Kommentti: Venäjän propagandalla on uusi suuri naapuri­pahis

Venäjän tv-propagandistia harmittaa nyt, että Nikita Hrushtshev luovutti Porkkalanniemen sotilastukikohdan takaisin Suomen haltuun. Kaikkein hurjimpia vihollistarinoita luodaan silti Puolasta, Arja Paananen kirjoittaa.

Venäjän propaganda väittää, että Puolan presidentti Andrzej Duda (vas.) suunnittelee Ukrainan länsiosien miehittämistä samaan aikaan, kun Puola antaa apuaan Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille (oik.).

28.1. 6:57

Venäjän vihamielinen propaganda naapurimaitaan ja koko Eurooppaa kohtaan ottaa uusia kierroksia.

Tv-propagandisti Vladimir Solovjov on herkutellut vastikään muun muassa ajatuksella, että Venäjä miehittäisi pysyvästi Berliinin, Pariisin ja Lontoon. Solovjov on yllyttänyt Venäjää myös iskemään Ranskan, Puolan, Saksan, Britannian ja Romanian sotilaskohteisiin tai vaihtoehtoisesti tekemään ”ennakoivan” iskun ydinpommilla Ranskaan.

Solovjovin mukaan tämä kaikki olisi vain ”laillista vastaiskua” sille, että useat länsimaat suunnittelevat lähettävänsä taistelupanssarivaunuja Ukrainan avuksi.

Solovjovia harmittaa nyt erityisesti se, että Mihail Gorbatshov ja Boris Jeltsin suostuivat vetämään neuvostojoukot pois itäisestä Euroopasta 1990-luvun alussa. Neuvostoliiton hallitsema Varsovan liitto lakkasi olemasta, ja Moskovan vallasta vapaaksi päässeet puskurimaat liittyivät yksi toisensa jälkeen Natoon.

Mutta ei siinä kaikki. Solovjovia sapettaa myös Nikita Hrushtshev, joka salli Porkkalan vuokra-alueen palauttamisen takaisin Suomen hallintaan vuonna 1956. Neuvostoliitto antoi Porkkalanniemen Suomelle ennenaikaisesti, sillä tukikohdan vuokasopimus oli saneltu 1944 jatkosodan päätteeksi jatkumaan peräti viisikymmentä vuotta.

Jos Hrushtshev olisi ymmärtänyt pitää Porkkalasta kiinni ja Venäjän joukot olisivat yhä Euroopassa, ei Suomikaan olisi pyrkimässä nyt Natoon, Solovjov järkeilee.

– Hrushtshevin typerys sulki meidän sotilastukikohtamme Suomessa... He kaikki pitäisivät nyt suunsa kiinni eikä mitään pakotteita olisi, ei mitään, Solovjov mylvi vastikään.

(Solovjov kritisoi Porkkalan palauttamista Suomelle alla olevalla videolla.)

Venäjä rakentaa Suomesta viholliskuvaa myös erilaisin kansanmurha- ja natsiväittein. Suomi ei ole kuitenkaan yksin tässä ”epäystävällisten naapureiden” sarjassa, vaan Venäjällä on jokaiselle naapurimaalleen varattuna omat pupputehtailijansa, jotka suoltavat räätälöityjä valeuutisia jokaisesta maasta erikseen.

Todellisen suurpahiksen rooliin ollaan nostamassa Nato-maa Puolaa.

Venäjän mediasta löytyy satoja artikkeleita, joissa kerrotaan Puolan väitetystä imperialismista ja salaisista sotavalmisteluista.

Johtava väite on, että Puolan nykyinen hallinto tavoittelee itselleen alueita, jotka ovat joskus vuosisatojen saatossa kuuluneet Puolalle tai olleet löyhemmin sen valtapiirissä. Väitteet perustuvat toisin sanoen samaan logiikkaan kuin ovat Vladimir Putinin omat perustelut ”Venäjän historiallisista maista” ja niiden palauttamisesta takaisin Venäjän hallintaan.

Tästä syntyy uhkakuva, jonka mukaan Puola valmistautuisi parhaillaan ”täysimittaiseen sotaan” ja yrittäisi vallata itselleen Valko-Venäjän länsiosia ja Ukrainan länsiosia. Lisäksi Puolan väitetään havittelevan Venäjälle kuuluvaa Kaliningradia ja alueita Smolenskin lähistöltä.

Venäjän propagandassa uskotellaan, että Puola suorittaa parhaillaan hiipivää Ukrainan miehitystä.

Venäjän propagandassa uskotellaan, että Puola suorittaa parhaillaan hiipivää Ukrainan miehitystä.

Ukrainan avuksi lähteneet puolalaiset vapaaehtoiset sotilaat ja Puolan aikeet lähettää Leopard-panssarivaunuja Ukrainaan ovat väitteiden mukaan vain esivalmisteluja sille, että Puola yrittää liittää pian itseensä Ukrainan länsiosat.

Valko-Venäjän itsevaltias Aljaksandr Lukashenka väittää puolestaan toistuvasti, että hänen maansa on uhattuna Puolan taholta. Puolan kuvaillaan suunnittelevan Lukashenkan syrjäyttämistä ja Valko-Venäjän länsiosien miehittämistä.

Puola väitetään havittelevan itselleen myös kolmen meren herruutta. Tämän teorian mukaan Puola tahtoo uudeksi eurooppalaiseksi suurvallaksi, joka kontrolloisi pääsyä sekä Itämerelle, Mustallemerelle että Adrianmerelle.

Toukokuussa Puolan presidentti Andrzej Duda ylisti seuraavin sanoin Puolan ja Ukrainan ystävyyttä:

– Maidemme välillä ei tule enää olemaan rajoja. Elämme yhdessä ja rakennamme yhteistä onnea ja voimaa, jonka avulla voimme karkottaa minkä tahansa vaaran tai uhan, Duda muotoili.

Dudan sanat selittyvät tulevaisuudenkuvalla, johon kuuluu Ukrainan mahdollisuus liittyä sekä Euroopan unioniin että Natoon. Venäjän propagandassa lausunto väännettiin kuitenkin heti niin, että Duda paljasti vihdoin ääneen Ukrainan valloitusaikeensa. Yksi vääntäjistä oli ex-presidentti Dmitri Medvedev.

– Puolan presidentti Andrzej Duda tunnusti virallisesti maan aluevaatimukset Ukrainaa kohtaan. Naamiot on riisuttu. Hän ilmoitti, että Puolan ja Ukrainan välillä ei tule olemaan enää rajoja, Medvedev kirjoitti.

Venäjän propaganda ilmoittaa tietävänsä ennakkoon jopa päivän, jolloin Puola ryhtyy valtaamaan Länsi-Ukrainaa ja julistaa ”Kiovan vapauttamisen” alkaneeksi. Päivämäärä olisi 4. toukokuuta 2023. Tuskin kannattaa vaivautua merkitsemään päivää kalenteriin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?