Yhdysvaltalainen asian­tuntija kertoi MTV:lle, miksi Yhdys­vallat haluaa sekä Suomen että Ruotsin Natoon

Turkki on suhtautunut erittäin kriittisesti Ruotsin Nato-jäsenyyteen.

Nato on toistaiseksi pitänyt kiinni siitä, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä käsitellään samanaikaisesti. Myös Suomen ja Ruotsin mukaan maat ovat edelleen menossa Natoon yhdessä.

25.1. 11:50

Yhdysvaltalainen turvallisuusasiantuntija, professori Chris Dolan kertoi MTV:n haastattelussa uskovansa, että pelkästään Suomen Nato-jäsenyyttä voitaisiin edistää, jos Turkki jarruttaa Ruotsin jäsenyyden ratifioimista.

– Venäjällä on vallassaan suurin osa arktisesta alueesta. Se, että Ruotsi ja Suomi ovat molemmat Natossa, auttaisi Yhdysvaltoja ja Natoa pystyisivät paremmin tarkkailemaan Venäjää, Dolan sanoi.

– En usko, että Ruotsi ja Suomi pääsevät jäseniksi ennen toukokuuta. Mutta näkisin, että mikäli Turkki jatkaa prosessin jarruttamista vielä vaalien jälkeen, prosessia jatketaan vain Suomen kohdalla ja Ruotsi hoidetaan myöhemmin.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on sanonut, ettei Ruotsin tule odottaa tukea Nato-jäsenyydelleen Turkilta. Erdoganin kommentti tuli sen jälkeen, kun Tukholmassa Turkin suurlähetystön edessä järjestetyssä mielenilmauksessa poltettiin Koraani.

Jo aiemmin tammikuussa Tukholmassa oli roikotettu jaloista Erdoganilta näyttävää nukkea. Tuolloin Turkki sanoi siirtävänsä neuvotteluja Suomen ja Ruotsin kanssa. Tiistaina Turkin mediassa uutisoitiin, että neuvottelut oli peruttu.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi tiistaina Ylen aamun haastattelussa, että Suomi saattaa joutua harkitsemaan uudelleen Nato-jäsenhakemuksen edistämistä Ruotsin kanssa yhtä aikaa, jos Ruotsin hakemus tyssää pidemmäksi aikaa. Myöhemmin Haavisto sanoi, että Suomen suunnitelmana on edelleen edetä Natoon Ruotsin kanssa.

– Ruotsin kanssa on käyty ajatuksenvaihtoa jo eilisen pohjalta, totesimme, että pidämme linjanne, maat ovat hakevat yhdessä. Totta kai takaraivossa mietitään erilaisia maailmoja, jos jotakin maata pysyvästi estettäisiin, mutta tässä ei vielä olla. Ei ole suunnitelma b:tä, sellaista polkua ei ole nähty mahdolliseksi, Haavisto sanoi tiedotustilaisuudessa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen sanoi ISTV:n haastattelussa kuitenkin, että mikäli Turkki käytännössä estäisi Ruotsia liittymästä Natoon, Suomen olisi ennemmin tai myöhemmin tehtävä poliittinen päätös Natoon liittymisestä.

– Meillä on hyvin vahva poliittinen ja demokraattinen mandaatti viedä tämä asia maaliin. Pitäisin hyvin erikoisena sitä, jos eduskuntaan ei tuotaisi tätä esitystä, Vanhanen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?