abramsin tehokas suojaus perustuu kerroksittaiseen yhdistelmäpanssarointiin, jossa käytetään teräs- ja komposiittilevyjä. Huippusalaisen panssaroinnista tekee levyjen väliin asennettu vahvennus, joka koostuu köyhdytetystä uraanista valmistetusta verkosta.

Sitä on asennettu vaunun rungon ja tornin etuosaan, jotka ovat taistelutilanteessa altteimpia vihollisen ammuksille.

Köyhdytetty uraani on uraanipolttoaineen valmistuksessa syntyvä sivutuote. Se on erittäin kovaa ja tiheää ainetta, ja sen vuoksi aseteollisuudelle houkutteleva materiaali, josta voidaan valmistaa läpäisykykyisiä ammuksia tai vaihtoehtoisesti suojata esimerkiksi tankkia läpäisyltä.

Lue lisää: Kremlin tiedottaja: Länsi käy hyökkäys­sotaa Venäjää vastaan

1980-luvun lopulta lähtien yhdysvaltalaisiin Abramseihin asennettu vahvennettu panssarointi on The Drive -teknologiajulkaisun tuoreen artikkelin mukaan ollut Pentagonin tarkimmin varjeltuja salaisuuksia.

– Jos erikoispanssaroinnin [...] sisus paljastuu, turvaluokituksen omaava vastuuhenkilö peittää altistuneen alueen välittömästi ja ryhtyy toimenpiteisiin sen korjaamiseksi hitsaamalla tai evakuoi panssarin huoltorakennukseen korjausta varten, Pentagonin ohjeissa todetaan.

Yhdysvallat on myynyt Abramseja ulkomaille aiemminkin, esimerkiksi Australiaan, Puolaan, Egyptiin, Irakiin ja Saudi-Arabiaan, mutta kyseessä on ollut vientiversio, jossa köyhdytetyllä uraanilla vahvistettua panssarointia ei ole.

Yhdysvaltain Abramseja on tuotu harjoituksiin myös Viroon (kuvassa) ja Suomeen.

Myös uusissa tilauksissa Australiaan ja Puolaan on määritelty, että ne eivät sisällä salaista teknologiaa.

– Sitä on vain Yhdysvaltain armeijan versioissa […] jotka eivät ole vietävissä edes tärkeimmille liittolaisille. Toisin sanoen, Yhdysvallat ei voi vain lähettää omia M1-tankkejaan Ukrainaan, The Driven asiantuntija Joseph Trevithick kirjoitti.

Yksi mahdollisuus Yhdysvalloille olisi hänen mukaansa ostaa takaisin ulkomaille vietyjä Abramseja ja lahjoittaa ne Ukrainalle.

Mikäli Yhdysvallat joutuisi muokkaamaan omia panssareitaan, Abramsien lähtö Ukrainaan viivästyisi ainakin ensi vuoteen.

Politicon lähteiden mukaan Yhdysvallat olisi lähettämässä vientiversioita eli sellaisia, joissa ei ole köyhdytetyllä uraanilla vahvistettua panssarointia. Pentagon ei ole kuitenkaan suostunut vahvistamaan tietoa.

Toistaiseksi ei siis ole tiedossa, miten ongelma ratkaistaan.

Uraaniammukset

Abramsiin liittyy toinenkin ongelma, joka on kuohuttanut maailmaa aiemmin.

Köyhdytettyä uraania ei ole Abramseissa vain panssaroinnissa, vaan se käyttää myös siitä valmistettuja ammuksia.

Abramsin 120 millin tykinammus pystyy sen ansiosta läpäisemään jopa puoli metriä terästä.

Abrams-tankki harjoituksessa Puolassa viime marraskuussa.

Yhdysvallat ei ole kommentoinut, aikooko se lähettää Abramsien mukana Ukrainaan myös näitä ”hopealuoteina” tunnettuja ammuksia.

Köyhdytettyä uraania sisältävät ammukset ovat kiisteltyjä, koska niiden on syytetty aiheuttavan pitkäaikaisia terveysongelmia.

Yhdysvallat käytti runsaasti uraaniammuksia jo Persianlahden sodassa, joka oli amerikkalaisen aseteknologian näytös 1990-luvun alussa. Jälkeenpäin on kuitenkin arvioitu, että uraani sairastutti sekä siviilejä että sotilaita. Kiistatonta näyttöä ei ole.

Lue lisää: Politico: Hävittäjien lähettämisestä Ukrainaan keskustellaan jo

Lyhyellä aikavälillä köyhdytetystä uraanista ei ole säteilyvaaraa, mutta tutkimusten mukaan se on raskasmetallien tavoin vaarallista ihmisille esimerkiksi nieltynä.

Myös Yhdysvaltain Ukrainalle lupaamat Bradley-taisteluajoneuvot sekä saksalaiset Leopard-tankit voivat periaatteessa käyttää köyhdytetystä uraanista tehtyjä ammuksia. Mitään viitteitä sellaisten lähettämisestä Ukrainaan ei kuitenkaan ole.

Ammukset ovat arka paikka, sillä Venäjä voisi saada niistä propagandavaltin.

Venäläisdiplomaatti Konstantin Gavrilov jyrähti asiasta jo aiemmin Leopard-tankkeja koskien ja syytti Etyjin tapaamisessa Wienissä sotilasliitto Natoa ”likaisten ydinpommien” käytöstä.

– Jos Kiovalle annetaan tällaisia ammuksia […] me tulkitsemme sen likaisten ydinpommien käytöksi Venäjää vastaan, ja se johtaa seurauksiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?